Autorităţile sanitare din Marea Britanie au anunţat „măsuri imediate”, după ce în sistemul de canalizare al capitalei au fost descoperite mostre ale virusului care provoacă poliomielita.


Se credea că boala a fost eradicată în Marea Britanie din anul 2003, relatează agenţiile EFE şi Agerpres.

Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA - UK Health Security Agency) a precizat că mostre ale mai multor poliovirusuri relaţionate genetic au fost culese între lunile februarie şi iunie la uzina de ape reziduale a suburbiei londoneze Beckton, care deserveşte circa 4 milioane de persoane.

UKHSA arată că majoritatea populaţiei din Londra a fost vaccinată în copilărie împotriva acestei boli. Se estimează însă că circa 14% din londonezi nu sunt imunizaţi. 

Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, dar acestea proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei. Acesta poate lăsa urme din varianta slăbită a virusului poliomielitic.

Autoritatea sanitară presupune că virusul detectat a fost adus de o persoană venită din străinătate, şi a infectat şi alte persoane. UKHSA subliniază că deocamdată nu au fost descoperite cazuri de îmbolnăvire, dar a îndemnat cadrele medicale „să investigheze aprofundat şi să notifice orice caz suspect de paralizie acută flască”, care nu poate fi explicat prin cauze neinfecţioase.

Aceeaşi agenţie a cerut centrelor sanitare britanice să se asigure că pacienţii lor au primit dozele de vaccin împotriva poliomielitei şi să pună un accent special pe imunizarea „noilor migranţi, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor”.

 Pediatru