GEMOTERAPIE

Despre tendinţa la obezitate a copiilor

Elisabeta Milanovici

11 Decembrie 2017

Copilăria este o etapă a vieții căreia trebuie să i se acorde o atenție specială, iar obezitatea infantilă reprezintă o problemă de sănătate cu care atât medicii, cât și aparținătorii copilului se confruntă din ce în ce mai des în ultimii ani.

De regulă, copilul gras nu este un copil sănătos

Asta corespunzător definiției, „sănătatea este o stare de bine fizic, psihic și mintal și de încadrare socială, nereprezentând numai absența bolilor“.

Obezitatea copilului se manifestă prin țesut celular subcutanat în exces, datorat tezaurizării de lipide (grăsimi) neutre, ceea ce determină creșterea greutății corporale cu mai mult de 20% peste valoarea greutății ideale corespunzătoare vârstei și înălțimii.

Cauza obezității simple, benigne, este alimentația nerațională, frecvent asociată cu sedentarismul. Uneori pot exista și anumite conflicte psihoemoționale, cum ar fi certuri în familie, note proaste la școală, plecarea unuia sau a ambilor părinți la muncă în străinătate ori divorțul părinților. Toate aceste situații pot genera o tulburare psihoreactivă, copilul căutând un „refugiu“ în mâncare, instalându-se astfel obezitatea psihogenă.

Există situații în care tendința la obezitate se moștenește, știut fiind faptul că adipocitul, adică celula grasă, are memorie și stochează informațiile transmise genetic.

Adeseori, tendința la obezitate poate apărea și din cauza unor părinți sau bunici „grijulii“ care supraalimentează copilul de teamă să nu slăbească ori oferă diverse „recompense“, de tip ciocolată sau bomboane, pentru un bun comportament al copilului.

Primul obiectiv în aducerea copilului la o greutate sănătoasă ar fi reducerea numărului de calorii ingerate, prin modificarea obiceiurilor alimentare, prin renunțarea la tendința de a ronțăi ceva în permanență în fața calculatorului, a tabletei sau a televizorului, prin efectuarea de exerciții fizice și mișcare în aer liber. Ajutarea copiilor să piardă în greutate este un lucru important, esențial în prevenirea apariției obezității la vârsta adultă, cu toate complicațiile care decurg din apariția acestei patologii (infarct miocardic, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau diverse dismetabolisme).

Iată și câteva măsuri preventive, dar și curative, la nevoie, care pot veni în ajutorul copilului predispus la obezitate:

  • reducerea numărului de calorii zilnice prin limitarea consumului de băuturi carbogazoase;
  • evitarea mâncării de tip fast-food;
  • evitarea porțiilor alimentare prea mari;
  • evitarea excesului de produse alimentare supraprocesate – plăcinte, snackuri, chipsuri, prăjeli;
  • încurajarea desfășurării a cât mai multe activități fizice: plimbări cu părinții sau bunicii, mersul pe bicicletă, practicarea sporturilor în echipă, patinajul etc.;
  • limitarea timpului acordat televizorului, calculatorului sau tabletei și mai ales evitarea consumului de alimente în timpul acestor activități.

Este esențial ca părinții și bunicii să reprezinte un model pentru copil, atât printr-un mod sănătos de alimentație, cât și prin activitatea zilnică.

În ajutorul prevenției și tratamentului obezității poate veni gemoterapia

În caz de bulimie – senzație de foame exagerată – se poate recurge la Extractul din muguri de smochin, la care se poate asocia Extractul din muguri de tei argintiu, administrate alternativ, dimineața și seara, pe parcursul a 3, 4 sau chiar 6 săptămâni.

În caz de obezitate instalată, la copiii de peste 7 ani se poate face o cură de 6-8 săptămâni cu: Extract de muguri de frasin, dimineața, Extract din amenți de mesteacăn pufos, la prânz, și Extract din muguri de smochin, seara. Aceste gemoterapice se administrează cu puțină apă, pe stomacul gol.

Dar fiecare copil este diferit, astfel încât părinții trebuie să ceară sprijinul medicului de familie pentru a găsi varianta cea mai potrivită de tratament, preferabil prin terapii naturale. 

Articole din ediția curentă

„Profesorul trebuie să fie cel care dărâmă zidul dintre două generaţii“

Cu umorul, sinceritatea și profesionalismul caracteristice, prof. dr. farm. Simona Negreș se apropie de un sfert de secol petrecut în mediul universitar. În 1994, la îndemnul regretatei prof. dr. Aurelia Nicoleta Cristea, devenea preparator universitar în cadrul Facultăţii de Farmacie din București, disciplin...
SUPLIMENT - Hormonii sexuali şi sănătatea femeii

Consilierea farmaceutică privind contracepţia şi menopauza

Cristian Daniel Marineci, Emil Ștefănescu, Oana-Cristina Şeremet
Contracepția este utilizată pentru a preveni sarcina neintenționată și pentru a controla momentul apariției sarcinii. ...
SUPLIMENT - Hormonii sexuali şi sănătatea femeii

Abordarea complexă a simptomelor menopauzei

Alexandra Tănase, Cristina Elena Zbârcea, Cristian Daniel Marineci, Maria Suciu, Cornel Chiriţă, Simona Negreş
Menopauza şi simptomele care o însoţesc reprezintă o continuă provocare pentru o terapie cât mai specifică şi care să prezinte un raport bun beneficiu-risc. Terapia de substituţie hormonală rămâne prima opţiune de tratam...
Articole din edițiile anterioare

GEMOTERAPIE

Intervenţie eficientă prin gemoterapie în patologia acută de căi respiratorii

Simona Nițu
Una dintre cele mai frecvente infecții ale căilor respiratorii superioare la adulți este sinuzita, acută, subacută sau cronică, la copii manifestându-se sub forma rinoadenoiditelor. Pacientul cu suferință sinuzală prezintă: febră și stare generală proastă, dureri la nivelul frunții sau în regiunea facială (în...
GEMOTERAPIE

Gemoderivatul toamnei, Corylus avellana D1 – Extractul din muguri de alun

Sorina Soescu
În fiecare toamnă admir alunii din curte, plini de roade şi oferind cu dărnicie tuturor vieţuitoarelor din ele. Am citit în fitoterapia tradiţională despre posibilitatea folosirii uleiului din alun pentru afecţiuni respiratorii bronşitice sau pentru uz extern, contra durerilor articulare şi calviţiei. ...
GEMOTERAPIE

Gemoterapia şi susţinerea în situaţii emoţionale intense

Sorina Soescu
Am început anul 2024 în mare forţă, cu intensitate şi cu activităţi multiple, într-o frenezie impusă de ritmul social care ne afectează corpul fizic....