Primul număr din 2017 al revistei este dedicat celei de-a patra ediţii a Forumului Ginecologia.ro, care va avea loc în perioada 24-25 martie, la Hotel Ramada Parc din Bucureşti, şi în care vor fi abordate numeroase şi diverse subiecte de actualitate din specialitatea noastră, precum şi din neonatologie. Forumul Ginecologia.ro este o manifestare deja consacrată în peisajul obstetricii, ginecologiei şi neonatologiei româneşti, organizată mereu sub egida Departamentului de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie al UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Problema complexă a sindromului ovarelor polichistice, cu cele patru fenotipuri ale sale, ocupă un loc important în sterilitatea feminină. Este prezentat un studiu original, în care sunt detaliate tehnicile de stimulare ovariană, pe fiecare fenotip în parte, precum şi rezultatele obţinute în urma procedurilor de fertilizare in vitro. 
În acelaşi registru al sterilităţii, sunt prezentate opţiunile de prezervare a fertilităţii în cazul pacientelor cărora li se recomandă tratament gonadotoxic sau rezecţie gonadală. Standardul de aur în aceste cazuri este reprezentat de criogenarea de embrioni, urmată de criogenarea de ovocite mature, dar şi de crioprezervarea ţesutului ovarian, care este o tehnică investigaţională cu eficacitate incă incertă, dar din ce în ce mai utilizată. 
Continuăm seria prezentărilor de cazuri clinice particulare, cu două cazuri de coagulare intravasculară diseminată, produsă la domiciliu, în trimestrul al treilea de sarcină, şi cu un caz rar de asociere a boreliozei în sarcină.
Restricția de creștere intrauterină este o entitate cu risc crescut de morbiditate și mortalitate perinatală și cu un prognostic nefavorabil pe termen lung. Sunt prezentate datele actuale ale diagnosticului şi managementului acestei patologii, a cărei prevalență este apreciată la 6-7% din numărul total de nașteri în România.
Febra Zika este o infecţie virală care a fost mult mediatizată în decursul ultimului an. Sunt prezentate sistematizat datele disponibile la nivel mondial privind caracteristicile acestei infecţii, impactul materno-fetal, precum şi recomandările forurilor medicale internaţionale.
Incidenţa operaţiei cezariene prezintă o tendinţă de creştere la nivel global, depăşind cu mult nivelul optim de 15%, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe lângă avantajele certe, cezariana are şi o serie de riscuri, unul din ele - cel al creşterii incidenţei cazurilor cu sindrom de detresă respiratorie - fiind prezentat într-un studiu retrospectiv ce analizează frecvenţa tulburărilor respiratorii la nou-născut.
Sindromului „vanishing twin” și impactului său perinatal le este dedicat un articol care sintetizează datele de ultimă oră din literatură asupra acestei teme. 
La nivel internaţional, mai multe grupuri de studiu şi-au propus elaborarea unor standarde ultrasonografice de diagnostic al tumorilor. Este propus un format de implementare în practica ultrasonografică din România a termenilor şi definiţiilor adoptate internaţional, în scopul îmbunătăţirii sensibilităţii şi specificităţii diagnostice a ecografiei ginecologice şi ca reper în formularea ghidurilor de practică medicală din patologia ginecologică.
Fiind un număr dedicat Forumului Ginecologia.ro, aşa cum v-am obişnuit, veţi găsi în revistă toate rezumatele lucrărilor înscrise. Suntem bucuroşi - şi mândri, în acelaşi timp - că această manifestare ştiinţifică va avea şi în acest an o participare consistentă din partea colegilor obstetricieni şi neonatologi.
Vă aşteptăm la lucrările Forumului!