Tema ediţiei este „Adolescenţa”, un subiect permanent de actualitate, caracterizată ca fiind o perioadă de tranziţie biologică, psihologică şi socială, de la pubertate la maturitate. Adolescenţa reprezintă o perioadă iniţiatică, în care fiecare începe să cunoască mai bine lumea, să-i descopere secretele, să pornească pe cărările neumblate ale vieţii, să se iniţieze în toate domeniile. Această perioadă de tranziţie este perioada întrebărilor şi a îndoielilor şi presupune atât modificări la nivel fizic, cât şi modificări la nivel de comportament şi personalitate. Adolescenta devine mai preocupată de propria imagine şi de poziţia sa în raport cu cei din jur (grupul de prieteni, colegii de şcoală), începe să se cunoască pe sine, descoperă laturile personalităţii ei şi realizează schimbările esenţiale care îi marchează existenţa. Îşi începe viaţa sexuală şi începe să devină interesată de toate subiectele conexe acestei etape, precum protecţia împotriva sarcinii. Există însă şi situaţii când acest interes nu există şi evident discutăm despre sarcina la vârste foarte tinere.

În ultimii ani se înregistrează o tendinţă a începerii vieţii sexuale la vârste din ce în ce mai fragede, astfel încât promovarea utilizării metodelor contraceptive capătă un rol mai important. Lipsa cunoașterii utilizării metodelor contraceptive de către adolescente duce la apariţia sarcinilor nedorite, a avorturilor și a riscului contractării bolilor cu transmitere sexuală.

Îngrijorător este faptul că România ocupă locul III în Europa la numărul de avorturi la cerere și înregistrează un număr din ce în ce mai mare de apariţie a sarcinii la adolescente(1,2,3). Acest fenomen poate afecta serios sănătatea, mai ales perspectivele referitoare la educaţie și o viitoare carieră. Chiar dacă programele de planning au cele mai bune intenţii, acestea nu reușesc să-și atingă obiectivele. Reușita acestora depinde foarte mult de accesul la informaţie.

Există mai multe cauze care duc la o utilizare restrânsă a mijloacelor contraceptive, în principal cunoștinţele limitate despre metodele existente și teama faţă de efectele adverse. Majoritatea adolescentelor au contacte sexuale ocazionale, parteneri multipli și de cele mai multe ori se feresc de părinţi.

În prezent există o multitudine de metode contraceptive pentru care pot opta. Cea mai eficientă atât din punctul de vedere al contracepţiei, cât și al protecţiei faţă de bolile transmise sexual rămâne prezervativul.

Doar prin eforturile unite ale familiei, școlii, serviciilor de sănătate se poate crește gradul utilizării metodelor contraceptive de către adolescente. Acest fapt având un impact socio-economic important și reprezentând normalitatea unei societăţi moderne. Tendinţa actuală de începere precoce a vieţii sexuale subliniază necesitatea popularizării utilizării contracepţiei. Orele de educaţie sexuală în școli ar putea avea un rol benefic în promovarea contracepţiei și creșterii adresabilităţii tinerelor către serviciile de planning. Deși numai abstinenţa oferă protecţie 100% împotriva apariţiei unei sarcini nedorite și contractării unei boli cu transmitere sexuală, aceasta nu poate fi metodă contraceptivă  într-o societate modernă, în care sexualitatea nu mai este un subiect tabu.