Marea ieftinire a medicamentelor, care a intrat în vigoare la 1 iulie, nu se resimte în buzunarul pacienţilor. Mecanismul pieţei farmaceutice, blocat în urmă cu câteva luni de anunţul cu privire la cele două cataloage ale medicamentelor, CaNaMed, s-a repus în mişcare, iar problemele cu distribuţia şi aprovizionarea cu medicamente nu mai sunt resimţite ca în lunile de primăvară, atunci când pacienţii se plimbau cu reţetele de la o farmacie la alta pentru că nu găseau tratamentul prescris de medici.

În cadrul Şcolii de Vară organizate de Colegiul Farmaciştilor din România, la începutul lunii iunie, reprezentanţii pieţei farma, atât farmaciştii, cât şi distribuitori şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente (Farmexpert, APMGR, ARPIM), au comentat atunci faptul că aşa-numita ieftinire nu va avea un impact major, măsurabil din punct de vedere financiar, nici asupra farmaciilor şi nici a consumatorilor. Şi la aceeaşi concluzie au ajuns în prezent şi oficiali din Ministerul Sănătăţii: „Omul de rând nu face economii mari. Dă cu un leu, doi sau trei mai puţin decât dădea în mod normal. Economiile reale se fac la terapiile foarte scumpe, care sunt gratuite şi care sunt asigurate de autorităţi – leucemii, diabet, cancere. Vom putea avea o imagine reală a reducerii preţurilor la medicamente în şase luni“.

Deci, pentru pacienţii cu boli incurabile, statul face economii prin reducerea preţurilor la medicamente, iar cetăţenii care ajung la farmacii cu reţete compensate află la faţa locului că, în cazul lor, ieftinirea este de câţiva lei. Astfel, conform noilor cataloage de preţuri, pacienţii care au nevoie de medicamente pentru tensiune plăteau înainte de ieftinire 14,7 lei, iar acum 13,3 lei, în timp ce în cazul unor medicamente destinate afecţiunilor gastrice ieftinirea a fost de la 16 la 15 lei.

Dacă reprezentanţii autorităţilor dau asigurări că pentru toate produsele delistate de producătorii de medicamente, odată cu revizuirea preţurilor, există şi alternative terapeutice, producătorii de medicamente generice atrag atenţia că din 5.000 de medicamente, câte se comercializează în România, 1.200 au preţul sub 10 lei.

Dintre acestea, 700 costă sub 5 lei. Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, a precizat: „La nivel de farmacie şi de distribuitori este o perioadă de rearanjare a preţurilor. Sunt nişte medicamente la care preţul a scăzut foarte mult, dar sunt şi medicamente care, odată cu reactualizarea cursului valutar, au preţul majorat. După două trimestre vom afla dacă se fac, cu adevărat, economii la bugetul sănătăţii sau la coplata pacienţilor“.

ARPIM avertizează asupra riscului să dispară şi mai multe medicamente inovatoare

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare, având în vedere o propunere de reglementare potrivit căreia preţul acestora se aliniază la preţul de referinţă al medicamentului generic.

„Ordinul de ministru, care a fost în dezbatere publică la sfârşitul lunii august, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al preţului medicamentelor, şi anume referenţierea medicamentului inovator la preţul de referinţă al medicamentului generic. (...) Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând de la 1 ianuarie, pentru cele inovatoare, care au generic, preţul va mai scădea cu încă 35%. Deci, preţul acestor medicamente va fi cu 35% sub minimul european. În condiţiile în care de la 1 iulie a fost introdusă acea măsură prin care medicamentele au coborât la preţul minim european şi deja se observă rupturi de stoc şi sunt mulţi pacienţi care nu au acces la medicamente, din păcate, de la 1 ianuarie sau de la următoarea revizuire a preţului medicamentelor riscă să dispară şi mai multe medicamente inovatoare din cauza acestei reglementări“, a spus Dan Zaharescu, într-o dezbatere pe marginea proiectului de ordin privind aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor utilizate, comercializate de către furnizorii de servicii medicale.

În dezbaterea organizată la Ministerul Sănătăţii, Dan Zaharescu a explicat că este vorba de „1.000 şi ceva de medicamente pentru toate tipurile de afecţiuni“. „Toate aceste medicamente riscă să nu mai poată să fie comercializate. Acesta este mesajul pe care noi, ca producători, îl transmitem autorităţilor: să fie cu mare băgare de seamă. Ministrul Bănicioiu a promis, în discuţiile pe care le-am avut, că acest paragraf care prevede alinierea preţului inovatorului la preţul de referinţă al medicamentului generic va fi eliminat în următoarea metodologie de preţuri care va fi elaborată până la sfârşitul acestui trimestru“, a spus directorul executiv ARPIM.

Zaharescu a precizat că producătorii au solicitat încă din luna iunie crearea unui grup de lucru împreună cu autorităţile şi cu celelalte asociaţii interesate de subiect, şi acest lucru încă nu s-a materializat. „Mai avem cel mult luna septembrie pentru finalizarea acestui proiect de act normativ, pentru că, după aceea, în trimestrul IV va fi deja prea târziu, în condiţiile în care vor dori să facă revizuire de preţuri la 1 ianuarie. (...) Ar trebui eliminat paragraful care prevede referenţierea medicamentelor inovatoare la medicamentele generice şi revizuită metodologia actuală de preţuri, în sensul că preţul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei-cinci preţuri din UE, pentru a evita minimul sistematic care practic ne aduce în situaţia de a nu mai avea acces la medicamente pentru pacienţii români“, a conchis Zaharescu.

În România, producătorii de medicamente au fost obligaţi să reactualizeze preţul medicamentelor, după ce autorităţile române au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, de ieftinire a medicamentelor, şi care, spun reprezentanţii guvernamentali, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi, precum tripla terapie sau terapia fără interferon. Mai exact, preţul medicamentelor în România este mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.