Bună! Sunt Dina şi sunt vaccinat. De trei ori, deja. Mi-aş fi dorit sincer să fac parte dintr-un imens cerc al vaccinaţilor anonimi, cât 90% din ţară. Din nefericire, grupul e mic, prea mic pentru o luptă atât de mare cu pandemia.

Pentru noi, medicii de familie, vaccinarea a reprezentat dintotdeauna una dintre activităţile specifice. Pentru noi, vaccinarea este soluţia de a-i proteja pe pacienţii noştri de-a lungul întregii lor vieţi. Totuşi, vorbim acum mai mult ca niciodată de vaccinare pe fondul pandemiei de COVID-19.

Eu şi colegii mei ştim că vaccinarea anti-COVID-19 este singura cale de a opri pandemia. Ducem propriile campanii de informare în masă, am făcut afişe şi pliante şi le-am distribuit la cabinetele de medicină de familie, la prefecturi şi primării, la direcţiile de sănătate publică. Ne simţim flataţi când vedem că instituţiile publice folosesc cu precădere materialele noastre informative, care sunt utile pentru publicul larg. 

Noi, medicii de familie, ne-am asumat rolurile de educator de sănătate, de promotor al vaccinului şi al imunizării, de sfătuitor şi de consilier pentru vaccinare, pe lângă participarea deja cunoscută la activitatea centrelor de vaccinare sau vaccinarea anti-COVID-19 în cabinetele noastre şi monitorizarea izolaţilor la domiciliu. Practic, medicii de familie sunt în prima linie a războiului cu SARS-CoV-2 şi încercăm să ne actualizăm permanent informaţiile din domeniu. E o poziţie asumată şi firească – suntem medicii cei mai apropiaţi de pacient –, însă aproape niciodată recunoscută oficial. 

Este evident că ziua de mâine, dar şi cea de poimâine vor fi perioade de mari încercări pentru lumea medicală în general şi în mod special pentru medicii de familie. Problema vaccinării şi modul în care este percepută soluţia de protejare a individului şi comunităţii în faţa bolii sunt mai vechi. Noi ne-am confruntat primii cu acţiunile curentului antivaccinist, deoarece vaccinăm copiii, mai ales, de decenii bune. Avem experienţa lui „nu îmi vaccinez copilul, să nu se îmbolnăvească”, în condiţiile în care vaccinul are exact acest scop, de peste 20 de ani. Era cumva de aşteptat momentul apariţiei unui curent împotriva vaccinului pentru SARS-CoV-2. Explozia comunicării în masă la care cu toţii suntem martori a intensificat curentul şi, în faţa avalanşei de informaţii, lumea a devenit suspicioasă şi a simţit nevoia să se poziţioneze pro sau contra vaccin.

Trebuie menţionat că adevărata luptă împotriva COVID-19 este nu doar o luptă profesională cu un virus, ci şi un război al nervilor, o cruciadă împotriva mentalităţilor. Noi, medicii de familie, ştim cum să abordăm pacienţii, ştim care sunt îndoielile şi temerile acestora şi avem puterea de a le demonta. Din nefericire, această sarcină e grea, pentru că noi o îndeplinim la scară mică – din om în om, cu discuţii individuale. Pentru un astfel de motiv, campania de promovare a vaccinării către întreaga populaţie şi argumentarea necesităţii vaccinării, în general, reprezintă o datorie a statului român, care trebuie rea­lizată prin campanii media profesioniste. 

Pentru o sănătate publică de care suntem interesaţi cu toţii este nevoie de implicare din partea tuturor factorilor responsabili pentru ca orice campanie de imunizare, la fel ca şi cea anti-COVID-19, să aibă succes. Prevenţia, în general, şi vaccinarea, în special, reprezintă soluţii relativ costisitoare pentru început, dar s-a dovedit în timp că sunt singurele câştigătoare pe termen lung. Tragem nădejde, în acest sens, că viitoarele măsuri ale autorităţilor, la fel ca şi acţiunile noastre, ale tuturor, vor contribui din plin la conştientizarea importanţei şi beneficiilor vaccinării şi, implicit, la succesul campaniilor de vaccinare actuale şi viitoare.