Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat data de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului, cu scopul de a fi dezvoltate politici şi practici privind siguranţa celor care suferă de diverse afecţiuni. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Colegiului Medicilor din România au ţinut să transmită mesaje pacienţilor, cu această ocazie.


Tema aleasă de OMS pentru anul acesta e este utilizarea sigură a medicamentelor.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă pacienţii şi aparţinătorii acestora să se informeze cu privire la modul de utilizare corecta a medicamentelor şi să conştientizeze importanţa achiziţionării acestor produse numai din surse autorizate, se arată într-un comunicat.

„Atragem atenţia asupra achiziţionării medicamentelor online, din surse neautorizate, care creşte riscul de a intra în posesia unor produse falsificate. Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calităţii, siguranţei şi eficacităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene”, se subliniază în document.

Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranţei pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate.

La rândul lor, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România au avut câteva recomandări: „Sfatul nostru pentru pacienţi este să evite automedicaţia, iar administrarea de medicamente să se realizeze după o discuţie cu medicul curant. De asemenea, trebuie avut în vedere cum se păstrează medicamentele, precum şi monitorizarea permanentă a efectelor şi posibilelor reacţii adverse”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CMR.

În contextul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, Colegiul Medicilor din România doreşte să sublinieze importanţa discuţiei în spaţiul public asupra conceptului de siguranţă a pacientului, în fiecare zi.

„Siguranţa pacientului reprezintă un concept complex, care presupune atât măsuri cu privire la siguranţa administrării medicamentelor, dar şi acţiuni legate de siguranţa actului medical în unităţile medicale”, se arată în postare.

„Considerăm că este extrem de important ca la nivelul sistemului medical românesc să se  dezvolte şi să se reabiliteze cât mai rapid infrastructura existentă, să se construiască noi structuri pentru unităţile medicale, astfel încât să avem peste tot circuite conform standardelor, care să asigure atât calitatea actului medical, cât şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. Sistemul de sănătate trebuie să lucreze pentru pacient şi pentru nevoile pacientului, iar siguranţa pacientului trebuie să reprezinte o sumă de proceduri şi norme care trebuie aplicate şi verificate în fiecare zi. Siguranţa pacientului reprezintă un concept pentru care trebuie să se lucreze continuu, dar trebuie şi să fim ajutaţi pentru a putea ajuta!”, se subliniază.



Farmacist