Aprilie este cea mai impredictibilă şi schimbătoare lună a anului. Variaţiile temperaturii, ale presiunii atmosferice şi ale climatului social, dar şi slăbiciunea naturală a ficatului afectează multe dintre organele corpului.

Un organ important, dar discret şi muncitor, este pancreasul nostru, situat în corp în apropierea stomacului şi în dreptul plexului solar.

Format dintr-o dantelărie de ţesut anatomic delicat, acest organ se ocupă atât de digestia produşilor din amidon şi carbohidraţi, cât şi de echilibrarea cantităţii de zaharuri necesare organelor vitale (menţinerea glicemiei).

Primăvara este un moment dificil pentru pancreas, întrucât oamenii se străduiesc să se adapteze la toate variaţiile exterioare şi interioare, recurgând la instrumentele de confort cele mai facile: alimentele.

Cu alte cuvinte, în această perioadă din an, oamenii mănâncă mai mult, mai haotic şi mai amestecat, pentru a compensa dizarmoniile emoţionale sau fizice pe care le resimt.

În lunile de primăvară, oamenii au tendinţa să consume mai mult ca de obicei carbohidraţi: făinoase, cartofi, alte tipuri de amidon, dar şi dulciuri concentrate, precum bomboane şi ciocolată. Perioada postului ortodox, în care se opreşte consumul de proteine animale (carne, peşte, ou, lactate), determină un consum suplimentar (şi exagerat) de carbohidraţi – întrucât majoritatea oamenilor compensează cu pâine, paste, cartofi şi mămăligă.

Variantele „pâine cu ceva” (pâine cu zacuscă, pâine cu salată de vinete, pâine cu gem, pâine cu miere, pâine cu hummus, pâine cu fasole bătută etc.) determină funcţionarea intensivă a ficatului şi a pancreasului, deopotrivă.

Pancreasul poate fi susţinut alimentar, prin soluţii de dietă simplă.

Am descoperit că fructele de culoare portocaliu/galben, cele mai multe fructe tropicale, pot susţine eficient pancreasul şi se pot combina foarte fericit într-o dietă vegetariană, de postire sau obişnuită.

Astfel, mango, care este un fruct tropical, s-a dovedit un ingredient savuros şi echilibrator al salatelor de legume. Salata de zucchini, morcov şi mango ras (un mango necopt, tare), cu ceapă verde, mărar, tăiate mărunt, zeamă de lămâie şi mirodenii după gust (oregano, măghiran, turmeric) susţine şi echilibrează glicemia şi pancreasul. În loc de zucchini, un castravete sau napi raşi pot reprezenta o altă variaţie.

Am putut adăuga mango ras şi în salata de varză, dar şi într-o salată de rădăcinoase (morcov, ţelină, gulii), ca o ajustare eficientă a gustului şi efectului său protector pentru pancreas.

Ananasul este un alt fruct tropical de mare ajutor în echilibrarea pancreasului, mai ales când a fost gătit pe plită, câteva minute, pe o parte şi pe alta. Alături de bananele făcute pe grătar, în coajă, şi consumate calde, la masa de seară (cu cât mai necoapte, cu atât mai bune de făcut pe plită sau grătar), ananasul gătit s-a dovedit un alt protector şi echilibrator al pancreasului.

Variantele inedite şi originale de folosire a fructelor tropicale într-o dietă de echilibrare a pancreasului reprezintă un ajutor pentru toţi cei care au nevoie să-şi echilibreze glicemia.

Pe lângă această „ajustare” culinară, există şi o serie de produse naturale ce susţin pancreasul.

Prima opţiune este Ceaiul din roiniţă şi salvie, o cană de infuzie zilnic, în a doua parte a zilei (între masa de prânz şi cea de seară). Combinaţia celor două plante echilibrează şi susţine pH-ul gastric, uşurează munca stomacului şi, implicit, activitatea pancreasului.

Tinctura de brusture (Plantextrakt Cluj) este un produs de detoxificare a corpului, cu acţiune tonică şi benefică asupra ficatului, pancreasului şi rinichilor. Consumată moderat, 20-25 pic. în apă, de 2 ori pe zi, 30-40 de zile, reprezintă o cură sezonieră de susţinere (primăvara şi toamna).

Altă opţiune este Extractul din muguri de Dud negru D1 (Plantextrakt Cluj), 25 pic. în apă, de 2 ori pe zi, zilnic, 30-40 de zile (sau pe perioade mai lungi, de 2-3 luni). Produsul se poate administra singur sau în combinaţie cu Extractul din Ienupăr D1 (Plantextrakt Cluj), 25 pic. în apă, de 2 ori pe zi, între 1 şi 3 luni.

Dudul negru este susţinătorul funcţiei complete pancreatice, iar ienupărul este marele susţinător al ficatului şi al rinichilor. Împreună, pot să ajute la mai buna digestie a carbohidraţilor şi la eficienţa procesului de eliminare a reziduurilor.

Gemoterapia are şi o altă variantă pentru susţinerea pancreasului exocrin (prevenţia şi tratamentul formelor uşoare de pancreatită).

Combinaţia de Extract din Coacăz negru MG sau D1 (Planextrakt Cluj) şi Extract din muguri de Nuc D1 (Plantextrat Cluj), câte 25 pic. din fiecare, de 2 ori pe zi, 30-40 de zile (sau perioade de 2-3 luni, în funcţie de situaţie), reprezintă un tratament dovedit a avea eficienţă în recuperarea rapidă a funcţiilor pancreatice (mai ales când a fost însoţit şi de dieta de susţinere a pancreasului).

Medicina naturală (gemoterapia şi fitoterapia) şi dieta simplă, folosind darurile naturii, fructele, ne susţin în fiecare moment al anotimpurilor şi sezoanelor pentru echilibrarea funcţiilor vitale ale corpului uman.    n