În urmă cu câţiva ani, Solomon Marcus a propus, în complementaritate la cele Zece Porunci biblice, zece nevoi umane. O temă care pentru fiecare dintre noi ar duce la răspunsuri generate de structura proprie. O minunată similaritate cu ceea ce se întâmplă în medicina personalizată.

Care sunt acele „nevoi” pe care le propune matematicianul, personalitate „renascentistă” care a traversat perioade atât de diferite pe parcursul vieţii sale, de la elev sărac în perioada unui război mondial la academician într-o perioadă caracterizată prin revoluţie tehnologică?

Domnia sa începe cu nevoia de a da un sens vieţii (poate dublată de bucuria că trăim), nevoia de reîmprospătare (pentru minte, psihic, suflet), puterea de a savura şi continuă cu nevoia de identitate, de cultură, de omenie, de a fi împreună cu alţii.

Recitindu-le, le regăsim ca pe principii de viaţă sănătoasă, viaţă în care să ne bucurăm de „frumuseţea unor sunete muzicale, frumuseţea unui vers, a unei formule chimice”. Sunt lucruri la îndemâna noastră, chiar dacă uneori construcţiile mentale pe care le facem ne conduc către o gândie în care fericirea este intangibilă.

Ce am putea să ne dorim mai mult decât o zi în care, una câte una, cele zece nevoi au fost îndeplinite?