Sănătatea corpului presupune nu doar tratamentul simptomelor şi al problemelor, atunci când apar, ci şi prevenţia apariţiei unor probleme mai grave, când ne îngrijim de primele semne de disconfort.

Pielea uscată a corpului este unul dintre primele semne care ne indică o acidoză limfatică avansată. Cu alte cuvinte, indirect ne spune multe despre funcţionarea rinichilor (şi a suprarenalelor) şi despre acumularea de acizi în corp, într-o cantitate atât de mare, încât pielea preia funcţia de eliminare a lor.

Acizii, când se elimină prin piele, usucă şi deshidratează. Zonele cele mai predispuse la acumularea şi stagnarea acizilor sunt zonele de periferie ale corpului, braţele, picioarele şi capul.

De aceea vom observa adesea pielea uscată la nivelul feţei sau al pielii capului (manifestată adesea ca mătreaţă sau cojiţe), la nivelul mâinilor (dosul acestora, în special) şi al picioarelor (talpă şi călcâie, mai ales).

Dar, odată cu vârsta şi cu acumularea acizilor în organism, se observă pielea uscată pe tot corpul, pe braţe şi picioare, în special.

Tratamentul cu creme şi uleiuri de hidratare reprezintă doar o soluţie temporară întrucât cremele şi grăsimile pot bloca porii delicaţi ai pielii şi pot să blocheze şi mai mult eliminările prin piele.

Tratamentul cel mai bun al pielii uscate îl reprezintă susţinerea rinichilor şi a suprarenalelor, cu produse naturale, care să deschisă porţile de eliminare şi să ajute la curăţarea sistemului limfatic de acizi.

Toamna, când vremea rece şi cerul mohorât intensifică acidoza limfatică şi starea de strângere a suprarenalelor, recomandăm pentru susţinerea rinichilor următoarele produse gemoderivate:

  • Extractul din ienupăr D1, 25 pic. în apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 30-40 de zile, sau în cură mai lungă de 3 luni, la persoanele care au nevoie de mai mult timp.

  • La ienupăr, putem să adăugam Extractul de cedru libanez D1, 25 pic. în apă, de 1-2 ori pe zi – zilnic, 30-40 de zile, pentru o piele uscată şi cu tendinţa la eczematizare.

  • Extractele din afin D1 şi iarbă neagră D1, din ambele 25 pic. în apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 30-40 de zile, susţin atât rinichii, cât şi suprarenalele şi ajută circulaţia periferică (vasele care se sparg în periferie).

  • Se pot asocia şi cu Tinctura de brusture (Plantextrakt), 10-15 pic. în apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 30-40 de zile, sau în cure mai lungi, de 3 luni, care detoxifică întregul sistem limfatic, în special cel de la nivelul pielii.

O a treia variantă de combinaţie de produse naturale pentru piele o reprezintă combinaţia mea favorită pentru susţinerea suprarenalelor:

  • Extractul din coacăz negru MG, 15 pic. în apă, dimineaţa

  • Extractul din muguri de stejar D1, 25 pic. în apă, după-amiaza, zilnic, 5 zile pe săptămână – toată iarna (3-4 luni)

  • Alături de Tinctura de urzică, 10-15 pic. în apă, de 2 ori pe zi – zilnic, 30-40 de zile sau pe o perioadă de 2-3 luni.

Toate aceste trei variante de remedii, luate pe cale internă, vor ajuta indirect pielea să capete un aspect cât mai sănătos, tineresc şi elastic.

Dar pe piele? Pe piele nu folosim nimic?

Sigur veţi întreba asta, întrucât industria cosmetică ne-a învăţat să tot punem pe pielea noastră fel şi fel de substanţe chimice, aşteptându-ne să producă miracole de întinerire.

Pielea o ajutăm cu periajul uscat, în fiecare dimineaţă şi seară, înainte de duş (cu o perie mai aspră sau un prosop mai aspru se perie, uscat, întregul corp, de la tălpi, în sus, de-a lungul picioarelor, de la degetele mânii spre coate şi umeri, pe tot toracele – de sus în jos, către rinichi).

Periajul uscat dinamizează limfaticele pielii şi ajută la îndepărtarea ţesuturilor moarte de la suprafaţă.

Duşul făcut cu apă cât mai blândă (dacă se poate apă de ploaie, este minunat) şi cu minimum de săpun (doar acolo unde realmente este nevoie) şi urmat de o tamponare cu prosopul sau uneori de o ştergere viguroasă şi tonică – reprezintă masajul pielii de care aceasta are nevoie să respire şi să înceapă o nouă zi (sau o nouă seară).

Dacă pielea este extrem de uscată, puţin ulei de migdale dulci sau foarte puţin ulei de cocos, în zonele cu probleme, reprezintă o soluţie bună. Dar să nu fie nimic regulat, pentru a lăsa şi pielea să respire.

Statul la soare moderat, băile naturale în apa mării sau lacurilor, igiena zilnică şi mişcarea ne asigură o stare de bine a întregului corp, a rinichilor, a suprarenalelor şi implicit a pielii noastre.

O piele frumoasă denotă un interior curat al corpului (şi viceversa).

Curăţenia şi starea de bine a corpului încep în interior.

Să aveţi cu toţii o toamnă liniştită şi luminoasă!