Am început anul 2024 în mare forţă, cu intensitate şi cu activităţi multiple, într-o frenezie impusă de ritmul social care ne afectează corpul fizic.

Fiecare dintre noi resimte presiunea din exterior, dar, mai ales, simte reacţiile corpului care se tensionează, se încordează şi intră în stări de agitaţie şi nelinişte.

Corpul este o structură biologică simplă. În momentul în care stimulii sunt prea mulţi pentru capacitatea sa de prelucrare, intră în „închidere” şi încetineşte sau se opreşte.

Printre stimulii de care amintesc se numără în special tehnologia şi accesul la o cantitate impresionantă şi variată de informaţii, dar şi circumstanţele dificile care ne tensionează şi produc emoţii intense (examene, confruntări, conflicte, schimbări etc.).

Corpul pierde energie în procesul de comunicare şi prin interacţiunea cu oamenii. Vorbirea în sine este un act consumator de energie, iar conflictele care necesită rezolvare, care apar din interacţiunea cu oamenii, consumă şi mai multă energie.

De unde se pierde cel mai frecvent energia în corpul oamenilor în prezent?

Din ficat şi din suprarenale.

Aceste organe sunt mult încercate şi suprasolicitate în procesarea stimulilor care se năpustesc din toate părţile.

Ficatul este afectat în special de stări de iritare, nemulţumire şi frustrare, care pot degenera spre furie şi agresivitate. Ştim conexiunea dintre organe şi emoţii din studiile de sute de ani ale medicinei tradiţionale chineze, care conectează emoţiile şi trăirile lor cu diferite organe ale corpului.

Dacă ne uităm în jurul nostru, observăm o populaţie întreagă cu ficatul afectat de emoţii intense de frustrare şi irascibilitate, de nervozitate rapid provocată şi de reacţii de răspuns nepoliticoase şi chiar răutăcioase.

Gemoterapia poate susţine această slăbiciune a ficatului, declanşată de emoţiile intense.

Extractul din Rozmarin (Rosmarinus officinalis D1), 10-15 picături în puţină apă, dimineaţa, zilnic, 30-40 de zile sau chiar o perioadă mai lungă, poate să ne ajute să susţinem mai bine perioadele dificile şi frustrante, fără a avea reacţii de exteriorizare dăunătoare pentru relaţiile noastre.

Împreună cu Extractul din conuri de Hamei (Humulus lupulus D1), 25 de picături în apă, seara, zilnic, 2-3 luni – poate fi de mult folos în calmarea şi liniştirea unui sistem nervos încins.

Combinaţia dintre rozmarin şi hamei le este foarte utilă în special femeilor la menopauză, o perioadă dificilă pentru menţinerea liniştii emoţionale. Împreună cu suplimente progesteronice precum Vitex agnus castus, aceste produse aduc liniştea şi echilibrul emoţional mult dorite.

Dar această combinaţie poate fi de folos oricui simte că nu-şi mai poate controla stările de nervozitate şi iritabilitate, reacţionând prea agresiv la stimulii din exterior.

În situaţii de anxietate şi teamă, în special în faţa unor confruntări neobişnuite, precum examene, testări sau schimbări de carieră – recomandăm Extractul din muguri de Salcie (Salix alba D1), 25 de picături în apă, de două ori pe zi – zilnic, 2-3 luni.

Extractul ajută la liniştirea şi calmarea tristeţii interioare şi la ieşirea din starea de victimizare şi neputină care apare când sarcina de rezolvat pare mai mare decât puterile disponibile.

Ştim din experienţa practică faptul că orice munte înalt se urcă la pas, încet, molcom, dar constant.

Orice sarcină dificilă se poate îndeplini dacă acţiunile derulate sunt mici, constante şi permanent îndreptate în direcţia atingerii scopurilor.

În situaţii în care atacurile de panică şi anxietatea produc bătăi intense ale inimii sau tulburări de somn, avem alte două remedii utile, care pot fi administrate separat sau combinate şi care ajută şi susţin relaxarea.

Extractul din Păducel (Crataegus oxyacantha D1) este un produs eficient pentru calmarea şi liniştirea bătăilor inimii, eficientizarea şi funcţionarea optimă a muşchiului cardiac şi centrilor nervoşi ai inimii, contribuind esenţial la oxigenarea întregului corp, prin îmbunătăţirea şi a circulaţiei periferice.

10-15 picături de păducel de 2-3 ori pe zi – zilnic, 2-3 luni sau perioade mai lungi, ajută la susţinerea sistemului cardiocirculator în perioadele de efort susţinut şi de stres emoţional (examene, proiecte dificile etc.).

Alături de păducel, amintim şi Extractul din Tei argintiu (Tilia tomentosa D1), care poate fi administrat 10 picături în apă, dimineaţa, pentru o zi calmă şi relaxată, şi 10 picături în apă, seara, cu 1-2 ore înainte de culcare, pentru o noapte mai uşoară, timp de 1-2 luni sau cât este necesar, pentru a trece cu bine prin perioadele în care emoţiile se stăpânesc cu dificultate.

Sistemul nervos vegetativ, conectat cu buna funcţionare a suprarenalelor şi cu stimularea nervului vag (inductorul calmului, liniştii, centrării), reprezintă cheia adaptării mai eficiente a corpului biologic la perioadele agitate sau neobişnuite prin care trecem.

Ştim că o perioadă este dificilă pentru că trăim senzaţii corporale neobişnuite şi încercăm emoţii intense, care nu dispar după o noapte de odihnă.

Produsele gemoderivate sunt de mult ajutor în echilibrarea şi susţinerea biologiei corpului.

Pentru că foarte mulţi elevi şi studenţi au examene, teste sau necesită susţinere în procesul de învăţare, recomand şi Poly-gemma astenie/memorie (Poly-gemma 8 de la Plantextrakt), 25 de picături în apă, dimineaţa, zilnic, câteva luni, cât este nevoie până la realizarea planului urmărit (examen, test, schimbare).

Gemoterapia este la fel de bună şi eficientă în susţinerea corpului care trece prin perioade emoţionale intense, aşa cum este în echilibrarea sa în problemele fizice respiratorii, digestive sau urinare. Produsele gemoderivate sunt versatile şi uşor de folosit, fiind printre cele mai simple şi reactive susţinătoare ale biologiei corpului.     
 

Autor corespondent: Dr. Sorina Soescu

Conflict de interese: niciunul declarat.

Suport financiar: niciunul declarat.

Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.