De Ziua Internaţională a Osteoporozei, marcată anual pe 20 octombrie, compania de biotehnologie Amgen subliniază importanţa creşterii gradului de conştientizare cu privire la prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul acestei boli, care afectează circa 200 de milioane de oameni la nivel global.


Peste un milion de români cu vârsta de peste 50 de ani - 20,5 % femei şi 6,2% bărbaţi - suferă de oseoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate, se arată într-un comunicat. 

„Cu o experienţa de peste 20 de ani de cercetare în domeniul osteoporozei, compania Amgen este activă pentru combaterea acestei boli cronice şi, ajutând, prin activitatea ştiinţifică care a dat roade, la tratarea oamenilor cu osteoporoză cu risc înalt de fractură. Prin acţiuni corelate de diagnostic precoce şi tratament, aceştia îşi reduc considerabil riscul de fractură”,  a declarat Alina Culcea, director general Amgen România.

Impactul bolii este unul major, dizabilităţile provocate de osteoporoză generând costuri extrem de mari atât pentru sistemele de sănătate, cât şi pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală.

Astfel, la un an după o fractura de şold, 40% din pacienţi nu mai pot merge autonom şi  80% au nevoie de asistenţă pentru activităţi uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depăşesc pe cele pentru pentru cancer de sân, infarct sau diabet, iar după o fractură de fragilitate, pacienţii sunt de 5 ori mai expuşi la o a doua fractură în următorii 2 ani.

Câteva cifre îngrijorătoare:

  • La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8,9 milioane de fracturi într-un singur an; 
  • Un os se fracturează din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde; 
  • Una din 3 femei cu varsta peste 50 de ani va fi afectată de fracturi osteoporotice, la fel şi unul din 5 bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani; 
  • 80 % din oamenii care şi-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticaţi şi netrataţi; 
  • Fracturarea unui os poate fi un eveniment care duce la durere, pierderea mobilităţii şi la o modificare a stilului de viaţă; 
  • Riscul unei femei de a-şi fractura şoldul este egal cu riscul combinat de cancer de sân, uterin şi ovarian.

Pentru a reduce această povară este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce în cazul osteoporozei, se arată în comunicat. Un scan DXA, care este utilizat pentru măsurarea densităţii osoase a coloanei şi osului şoldului, este tehnica cea mai comună pentru evaluarea riscului de osteoporoză. Tratamentele pe bază de prescripţie medicală pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei.

Programul naţional al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinării cu absorbţiometrie duală cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei şi rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză. Prin acest program, în fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoză. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restricţionată de numărul redus de aparate din ţară, tratamentul fiind de regulă asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoză prin intermediul scanării DXA sau celor care au suferit deja o fractură de fragilitate, se arată în comunicat.

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractură, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie şi nici în ambulatoriul de specialitate, se mai subliniază în document.  

„Sănătatea rămâne în centrul atenţiei în mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie să uităm importanţa diagnosticării şi tratării bolilor cronice precum osteoporoza şi necesitatea unor măsuri concrete din partea factorilor implicaţi”, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit Amgen.


Farmacist