Una dintre suferinţele frecvente întâlnite în practica medicală are de-a face cu circulaţia periferică. Ea nu se referă doar la problemele întâlnite la nivelul mâinilor şi picioarelor, pentru că o altă „periferie” importantă a corpului nostru este capul.
Studiind atât circulaţia sangvină (cea care asigură hrănirea tuturor celulelor corpului), cât şi circulaţia limfatică (cea care curăţă întregul corp, spaţiile intercelulare, interstiţiale şi asigură eliminarea reziduurilor şi toxinelor la exterior), am descoperit că organismul uman chiar poate fi împărţit în două zone distincte:
Zona centrală, cu organele vitale (cord, ficat, rinichi şi aparatele respirator şi digestiv) – destinată menţinerii în viaţă a sistemului viu.
Zona periferică, alcătuită din cap, braţe şi picioare (plus zona bazinului, la bărbaţi şi femei) – care se ocupă cu relaţionarea între sistemul corporal şi mediul înconjurător. Zona de periferie este mai frecvent supusă dificultăţilor, pentru că, în momentul în care rămâne cu energie mai puţină, corpul se concentrează pe menţinerea în stare bună a zonei centrale şi mai sacrifică din zona de periferie.
Cu cât ficatul, suprarenalele sau rinichii sunt într-o stare mai precară, cu atât circulaţia periferică este mai dificilă şi mai deficitară.
Gemoterapia are multe soluţii utile pentru echilibrarea circulaţiei periferice. Este interesant că multe dintre remediile gemoderivate folosite pentru circulaţie au şi o acţiune benefică pe unul dintre organele-cheie „centrale”, cum ar fi ficatul, rinichii, suprarenalele sau splina.
Voi aminti câteva dintre remediile gemoterapice foarte utile odată cu venirea zilelor reci de toamnă şi a trecerii spre iarnă.
Extractul din Coacăz negru (Ribes nigrum MG), 25 de picături în apă, o dată sau de două ori pe zi, 5 zile pe săptămână, 3 luni până la 6 luni în anotimpul rece, este principalul remediu de protecţie antifrig, pentru toţi cei care au probleme de sindrom Raynaud, cu tendinţă la degerături sau circulaţie periferică deficitară la mâini ori picioare.
Acest remediu poate fi asociat fie cu Extractul din seminţe de Viţă-de-vie (Vitis vinifera D1), 25 de picături în apă, de două ori pe zi – zilnic, 5 zile pe săptămână, 2-3 luni, pentru toţi cei care prezintă şi acumulări de acizi sau stază periferică (degete umflate, tendinţă de dureri ale articulaţiilor mici), fie cu Extractul din Ginkgo biloba bio D1, 25 de picături în apă, o dată sau de două ori pe zi, când circulaţia periferică în special în regiunea capului este dificilă (când apar ameţeli, vertijuri, dificultăţi de memorie, atenţie sau focalizare ori chiar dureri de cap după expunere la curenţi reci sau la frig).
Gemoderivatul din Ginkgo biloba poate fi de multe ori alternat cu un fitoterapic din Ginkgo biloba, la circa două luni (însemnând două luni gemoderivat, adică produs din muguri de Ginkgo, şi două luni fitoterapic, adică produs din frunze de Ginkgo).
Fitoterapia foloseşte ţesuturi adulte din plante (frunze, tije, tulpini, flori), pe când gemoterapia foloseşte ţesuturi tinere din plante. Aceasta este diferenţa între cele două ramuri ale terapiei cu plante. În acţiunea clinică, uneori funcţionează mai bine produsele gemoderivate, alteori cele fitoterapice. Depinde de organism şi de tipul de stagnare limfatică cu care se confruntă.
Alternanţa acestor categorii de produse poate ajuta pacientul să îşi dea seama care produs îl susţine mai bine şi să ajute medicul într-o decizie mai bună pentru viitor. Pacienţii cu probleme de circulaţie au nevoie de ani întregi de susţinere cu remedii naturale, de aceea identificarea tipului de preparat util este foarte importantă.
Un alt gemoderivat util pentru susţinerea circulaţiei periferice este Extractul din Lămâi (Citrus limonum D1 Plantextrakt), care realizează şi o tonifiere a pereţilor vaselor arteriale şi un drenaj limfatic moderat, susţinând bine tonusul circulaţiei la nivelul membrelor, în special. Poate fi asociat altor produse şi se recomandă în mod deosebit în cursul anotimpului rece.
Cele mai importante gemoderivate pentru circulaţia periferică sunt cele din muguri de castan, atât Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum D1), cât şi Castanul comestibil (Castanea vesca D1). Există şi produse combinate din cele două, dar pot fi luate şi separat, în funcţie de intensitatea stazei limfatice pe care se intervine, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Castanul comestibil (Castanea vesca D1) este un ajutor inestimabil în „sindromul picioarelor grele”, când statul prelungit pe scaun sau în picioare duce la umflarea zonei gambelor, de la genunchi în jos. Iar Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum D1) este indicat dacă apar varice venoase sau vase mici sparte.
Gemoderivatele pot fi combinate foarte eficient şi cu remedii fitoterapice şi cu alte suplimente folosite în mod curent pentru echilibrarea circulaţiei periferice, în prescrierea medicală modernă. Ele vin cu un plus de susţinere şi drenaj pentru corp şi s-au dovedit un adjuvant preţios în majoritatea schemelor de tratament care ţintesc echilibrarea şi refacerea circulaţiei periferice, mai ales în anotimpul rece.
Aşa că este util să le cunoaştem, dar şi mai util să le folosim în mod uzual şi să observăm cât de blând dar perseverent susţin şi echilibrează organismul.
Cu ajutorul lor, mulţi pacienţi trec mult mai uşor prin variaţiile termice ale toamnei şi se adaptează mai bine frigului şi efectelor sale la nivelul periferic al corpului.