În 2023, grupul Zentiva în România, cel mai mare producător de medicamente generice pe plan local, a finalizat plantarea a 38.800 de arbori în Munţii Făgăraş, în cadrul angajamentului său pe termen lung de a sprijini protecţia şi reabilitarea mediului.


Lotul plantat reprezintă o nouă rundă a contribuţiei Zentiva pentru refacerea ecosistemului din Munţii Făgăraş, se arată într-un comunicat. Parteneriatul pentru reconstrucţia ecologică este derulat împreună cu Fundaţia Conservation Carpathia: a început în 2019 şi se derulează cu regularitate în fiecare an. Va ajuta la refacerea ecosistemului natural în noile păduri, la prevenirea eroziunii solului, la reducerea emisiilor de CO2 şi la crearea habitatelor pentru fauna sălbatică.

Până în prezent au fost plantaţi peste 125.000 de arbori cu suportul Zentiva, care a contribuit astfel direct la reconstruirea unor suprafeţe de pădure de circa 40 de hectare. Suprafeţele reconstruite se încadrează în două mari categorii, respectiv unele tăiate cu 10-15 ani în urmă, încălcând legislaţia silvică, şi altele doborâte de vânt.

Acest demers face parte din obiectivul global al companiei de a planta 1 milion de copaci până în 2030, România fiind un colaborator important în proiect, se mai subliniază.

Activităţile de plantat au fost planificate şi executate cu sprijinul Fundaţiei Conservation Carpathia şi al Ocolului Silvic Carpathia, iar obiectivul proiectului este crearea unor păduri similare celor naturale, care au existat în trecut pe aceste suprafeţe. În funcţie datele istorice privind pădurile naturale dispărute prematur din zonele care au făcut obiectul reconstrucţiei ecologice, plantaţiile au constat dintr-un mix de specii din care fac parte fagul, bradul, molidul, paltinul, ulmul şi scoruşul . 

„Acest proiect, care a dobândit un caracter de permanenţă în Zentiva, face parte din strategia companiei noastre de a ne dezvolta în mod sustenabil, o componentă importantă fiind conservarea şi diminuarea impactului asupra mediului. Proiectul de plantare este un proiect cu multiple valenţe; pe lângă plantarea copacilor, există impact în comunităţile locale, asupra biodiversităţii, iar colegii noştri se implică în fiecare an, alături de partenerii noştri de la Fundaţie, în diverse activităţi. Pot face o paralelă între dedicarea şi munca noastră de zi cu zi pentru a oferi tratamentele atât de necesare pacienţilor şi acest proiect prin care contribuim la «însănătoşirea» mediului, pentru a putea avea împreună o viaţă mai bună şi mai frumoasă”,  a declarat Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Republica Moldova.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, într-un an, un copac matur poate prelua aproximativ 22 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă, iar în schimb eliberează oxigen. Considerând o durată medie de viaţă de 25 de ani pentru un copac, cei 125.000 de copaci plantaţi cu sprijinul Zentiva, vor absorbi la maturitate circa 2.750.000 kg CO2 /an.

„Refacerea unei păduri presupune un efort consistent şi susţinut de minimum 10-15 ani în aceste zone aflate la peste 1.400 metri altitudine, motiv pentru care avem nevoie de parteneri de cursă lungă care să ne susţină să aducem înapoi pentru copii măcar o parte din pădurea şi din natura pe care  cu toţii am pierdut-o prea uşor”, a declarat Mihai Zotta, director de conservare Fundaţia Conservation Carpathia.

Foto: Daniel Bucur






Farmacist