TEHNOLOGIE FARMACEUTICĂ

Formulări moderne și minim invazive cu paclitaxel

Modern and minimally invasive formulations with paclitaxel

Data publicării: 30 Aprilie 2025
Data primire articol: 24 Martie 2025
Data acceptare articol: 16 Aprilie 2025
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Farm.221.2.2025.10746

Abstract

Paclitaxel (also known as taxol) is a taxane-derived chemotherapeutic agent used for the treatment of various cancers. The molecule was first isolated from yew in 1971 and was approved for medical use in 1993. It is on the World Health Organization List of Essential Medicines. Paclitaxel is used to treat ovarian cancer, esophageal cancer, breast cancer, lung cancer, Kaposi’s sarcoma, cervical cancer, and pancreatic cancer. Its administration is generally intravenous and it is provided by the pharmaceutical industry in various formulations, especially infusion solutions. The predominant side effects of paclitaxel therapy are bone marrow suppression, hair loss, numbness, allergic reactions, muscle pain, and diarrhea. Other common side effects are cardiac problems, pulmonary inflammation, as well as an increased risk of infection. To reduce side effects as well as the loss of active substance due to uneven diffusion throughout the body, studies in the field of interventional radiology have proposed the use of both synthetic and biosynthetic polymers, to introduce paclitaxel in the form of microparticles, for targeted effect. Paclitaxel is also used as an antiproliferative agent to prevent restenosis of coronary and peripheral stents; administered locally to the artery wall, it limits the growth of neointima (scar tissue) in stents. The advantages of paclitaxel-coated balloons are significant, leading to an improvement in the quality of life for patients with vascular disease as well as a reduction of the side effects associated with both chemotherapy and other involved diseases.



Keywords
paclitaxelyewdrug coated ballondrug eluting stenti.v. injectioncontrolled release

Rezumat

Paclitaxelul (cunoscut și ca taxol) este un agent chimioterapic derivat de taxan și este utilizat în tratamentul unor cancere. Molecula a fost izolată prima dată din tisă în 1971 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1993. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Paclitaxel este utilizat pentru a trata cancerul ovarian, cancerul esofagian, cancerul mamar, cancerul pulmonar, sarcomul Kaposi, cancerul cervical și cancerul pancreatic. Administrarea lui este în general intravenoasă și este furnizat de industria farmaceutică în diferite formulări, îndeosebi soluții perfuzabile. Efectele secundare adverse preponderent întâlnite în terapia cu paclitaxel sunt supresia măduvei osoase, căderea părului, amorțelile, reacțiile alergice, durerile musculare și diareea. Alte efecte adverse includ afectare cardiacă, inflamație pulmonară, precum și risc crescut de infecții. Pentru a diminua efectele adverse, precum și pierderea de substanță activă ca urmare a difuziei inegale în organism, studiile în domeniul radiologiei intervenționale au propus utilizarea de polimeri de sinteză și de biosinteză pentru a introduce paclitaxelul sub formă de microparticule, pentru o acțiune țintită. Paclitaxelul este utilizat și ca agent antiproliferativ pentru prevenirea restenozei stenturilor coronariene și periferice; administrat local pe peretele arterei, acesta limitează creșterea neointimei (țesut cicatricial) în stenturi. Avantajele baloanelor acoperite cu paclitaxel sunt semnificative, ducând la îmbunătățirea calității vieții pacientului cu boală vasculară, precum și la reducerea efectelor secundare asociate atât chimioterapiei, cât și altor maladii implicate.

Cuvinte Cheie
paclitaxeltisăbalon acoperit cu medicamentstent cu eluţie de medicamentinjectare i.v.eliberare controlată

Introducere

Paclitaxelul a fost descoperit în 1962, când a fost izolat din rădăcinile de Taxus brevifolia, pe coasta Pacificului, și a primit numele de „taxol”(1).

Figura 1. Taxus brevifolia – tisă
Figura 1. Taxus brevifolia – tisă

Din 1967 până în 1993, aproape tot paclitaxelul produs provenea din scoarța speciei de tuia Taxus brevifolia, recoltarea acesteia ucigând copacul în proces. Procesele utilizate erau similare metodelor originale de izolare puse la punct de către Monroe Wall și Mansukh Wani. Până în 1987, Institutul Național al Cancerului din SUA contractase Hauser Chemical Research din Boulder, Colorado, pentru a gestiona scoarța la scara necesară pentru studiile de fază II și III. Deși atât dimensiunea populației sălbatice de tuia din SUA, cât și magnitudinea cererii eventuale pentru paclitaxel erau incerte, era clar că era nevoie de o sursă alternativă și durabilă a produsului natural. Încercările inițiale s-au bazat pe utilizarea acelor de tuia sau a materialului vegetal din alte specii înrudite de Taxus, inclusiv cele cultivate, dar aceste încercări s-au lovit de randamentele relativ scăzute și adesea foarte variabile. La începutul anilor 1990, obținerea paclitaxelului s-a realizat din aceste surse pentru a acoperi cantitățile necesare utilizării sale la scară clinică, fiind afectată și de sensibilizarea crescută față de ecologia pădurilor din Pacificul de Nord-Vest(1-3).

În 1990, firma Bristol-Myers Squibb a solicitat înregistrarea mărcii Taxol®, care a primit aprobare în 1992, iar paclitaxel a înlocuit taxolul ca denumire comună internațională (International Nonproprietary Name – INN) al compusului. Criticii, inclusiv revista Nature, au susținut că numele taxol fusese folosit timp de mai bine de două decenii, în mai mult de 600 de articole științifice, și au sugerat că înregistrarea mărcii comerciale nu ar fi trebuit să fie aprobată. Bristol-Myers Squibb a susținut că schimbarea numelui mărcii, care fusese utilizat până atunci, ar cauza confuzie printre oncologi și ar putea pune în pericol sănătatea pacienților.

În 2000, vânzările anuale de paclitaxel au atins 1,6 miliarde de dolari, paclitaxelul fiind disponibil și sub formă generică. Paclitaxel a fost aprobat pentru utilizare medicală în Uniunea Europeană în 2008, iar în noiembrie 2023, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a acordat aviz pozitiv, recomandând acordarea autorizației de comercializare pentru un produs care condiționează paclitaxelul legat de albumină sub formă de nanoparticule, destinat tratamentului cancerului mamar metastatic, adenocarcinomului metastatic al pancreasului și cancerului pulmonar nonmicrocelular(1,3-5).

Biosinteza paclitaxelului

Paclitaxel este un taxan din clasa diterpenelor, cu un schelet tetraciclic de 17 atomi. Există în structura sa 11 atomi optic activi. Stereoizomerul activ (-)-paclitaxel este prezentat în figura 2.

Până în 1992, cel puțin 30 de echipe de cercetare academică la nivel global lucrau pentru a pune la punct sinteza totală pornind de la produse naturale simple și alte materii prime disponibile. Primele laboratoare care au finalizat sinteza totală din materii prime mult mai puțin complexe au fost cel condus de Robert A. Holton, care a avut primul articol acceptat pentru publicare, și cel al lui K.C. Nicolaou, care a avut primul articol publicat în 1994(6-9).

Figura 2. Metodele de obținere a paclitaxelului
Figura 2. Metodele de obținere a paclitaxelului

Mecanismul de acțiune și utilizarea paclitaxelul în practica medicală

Paclitaxel este unul dintre medicamentele care vizează tubulina. Celulele tratate cu paclitaxel au defecte în asamblarea fusului mitotic, segregarea cromozomilor și diviziunea celulară. Spre deosebire de alte medicamente care vizează tubulina, cum ar fi colchicina, care inhibă asamblarea microtubulilor, paclitaxelul stabilizează polimerul din microtubuli și îl protejează de dezintegrare. Astfel, cromozomii nu pot atinge o configurație a fusului metafazic. Acest lucru blochează progresia mitozei, iar activarea prelungită a punctului de control mitotic declanșează apoptoza sau revenirea la faza G0 a ciclului celular fără diviziune celulară. Capacitatea paclitaxelului de a inhiba funcția fusului mitotic este în general atribuită suprimării dinamicii microtubulilor. La concentrațiile terapeutice mai mari, paclitaxelul pare să suprime detașarea microtubulilor de centrozomi, un proces activat în mod normal în timpul mitozei. Paclitaxel se leagă de subunitățile de beta-tubulină ale microtubulilor(9,10).

Figura 3. Subunitățile de α- și β-tubulină cuplate la paclitaxel
Figura 3. Subunitățile de α- și β-tubulină cuplate la paclitaxel

În afara indicațiilor din sfera tratamentelor oncologice, paclitaxelul este utilizat ca agent antiproliferativ pentru prevenirea restenozei stenturilor coronariene și periferice(11). Stenoza se referă la îngustarea sau blocarea unei artere din cauza acumulării plăcilor de aterom. Angioplastia este procedura utilizată pentru a permeabiliza arterele blocate, cu ajutorul unui mic dispozitiv metalic, numit stent, care este introdus în artera respectivă, cu scopul de a o menține deschisă. Procedura afectează pereții arterei și un nou țesut cicatricial se va dezvolta în locul leziunii pe măsură ce artera se vindecă. Dacă se formează excesiv acest țesut, se poate produce îngustarea ulterioară a arterei, cu apariția restenozării. De cele mai multe ori, restenozarea este un proces care are loc treptat, de obicei la o perioadă cuprinsă între trei și șase luni de la intervenție, dar riscul restenozării se menține atât timp cât factorii de risc ai bolii cardiace nu sunt diminuați(11,12).

Ca alternativă de tratament, au fost produse stenturile cu eliberare de substanțe medicamentoase cu rol de oprire a îngroșării arterei. Acestea sunt printre cele mai folosite stenturi și au redus în mod semnificativ problema restenozării. Astfel, cercetătorii au efectuat un studiu din care a rezultat că 30-40% din pacienții cu angioplastie cu balon fără stent sau cu stent metalic clasic au dezvoltat restenozare, comparativ cu pacienții cu stent cu eliberare de substanțe medicamentoase, care au suferit reapariția unei stenoze în procentaj de sub 10%. Substanțele medicamentoase utilizate pentru prevenirea restenozării includ paclitaxelul. Acesta inhibă proliferarea celulelor musculare netede vasculare la concentrații terapeutice ca urmare a legării și stabilizării microtubulilor celulari și previne astfel cascada de evenimente asociate cu hiperplazia neointimală obstructivă în stent(11-13).

Forme farmaceutice care condiționează paclitaxel

Paclitaxel este un medicament chimioterapic care se utilizează sub diverse denumiri comerciale și este utilizat pentru a trata diferite forme de cancer, atât individual, cât și asociat cu alți agenți chimioterapici. De obicei se regăsește sub formă de pulbere pentru soluție destinată administrării intravenoase sau sub formă de nanoparticule legate de albumină. O mare parte a toxicității clinice a paclitaxelului este asociată solventului său Cremophor EL (eter-poli(oxietilen)-glicol – un derivat de ulei de ricin)(10,14).

Formulările moderne ale paclitaxelului cuplat cu albumina oferă metode inovatoare de cedare țintită a paclitaxelului, deși sunt adesea toxice. Medicii trebuie să fie precauți nu numai cu privire la evenimentele adverse tipice, cum ar fi suprimarea măduvei osoase și neurotoxicitatea, ci și cu privire la simptomele oculare în timpul tratamentului clinic. Cu toate acestea, „beneficiile depășesc riscurile”, întrucât paclitaxelul cuplat cu albumină oferă o serie de avantaje importante: reducerea premedicației, un timp de perfuzie mai scurt și o eficacitate antitumorală mai mare, cu reducerea efectelor adverse(10,14,15).

Paclitaxelul se poate utiliza în combinații diverse cu alți taxani, precum 10-deacetilbaccatin III, baccatin III, paclitaxel C și 7-epipaclitaxel, sau asociat cu alte clase chimioterapice, pentru efect sinergic. Influența excipienților folosiți este deosebit de importantă, îmbunătățind cedarea și reducând semnificativ efectele adverse ale tratamentului în sine. Principalele forme farmaceutice sub care se regăsește paclitaxelul sunt cea de concentrat pentru soluție perfuzabilă și liofilizat pentru dispersie și se regăsesc caracterizate în tabelul 1(16,17).

Tabelul 1 Formulări perfuzabile cu paclitaxel utilizate astăzi în terapia canceroasă
Tabelul 1 Formulări perfuzabile cu paclitaxel utilizate astăzi în terapia canceroasă

Chiar dacă industria farmaceutică a încercat diferite formulări pentru a îmbunătăți cedarea paclitaxelului la nivelul microtubulilor și reducerea efectelor adverse majore, mai ales când este necesară o polimedicație, nu s-a reușit o reducere a frecvenței administrărilor sau a efectelor farmacologice secundare, mai ales cele hematologice. Efectele adverse comune includ greață și vărsături, pierderea apetitului, schimbarea gustului, părul subțiat sau fragil, dureri în articulațiile brațelor sau picioarelor care durează două până la trei zile, schimbări în culoarea unghiilor și furnicături la nivelul mâinilor sau degetelor. Efectele adverse mai grave care pot apărea includ vânătăi sau chiar sângerări, durere, roșeață sau inflamație la locul injectării, sindromul mâini-picior, febră, frisoane, tuse, durere în gât, dificultăți la înghițire, amețeli, dificultăți de respirație, epuizare severă, erupție cutanată, înroșirea feței, infertilitate feminină prin afectarea ovarelor și durere în piept(14-17).

Dexametazona este administrată înaintea perfuziei cu paclitaxel pentru a diminua unele dintre efectele sale adverse. Alergiile la ciclosporină, teniposid și alte medicamente administrate în ulei de ricin polietoxilat pot crește riscul de reacții adverse la paclitaxel(10,16,17).

Particulele rezultate prin administrare i.v. pot induce sau agrava sindromul de răspuns inflamator. S-a demonstrat că acestea pot genera tromboză, pot afecta microcirculația și pot modula răspunsul imun. Sursele de particule includ componentele sistemelor de perfuzare, reconstituirea incompletă a soluțiilor sau reacțiile de incompatibilitate a medicamentelor. Până la un milion de particule pot fi administrate i.v. unui pacient pe zi. Filtrele în linie încorporate în liniile de perfuzare pot reține particulele și, prin urmare, aproape că le împiedică complet perfuzarea. Aceste aspecte tehnologice pot determina o rată de administrare încetinită și chiar incompletă, ceea ce a impus conceperea unor noi dispozitive care să conțină paclitaxel administrat țintit, diminuând sau chiar eliminând atât efectele adverse, cât și pe cele de administrare. Firmele producătoare de forme perfuzabile au dezvoltat în timp noi dispozitive pe care astăzi radiologia intervențională le folosește în terapiile canceroase, cardiovasculare și în general în procedurile minim invazive, cu o rată mare de succes(16,17).

Dispozitive moderne inovatoare minim invazive care condiționează paclitaxel

Stenturile active farmacologic sunt stenturi acoperite cu medicamente antiproliferative, cu sau fără polimeri, care s-au dovedit a fi semnificativ mai performante în studiile clinice. Există o gamă largă de polimeri și materiale ceramice care se pretează acoperirii suprafeței stenturilor și care pot oferi o eliminare progresivă a medicamentelor. Substanțele active au fost introduce sau cuplate în aceste dispozitivele medicale – stenturi simple sau asociate cu balon(18).

Eliberarea treptată în zona stentului a unor medicamente menite să limiteze tromboza timpurie și proliferarea neointimală a reprezentat o prioritate încă de la începuturile implanturilor de tip stent. Treptat, s-a ajuns la dezvoltarea unei categorii aparte de stenturi, denumite, în limba engleză, drug-eluting stents (stenturi cu eliberare de medicamente)(18,19).

Medicamentele pot fi eliberate prin mecanisme de difuzie sau în timpul defalcării polimerice. Astfel, medicamentele pot fi integrate într-o matrice ceramică (de exemplu, carbură de siliciu) sau polimerică (poliuretani, celuloză, fibrină etc.), dispusă într-un strat uniform la suprafața stentului. Principalele medicamente utilizate în aceste dispozitive sunt forskolina, colchicina, etedrinatul, doxorubicina, paclitaxelul etc. sau diverși inhibitori ai răspunsului imunitar.

Materialele polimerice utilizate atât pentru acoperirea stenturilor metalice (cel mai frecvent), dar și pentru fabricarea integrală a stenturilor pot fi împărțite în următoarele categorii:

Polimerii biostabili sunt utilizați pentru a abține stenturile similare stenturilor metalice. Acestea trebuie să posede proprietăți mecanice suficiente pentru a oferi un suport stabil lumenului lărgit. De asemenea, trebuie să fie biocompatibile, să nu inițieze formarea trombilor și să nu declanșeze reacții inflamatorii.

Polimerii biodegradabili permit obținere unor stenturi biodegradabile care prezintă avantajul teoretic de a nu mai fi prezente ca material străin în artere odată ce acestea au menținut vasul de sânge deschis pentru o perioadă relevantă. Un alt avantaj semnificativ este faptul că medicamentele pot fi eliberate într-un mod controlat.

Copolimerii au fost utilizați pentru acoperirea stenturilor metalice sau pentru fabricarea integrală a stenturilor. Au fost luați în considerare mai mulți copolimeri, dintre care cei mai importanți sunt poliuretanii (PU) și poli(L-acid glicolic) (PLGA). PLGA este un copolimer de acid polilactic și acid poliglicolic, care permite eliberarea controlată a medicamentelor din stenturi cu o rată dependentă de raportul copolimerilor.

Polimerii biologici sunt derivați din resurse naturale și pot fi clasificați în funcție de originea lor: vegetală și animală. Fosforilcolina (PC), acidul hialuronic (HA) și fibrina sunt printre polimerii biologici care au suscitat interes în vederea acoperirii stenturilor metalice(19,20).

Deși pentru realizarea învelișurilor stenturilor metalice este disponibilă o gamă largă de polimeri, la fabricarea integrală a stenturilor se pot utiliza doar polietilentereftalatul (PET), poli(L-acidul lactic) (PLLA) și poli(L-acidul glicolic) (PLGA).

În ultimii ani s-au încercat diferite abordări și formulări pentru paclitaxel, iar implantul de stent este o procedură minim invazivă de tratament pentru eliberarea țintită la locul de acțiune, utilizând acest dispozitiv modern care eliberează treptat substanța activă(12,19-20).

DES – drug eluting stent – este un tub dintr-un material biocompatibil semănător cu o plasă, utilizat pentru a trata arterele îngustate în proceduri medicale, care acționează atât mecanic (prin furnizarea unui schelet de susținere în interiorul arterei), cât și farmacologic (prin eliberarea lentă a substanței active). Un DES este introdus într-o arteră îngustată folosind un cateter de livrare, de obicei introdus printr-o arteră mai mare în zona inghinală sau la încheietura mâinii. Ansamblul stentului are mecanismul DES atașat spre partea din față a stentului și este de obicei compus dintr-un stent colapsat peste un mecanism de balon polimeric colapsat, mecanismul de balon fiind umflat și folosit pentru a extinde stentul cu plasă odată ce este poziționat. Stentul se extinde, integrându-se în peretele arterei ocluzionate, menținând artera deschisă și, astfel, îmbunătățind fluxul sanguin(11-13). Designul în plasă permite expansiunea stentului și, de asemenea, permite celulelor endoteliale sănătoase ale vaselor să se regenereze prin și în jurul acestuia, asigurându-l în poziție. Remarcăm de asemenea și avantajul cedării controlate a substanței active prin mecanism pulsatil și prin asociere cu excipienți moderni care determină o îmbunătățire remarcabilă în tratamentul afecțiunilor vasculare, care duce în timp la diminuarea efectelor secundare determinate în general în terapia orală convențională și de cele mai multe ori cu două sau chiar mai multe asocieri de antitrombotice, tonice vasculare etc.(11,12)

Figura 4. Designul unui stent cu paclitaxel
Figura 4. Designul unui stent cu paclitaxel
Figura 5. Structura unui balon acoperit cu paclitaxel
Figura 5. Structura unui balon acoperit cu paclitaxel

DCB – drug coated ballon – este un balon acoperit cu medicament, care oferă următoarele avantaje: eliberarea țintită a medicamentului, bazată pe nonpolimeri, într-un termen scurt, fără schelet metalic permanent lăsat în urmă și vindecarea rapidă a vaselor datorită permanenței reduse a medicamentului în peretele vasului(20-23).

Paclitaxelul se diferențiază mult de alte substanțe utilizate anterior în terapie prin proporția de paclitaxel și excipienţi folosiți față de alte substanțe active utilizate în terapie: 80% paclitaxel microcristalin (3 µg/mm2) și 20% excipient de tip ester al acidului lactic. Se reduce astfel riscul de pierdere a medicamentului în timpul navigării în vas și cel de blocare a transferului medicamentului către peretele arterial(23).

Formularea compoziției balonului este, de asemenea, una inovatoare.

Un rol important în eliberarea paclitaxelului în lumenul vascular îl au excipienții, care asigură un profil optim și fără pierdere de substanță activă în spațiul intravascular.

Tabelul 2 Excipienți utilizați în formularea baloanelor cu paclitaxel
Tabelul 2 Excipienți utilizați în formularea baloanelor cu paclitaxel

Concluzii

Evoluția tehnologiilor de formulare ale paclitaxelului au adus în ultimii ani o gură de oxigen pacienților cardiaci cu afectare vasculară și nu numai. Formulările moderne ale paclitaxelului cuplat cu albumină oferă metode inovatoare de cedare țintită a paclitaxelului, cu optimizarea terapiei antitumorale și reducerea efectelor adverse în cazul formelor farmaceutice perfuzabile moderne, iar în ceea ce privește prevenirea restenozării, stenturile cu paclitaxel au îmbunătățit rata de succes a tratamentelor cu această substanță activă. Fenomenele adverse asociate administrării sale sunt din ce în ce mai reduse, reușind după ani de cercetări în domeniul farmaceutic și medical, în special al radiologiei intervenționale, să se deschidă căi și pentru alte clase de substanțe farmaceutice să își reinventeze formulările și administrarea.    

 

Autor corespondent: Șef lucr. dr. Andreea Crețeanu E-mail: andreea.creteanu@umfiasi.ro

CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.

SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.

Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.

Bibliografie


  1. Alqahtani FY, Aleanizy FS, El Tahir E, Alkahtani HM, AlQuadeib BT. Paclitaxel. Profiles Drug Subst Excip Relat Methodol. 2019;44:205-238. doi: 10.1016/bs.podrm.2018.11.001. 

  2. Jiang B, Gao L, Wang H, Sun Y, Zhang X, Ke H, Liu S, Ma P, Liao Q, Wang Y, Wang H, Liu Y, Du R, Rogge T, Li W, Shang Y, Houk KN, Xiong X, Xie D, Huang S, Lei X, Yan J. Characterization and heterologous reconstitution of Taxus biosynthetic enzymes leading to baccatin III. Science. 2024 Feb 9;383(6683):622-629. doi: 10.1126/science.adj3484. 

  3. Gallego-Jara J, Lozano-Terol G, Sola-Martínez RA, Cánovas-Díaz M, de Diego Puente T. A Compressive Review about Taxol®: History and Future Challenges. Molecules. 2020 Dec 17;25(24):5986. doi: 10.3390/molecules25245986.

  4. Mu L, Feng SS. A novel controlled release formulation for the anticancer drug paclitaxel (Taxol): PLGA nanoparticles containing vitamin E TPGS. J Control Release. 2003 Jan 9;86(1):33-48. doi: 10.1016/s0168-3659(02)00320-6

  5. World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. hdl:10665/325771. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

  6. Oudin A, Papon N, Courdavault V. Metabolic engineering of the paclitaxel anticancer drug. Cell Res. 2024 Jul;34(7):475-476. doi: 10.1038/s41422-024-00950-3.

  7. Hall N. Creating complexity--the beauty and logic of synthesis. Chem Commun (Camb). 2003 Mar 21;(6):661-4.

  8. udin A, Papon N, Courdavault V. Metabolic engineering of the paclitaxel anticancer drug. Cell Res. 2024 Jul;34(7):475-476. doi: 10.1038/s41422-024-00950-3.

  9. Paclitaxel. National Cancer Institute (accesat în 14.02.2025).

  10. Wang H, Cheng G, Du Y, Ye L, Chen W, Zhang L, Wang T, Tian J, Fu F. Hypersensitivity reaction studies of a polyethoxylated castor oil-free, liposome-based alternative paclitaxel formulation. Mol Med Rep. 2013 Mar;7(3):947-52. doi: 10.3892/mmr.2013.1264.

  11. Butany J, Carmichael K, Leong SW, Collins MJ. Coronary artery stents: identification and evaluation. J Clin Pathol. 2005 Aug;58(8):795-804. doi: 10.1136/jcp.2004.024174.

  12. Scheller B, Hehrlein C, Bocksch W, Rutsch W, Haghi D, Dietz U, Böhm M, Speck U. Treatment of coronary in-stent restenosis with a paclitaxel-coated balloon catheter. N Engl J Med. 2006 Nov 16;355(20):2113-24. doi: 10.1056/NEJMoa061254.

  13. Al-Abdouh A, Samadi D, Sukhon F, Mhanna M, Jabri A, Alhuneafat L, Alabduh T, Bizanti A, Madanat L, Alqarqaz M, Paul TK, Kundu A. Paclitaxel-Coated Balloon Versus Uncoated Balloon Angioplasty for Coronary In-Stent Restenosis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Cardiol. 2024 Nov 15;231:82-89. doi: 10.1016/j.amjcard.2024.08.028.

  14. Sun L, Zuo C, Ma B, Liu X, Guo Y, Wang X, Han M. Intratumoral injection of two dosage forms of paclitaxel nanoparticles combined with photothermal therapy for breast cancer. Chin Herb Med. 2024 Jun 20;17(1):156-165. doi: 10.1016/j.chmed.2024.06.001.

  15. He F, Liu J, Shen X, Wang Z, Li Q, Li G. Adverse Event Profile for Nanoparticle Albumin-Bound Paclitaxel Compared With Solvent-Based Taxanes in Solid-Organ Tumors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Ann Pharmacother. 2022 Aug;56(8):898-909. doi: 10.1177/10600280211058385.

  16. Kounis NG, Hung MY, de Gregorio C, Mplani V, Gogos C, Assimakopoulos SF, Plotas P, Dousdampanis P, Kouni SN, Maria A, Tsigkas G, Koniari I. Cardio-Oncoimmunology: Cardiac Toxicity, Cardiovascular Hypersensitivity, and Kounis Syndrome. Life (Basel). 2024 Mar 18;14(3):400. doi: 10.3390/life14030400.

  17. Xie Z, Ye J, Gao X, Chen H, Chen M, Lian J, Ma J, Wang H. Evaluation of nanoparticle albumin-bound paclitaxel loaded macrophages for glioblastoma treatment based on a microfluidic chip. Front Bioeng Biotechnol. 2024 Mar 18;12:1361682. doi: 10.3389/fbioe.2024.1361682.

  18. Sanhai WR, Stockbridge N, Fiorentino RP, Uchida T, Uhl K, Krucoff MW. Drug eluting stents and the critical path initiative: Evolving paradigms for safety evaluation. Drug Discov Today Technol. 2007 Winter;4(2):43-6. doi: 10.1016/j.ddtec.2007.10.004. 

  19. Sternberg K, Grabow N, Petersen S, Weitschies W, Harder C, Ince H, Kroemer HK, Schmitz KP. Advances in coronary stent technology--active drug-loaded stent surfaces for prevention of restenosis and improvement of biocompatibility. Curr Pharm Biotechnol. 2013;14(1):76-90.

  20. Koźlik M, Harpula J, Chuchra PJ, Nowak M, Wojakowski W, Gąsior P. Drug-Eluting Stents: Technical and Clinical Progress. Biomimetics (Basel). 2023 Feb 9;8(1):72. doi: 10.3390/biomimetics8010072.

  21. Kolodgie FD, Pacheco E, Yahagi K, Mori H, Ladich E, Virmani R. Comparison of Particulate Embolization after Femoral Artery Treatment with IN.PACT Admiral versus Lutonix 035 Paclitaxel-Coated Balloons in Healthy Swine. J Vasc Interv Radiol. 2016 Nov;27(11):1676-1685.e2. doi: 10.1016/j.jvir.2016.06.036.

  22. Kleber FX, Schulz A, Waliszewski M, Hauschild T, Böhm M, Dietz U, Cremers B, Scheller B, Clever YP. Local paclitaxel induces late lumen enlargement in coronary arteries after balloon angioplasty. Clin Res Cardiol. 2015 Mar;104(3):217-25. doi: 10.1007/s00392-014-0775-2. 

  23. AGENTTM Drug Coated Balloon Brochure. Boston Scientific (accesat în 14.02.2025).

Articole din ediția curentă

GEMOTERAPIE

Gemoterapia și adaptarea de primăvară

Sorina Soescu
Noua știință a endobiogeniei ne arată modul în care toate aspectele vieții umane sunt interconectate....
GEMOTERAPIE

Energie și echilibru prin gemoterapie

Carmen Ponoran
Gemoterapia poate reechilibra organismul uman cu ajutorul a numeroase extracte gemoterapice...
ISTORIA FARMACIEI

Farmaciști și chimiști francezi în perioada napoleoniană (IV)

Mihai Burlibașa, Loredana- Sabina-Cornelia Manolescu, Andrei Burlibașa, Maria-Antonia Ștețiu, Florentina Căminișteanu, Mircea Popescu, Andrei Vorovenci, Aurelia Preda, Oana-Elena Amza
Napoleon Bonaparte a fost împăratul Franței, consolidând și iniţiind multe reforme ale Revoluției Franceze....
Articole din edițiile anterioare

TEHNOLOGIE FARMACEUTICĂ

Lignina, polimer biodegradabil cu rol important în procesele de formulare ale noilor forme farmaceutice

Andreea Crețeanu, Claudiu N. Lungu
Biomasa lignoceluloasă este una dintre cele mai abundente resurse biologice de pe Pământ....
PEDIATRIE

Aspecte privind utilizarea edulcoranţilor naturali şi/sau sintetici în medicaţia orală pediatrică

Andreea Crețeanu
Edulcoranţii sunt substanţe de origine naturală sau de sinteză care atribuie un gust dulce, atât alimentelor, cât şi formelor farmaceutice utilizate în tratamentul pacienţilor....
TEHNOLOGIE FARMACEUTICĂ

Aplicaţii farmaceutice ale ciclodextrinelor

Carmen Gafițanu, Eliza Grațiela Popa, Andreea Crețeanu, Lăcrămioara Ochiuz
Ciclodextrinele sunt oligomeri ciclici obţinuţi din degradarea enzimatică a amidonului. Ciclodextrinele au o structură specială compusă dintr-o cavitate hidrofobă în care pot fi incluse diferite substanţe medicamentoase ...