Profesionişti în domeniul medical, oficiali din domeniul sănătăţii şi reprezentanţi ai societăţii civile au adus în discuţie în cadrul Forumului Naţional STOP GRIPA 2015 necesitatea existenţei unui cadru legislativ care să reglementeze procesul de vaccinare şi au prezentat pericolele ce pot apărea în lipsa unui program de vaccinare coerent. De asemenea, aflându-ne la debutul unui nou sezon gripal, au fost prezentate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în ceea ce priveşte virusurile circulante şi compoziţia vaccinului gripal, iar Ministerul Sănătaţii a anunţat începerea campaniei gratuite de vaccinare antigripală începând cu luna octombrie, fără să existe decalaje generate de procesul de achiziţie a vaccinului.

Concluzii – legea vaccinării

  • „Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, ne dorim să putem avea o lege a vaccinării aşa cum există în alte state europene. Toţi copiii să fie vaccinaţi corespunzător, astfel încât să nu mai avem probleme de sănătate publică,“  a declarat dr. Amalia Şerban, director general adjunct, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii.

  • „Esenţa legii vaccinării este aceea de a oferi vaccin, informaţie şi responsabilitate. În România, 500.000 de persoane se vaccinează antigripal, însă necesarul este de 3 milioane de doze“, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Europa.

  • „În sezonul  gripal 2013 – 2014, sistemul medical a plătit 10 milioane de euro pentru cazurile de gripă“, a declarat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

  • „Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual sunt înregistate 2,1 milioane de decese ce pot fi prevenite prin vaccinare. Nu pot să nu mă gândesc cum ar fi fost destinul acestor copii dacă ar fi fost imunizaţi,“ a declarat dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Doar 500.000 de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru 2015

Prevenţia rămâne un act medical de bază în menţinerea sănătăţii, iar gripa este o boală extrem de contagioasă ce nu trebuie subestimată.

„Scăderea numărului de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în ultimii şapte-opt ani, de la 2,7 milioane de doze de vaccin, la doar 500.000 de doze, nu reflectă lipsa de interes a ministerului, ci demonstrează scăderea interesului în ce priveşte vaccinarea antigripală. Pentru o ţară cu aproximativ 20 de milioane de locuitori cum este România, un minimum necesar de doze de vaccin, care să protejeze în cazul unei epidemii, este de 3 milioane de doze“, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Statistici 2014 - Gripa nu este o boală banală!

Conform statisticilor, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a atras atenţia asupra creşterii incidenţei cazurilor de gripă de la un an la altul, în timp ce procentul de vaccinare este în continuă scădere.  Anul trecut, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la categoria de vârstă 15 - 49 de ani, respectiv 42%, reprezentând tineri activi şi adulţi sănătoşi. 38% dintre cazurile de gripă au fost internate, acest procent fiind un indicator al severităţii bolii şi al costurilor rezulte din spitalizare.

 „Virusul gripal este jucăuş şi nu ne lasă să ne plictisim. Anul trecut a fost unul liniştit din punctul de vedere al impactului naţional. Rata de acceptare a vaccinării nu este una încurajatoare şi ne va fi greu să putem controla la un moment dat o evoluţie epidemică. Rolul nostru este acela de a încuraja vaccinarea. Anul trecut au fost consemnate 4.500 de cazuri de gripă, de 3,5 ori mai multe cazuri decât în sezonul trecut“, a declarat dr. Adriana Pistol.

Sezonul gripal 2015 - 20016

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), compoziţia vaccinulul antigripal pentru sezonul 2015 - 2016 este:  A/California/7/2009 (H1N1) – aceeaşi tulpină ca şi anul trecut –, A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) – tulpină nouă şi B/Phuket/3073/2013 – tulpină nouă.

„Este important să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este esenţială pentru categoriile aflate la risc. Pacienţii cu diabet zaharat au risc crescut de complicaţii datorate gripei, anual fiind înregistrate între 10.000–30.000 de decese determinate de pneumonia asociată gripei. Rata de deces la diabetici creşte cu 5–15% în timpul epidemiilor de gripă. Gripa este asociată şi cu complicaţii cardiovasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) şi moartea subită“, a declarat prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI „Prof. Dr. Matei Balş“.

Vaccinarea gravidelor rămâne o prioritate

Anul trecut, au fost înregistrate 40 de decese din cauza gripei, 20% fiind persoane tinere, printre acestea şi gravide. „Aceste decese ar fi putut fi evitate. Gravidele sunt în grup de risc şi au asigurată gratuitate la vaccinare din partea statului. Gripa nu este o boală banală, ea poate fi cauză de deces şi la persoanele tinere, perfect sănătoase anterior. Medicii ginecologi trebuie să recomande cu mai multă fermitate vaccinarea în timpul sarcinii, mă refer la vaccinul gripal şi cel diftero-tetano-pertussis“, a menţionat conf. univ. dr . Daniela Piţigoi, INBI „Prof. Dr. Matei Balş“.

Nevaccinarea copiilor generează costuri de spitalizare uriaşe

Conf. dr. Monica Luminos, medic primar boli infecţioase, INBI „Prof. Dr. Matei Balş“, şef secţie Terapie Intensivă copii, a accentuat faptul că, în faţa gripei, copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie, iar costurile rezultate din spitalizarea copiilor nevaccinaţi nu trebuie ignoarate. „Anul trecut am avut aproximativ 100 de cazuri de gripă spitalizate, dintre care unele au fost tratate în terapie intensivă. Costul a fost de 1.500 – 2.000 de euro pentru o zi de spitalizare. Şi am avut situaţii în care spitalizarea a durat şi 30 de zile. Cred ca este mai eficient, din toate punctele de vedere, să vaccinăm copiii“, a declarat conf. dr. Monica Luminos. Anul acesta au fost spitalizate la INBI „Matei Balş“ trei cazuri de tetanos, iar costurile pentru sapte zile de spitalizare pentru un copil diagnosticat cu tetanos şi tratat într-o secţie de terapie intensivă s-au ridicat la 10.000 de euro.

Copiii au dreptul la viaţă şi supravieţuire

Pentru a identifica cele mai bune soluţii pro‑vaccinare, specialiştilor li s-au alăturat reprezentanţi ai societăţii civile, dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager Programe de Sănătate, Fundaţia World Vision România, şi George Roman, director de programe, Organizaţia „Salvaţi Copiii!“.

„Este foarte greu de dărâmat o mentalitate greşită, dacă nu o faci prin intermediul legii. «Salvaţi Copiii!» consideră că este nevoie de o lege care să aducă mai multă claritate şi în ce priveşte autoritatea părintească. Dreptul la viaţă şi supravieţuire este absolut, iar copiii au dreptul la viaţă şi supravieţuire, iar aceste lucruri pot fi asigurate prin vaccinare şi îngrijire medicală“, a declarat George Roman.

„Jumătate din copiii României sunt la ţară. De 25 de ani programele World Vision susţin comunităţile din mediul rural, intervenind cu precădere în comunităţile sărace. 28 de judeţe din România au fost incluse în programe ce au vizat sănătatea copiilor. «Şcoala parinţilor» este un program  care a vizat peste 4.000 de mame, acestea fiind educate şi informate în ce priveşte sănătatea şi educaţia copiilor. În urma acestora s-a observat o schimbare de mentalitate şi s-a constatat creşterea gradului de acceptare a vaccinării în mediul rural,“ a declarat dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv.

Medicul de familie - principalul vaccinator

„În orice sistem de sănătate care respectă pacientul, medicul de familie este interfaţa primară şi principalul vaccinator. Cabinetul medicului de familie este locul în care familia este consiliată. 55,7% dintre medicii de familie s-au confruntat cu întreruperea totală sau parţială a schemei naţionale de vaccinare. Sursele neautorizate de informare sunt cauza principală a scăderii ratei de vaccinare“, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF)