ARTICOL ORIGINAL

Impactul modificărilor legislative asupra vaccinării împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae

 The impact of legislative changes on vaccination against Streptococcus pneumoniae infection

First published: 31 octombrie 2024

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Med.161.5.2024.10236

Abstract

Introduction. In light of the global desire to prevent the onset of diseases more than treating them, vaccines have become the main players on the medical stage. Ensuring a high level of immunization, with the goal of achieving herd immunity, requires broadening the accessibility for as many beneficiaries as possible. Subsidized vaccination programs provide the means to reach a significant number of the population. It is important to analyze these programs from the perspective of medical professionals, in order to optimize and eliminate any potential obstacles. Materials and method. The study was based on a questionnaire completed by 64 general practitioners from Mureş County, reunited for a symposium on a different topic than that of the questionnaire. However, the data were collected before the lectures began. Results. Following the centralization of the information from the questionnaire, the practitioners reported an increase in vaccination rates due to the compensation, an increase that could be more significant with greater attention to raising awareness about the program and eliminating the patient’s fear of side effects. It was also highlighted that the groups that are the most at risk and the ones who most frequently accessed the immunization are patients with chronic lung diseases and the elderly. Conclusions. The success of the vaccination campaign and ensuring better immunization rates require more detailed and comprehensive awareness programs for the population. This aspect could significantly influence the patient’s decision to access the immunization program.
 

Keywords
Streptococcus pneumoniae, vaccination programs, immunization

Rezumat

Introducere. În lumina dorinţei la nivel global de a preveni apariţia patologiilor mai mult decât tratarea lor, vaccinarea a devenit actorul principal pe scena medicală. Asigurarea unui grad de imunizare cât mai crescut, cu scopul de a atinge o imunitate de grup, presupune lărgirea accesibilităţii pentru un număr cât mai mare de beneficiari. Programele prin care se asigură compensarea vaccinurilor constituie mijloace de atingere a unui număr semnificativ de persoane din cadrul populaţiei. Este importantă analizarea acestor programe din perspectiva personalului medical, în vederea optimizării şi eliminării eventualelor piedici. Materiale şi metodă. Studiul s-a bazat pe un chestionar completat de 64 de medici de familie din raza judeţului Mureş, reuniţi în cadrul unui simpozion pe o temă diferită celei din chestionar. Datele au fost totuşi colectate înainte de începerea prelegerilor din cadrul evenimentului. Rezultate. În urma centralizării informaţiilor din chestionar, a reieşit faptul că medicii raportează o creştere a ratei imunizării în urma compensării. Creşterea ar putea fi mai semnificativă dacă se acordă o atenţie sporită mediatizării programului şi eliminării fricii de efecte secundare a pacienţilor. De asemenea, s-a evidenţiat faptul că grupurile aflate cel mai mult la risc, care apelează cel mai des la vaccinare, sunt pacienţii cu patologii pulmonare cronice şi vârstnicii. Concluzii. Succesul campaniei de vaccinare, respectiv asigurarea unei rate bune de imunizare, necesită o informare şi conştientizare mai amănunţită şi mai cuprinzătoare a populaţiei, acest aspect putând să influenţeze semnificativ decizia pacienţilor de a accesa programul de imunizare.
 

Introducere

Streptococcus pneumoniae este cea mai comună cauză de pneumonie comunitară, meningită, otită medie, precum şi bacteriemie în rândul populaţiilor adulte şi pediatrice. Cel mai comun rezervor este reprezentat de nazofaringe, din acest situs bacteria putându-se propaga fie direct, fie prin torentul sanguin. Purtătorii sunt cu prevalenţă copii, între 30% şi 50%, comparativ cu 4-12% în rândul populaţiei adulte, respectiv 8,2% la adolescenţi. Rate relativ crescute ca purtători, 13-34%, s-au raportat la anumite grupuri speciale(1).

Factorii de risc sunt reprezentaţi de: copii sub 6 ani, participarea în centre precum creşe sau grădiniţe (în acest caz colonizarea se estimează la 40-60%), cămine de seniori, centre de detenţie, adăposturi pentru persoane fără locuinţă. În cazul adolescenţilor sau al adulţilor, factorii de risc legaţi de portaj sunt infecţiile acute de tract respirator superior, expunerea îndelungată la fum de ţigară şi astmul. Populaţia aflată la risc de portaj, în funcţie de naţionalitate, sunt arborigenii australieni şi nativii americani. De asemenea, populaţia imunocompromisă sau cu vârsta de peste 65 de ani este mai predispusă infecţiei(2-3).

Durata colonizării scade odată cu vârsta şi variază între două săptămâni şi patru luni. Majoritatea copiilor raportează până la vârsta de 5 ani cel puţin o infecţie cu Streptococcus pneumoniae. La nivel internaţional se estimează că Streptococcus pneumoniae este responsabil de 15 cazuri de boală pulmonară invazivă din cele 10000 de cazuri anuale raportate, fiindu-i atribuite şi peste un milion de decese anuale. OMS a estimat că aproape o jumătate de milion de copii cu vârsta sub 5 ani mor în urma infecţiei cu S. pneumoniae. Bacteriemia pneumococică şi meningita sunt şi ele responsabile pentru un procentaj semnificativ de mortalitate, cu precădere în populaţia vârstnică, unde ratele au fost raportate la 60-80%(2,3).

În ciuda unui mare număr de serotipuri pneumococice, majoritatea cazurilor de infecţie sunt cauzate de un număr relativ redus. La nivel mondial, primele 10 serotipuri însumează 62 de procente din totalul infecţiilor pneumococice. În rândul infecţiilor pediatrice, serotipurile cel mai des întâlnite sunt 14, 6B, 19F, 18C, 23F, 4 şi 9V, variind în funcţie de regiuni. Virulenţa unei tulpini de Streptococcus pneumoniae este dată de prezenţa capsulei polizaharidice, al cărei rol este, după invazie, să inhibe neutrofilele, precum şi calea de activare a complementului(3).

Debutul simptomatic al infecţiei cu Streptococcus pneumoniae este unul cu instalare bruscă, amintind simptome cum ar fi tusea, frisoanele, hipertermia şi adesea s-a raportat chiar şi prezenţa pleurodiniei. Aceste simptome pot lipsi în cazul pacienţilor cu o imunitate deteriorată sau cu o vârstă înaintată, manifestând emeză, artralgii sau tulburări de dinamică ale tractului gastrointestinal. Evoluţia în aceste cazuri poate ajunge chiar şi la o multiplă afectare de organe(4).

Expunerea prelungită a bacteriei la cure antibiotice incomplete conduce la dezvoltarea rezistenţei. În cazul penicilinei, rezistenţa apare la aproximativ 40% dintre tulpinile ce produc infecţie, pe când în cazul rezistenţei la tetracicline sau trimetroprim-sulfametoxazol, s-a raportat o rezistenţă între 20 de procente şi 35 de procente. De elecţie în cazul tratamentului antibiotic sunt amoxicilina, amoxicilina/acid clavulanic, fluorochinolona şi clindamicina, acestea fiind raportate ca având o mare susceptibilitate la Streptococcus pneumoniae(5-6).

Materiale şi metodă

Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar distribuit în cadrul unui simpozion organizat în data de 22.03.2024, destinat medicilor de familie de pe raza judeţului Mureş. La acest eveniment au participat 64 de medici, dintre care 38 activează în mediul urban şi 26 în mediul rural. Chestionarele au fost completate înainte de susţinerea prezentărilor, care au avut altă temă decât cea a infecţiilor cu Streptococcus pneumoniae. Răspunsurile au fost centralizate în mod unitar, indiferent de mediul în care medicii îşi desfăşurau activitatea, deoarece nu au existat, în ansamblu, diferenţe statistice semnificative între cele două categorii.

Rezultate

Informaţiile obţinute pe baza chestionarelor au fost centralizate, urmărindu-se gradul de identificare a populaţiei la risc care beneficiază de compensarea vaccinului împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae, precum şi subcategoriile din grupele de risc care au apelat mai des la vaccinare, după schimbarea cadrului legislativ şi introducerea compensării vaccinului.

Chiar dacă numărul medicilor care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural a reprezentat mai puţin de jumătate din numărul total al medicilor participanţi (figura 1), centralizarea răspunsurilor nu a consemnat diferenţe semnificativ statistic în funcţie de mediul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.
 

Figura 1. Distribuţia respondenţilor în funcţie de mediul în care îşi desfăşoară activitatea
Figura 1. Distribuţia respondenţilor în funcţie de mediul în care îşi desfăşoară activitatea

Identificarea pacienţilor care beneficiază de compensarea vaccinării împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae, după schimbarea cadrului legislativ, a evidenţiat, din perspectiva tuturor medicilor chestionaţi, preponderent persoane cu boli respiratorii cronice, urmate îndeaproape de indivizii imunocompromişi, la o diferenţă de doar cinci procente (figura 2).
 

Figura 2. Identificarea grupurilor de risc în ceea ce priveşte afecţiunile încadrate în categoriile de risc
Figura 2. Identificarea grupurilor de risc în ceea ce priveşte afecţiunile încadrate în categoriile de risc

Dintre afecţiunile încadrate în grupele de risc ce beneficiază de compensarea vaccinării împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae, cele care au accesat cel mai des programul sunt persoanele cu boli respiratorii cronice, indivizii imunocompromişi situându-se doar la patru procente distanţă. Aproximativ 4% din respondenţi au relatat că nu au avut solicitări din partea pacienţilor (figura 3).
 

Figura 3. Identificarea pacienţilor din grupele de risc care au apelat cel mai des la vaccinare
Figura 3. Identificarea pacienţilor din grupele de risc care au apelat cel mai des la vaccinare

În scopul evidenţierii piedicilor din cadrul programului, medicii de familie au fost chestionaţi cu privire la motivele ce conduc la decizia pacienţilor care beneficiază de compensarea vaccinării în cadrul programului de a nu se vaccina. Majoritatea medicilor au incriminat frica de reacţii adverse (35,71%), urmată îndeaproape, la doar cinci procente, de faptul că noua compensare nu a fost suficient de mediatizată pentru a atinge toate grupurile-ţintă. Puţin peste unu din patru medici consideră ca fiind de vină ştirile şi articolele neacreditate ştiinţific care circulă în spaţiul public (figura 4).
 

Figura 4. Opinia medicilor de familie cu privire la motivele care determină pacienţii aflaţi în grupurile de risc să nu se vaccineze
Figura 4. Opinia medicilor de familie cu privire la motivele care determină pacienţii aflaţi în grupurile de risc să nu se vaccineze

Categoriile considerate la risc care beneficiază de compensare după schimbarea cadrului legislativ în programul de vaccinare împotriva Streptococcus pneumoniae includ toate grupele de vârstă. Peste şapte din 10 respondenţi au raportat populaţia vârstnică ca fiind cea care a apelat cel mai mult la imunizare. La polul opus se află populaţia tânără, cu doar 12 procente, care a optat pentru vaccinare (figura 5).
 

Figura 5. Opinia medicilor de familie referitoare la grupa de vârstă care a apelat mai des la programul de vaccinare după implementarea compensării
Figura 5. Opinia medicilor de familie referitoare la grupa de vârstă care a apelat mai des la programul de vaccinare după implementarea compensării

Raportat la rata vaccinării de după implementarea compensării, părerile respondenţilor au fost împărţite. Mai mult de jumătate din medici văd o îmbunătăţire a ratei vaccinării, pe când 37% o consideră neschimbată faţă de cea de dinaintea schimbării cadrului legislativ (figura 6).
 

Figura 6. Opinia medicilor de familie referitoare la modificarea ratei vaccinării după implementarea compensării
Figura 6. Opinia medicilor de familie referitoare la modificarea ratei vaccinării după implementarea compensării

Conştientizarea populaţiei cu privire la implementarea compensării în cadrul programului de vaccinare antipneumococică este de mare importanţă. Majoritatea medicilor de familie (78,1%) nu apreciază ca fiind satisfăcător procentajul pacienţilor conştienţi de implementarea compensării în cadrul programului. Doar aproximativ unu din patru medici împărtăşeşte o opinie opusă acestei majorităţi (figura 7).
 

Figura 7. Opinia medicilor de familie referitoare la faptul că procentajul de pacienţi conştienţi de compensarea vaccinului este sau nu unul satisfăcător
Figura 7. Opinia medicilor de familie referitoare la faptul că procentajul de pacienţi conştienţi de compensarea vaccinului este sau nu unul satisfăcător

Eficientizarea derulării programelor de vaccinare, în zilele noastre, are la bază mediatizarea, astfel încât mesajul să ajungă cel mai bine la populaţia-ţintă. Opt din 10 medici subliniază mediatizarea insuficientă a noii schimbări legislative în cadrul vaccinării împotriva Streptococcus pneumoniae (figura 8).
 

Figura 8. Opinia medicilor de familie referitoare  la nivelul eficienţei mediatizării
Figura 8. Opinia medicilor de familie referitoare la nivelul eficienţei mediatizării

În conformitate cu prevederile contractului-cadru, recomandarea vaccinării prin prescrierea vaccinului şi imunizarea pacientului împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae constituie o activitate medicală remunerată. Trei din cinci medici respondenţi consideră remuneraţia ca o recunoaştere de către decident a importanţei acestei imunizări (figura 9).
 

Figura 9. Opinia medicilor de familie referitoare la faptul că remuneraţia aferentă vaccinării antipneumococice de care beneficiază reprezintă o recunoaştere de către decident a importanţei acestei imunizări
Figura 9. Opinia medicilor de familie referitoare la faptul că remuneraţia aferentă vaccinării antipneumococice de care beneficiază reprezintă o recunoaştere de către decident a importanţei acestei imunizări

În ceea ce priveşte deschiderea medicilor de familie pentru a se vaccina în scopul prevenirii bolii invazive şi a pneumoniei determinate de Streptococcus pneumoniae, chestionarul a scos în evidenţă faptul că aproape opt din 10 medici aleg să nu se imunizeze împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae (figura 10).
 

Figura 10. Rata de vaccinare în rândul medicilor respondenţi
Figura 10. Rata de vaccinare în rândul medicilor respondenţi

Discuţie

Rezultatele obţinute prin chestionarul utilizat sunt în conformitate cu majoritatea studiilor ce au evidenţiat categoriile populaţionale care beneficiază şi accesează programul de imunizare. De asemenea, se subliniază şi importanţa mediatizării şi informării populaţiei asupra programului pentru creşterea impactului pe care îl poate avea modificarea cadrului legislativ. Chiar dacă imunizarea împotriva infecţiei cu Streptococcus pneumoniae se adresează unor două categorii, populaţia vârstnică şi pacienţii cronici, totuşi principala categorie identificată ca beneficiar real al acestei imunizări a fost populaţia vârstnică. Acest lucru poate fi explicat şi prin faptul că majoritatea bolilor cronice apar odată cu înaintarea în vârstă(7).

Concluzii

Persoanele cu boli repiratorii cronice au fost considerate a fi la cel mai mare risc pentru infecţia cu Streptococcus pneumoniae, fiind, de asemenea, şi cele care apelează cel mai des la imunizare în acest caz, alături de persoanele vârstnice. Chiar dacă s-a observat o creştere a ratei imunizării după schimbarea cadrului legislativ şi implementarea compensării pentru categoriile de risc, aceasta ar putea fi crescută semnificativ dacă s-ar acorda o atenţie sporită mediatizării compensării şi eliminării fricii de reacţii adverse. Aceasta din urmă a fost raportată ca fiind principalul motiv pentru care pacienţii aleg să nu se vaccineze.  

 

 

 

Autori pentru corespondenţă: Remus-Sebastian Şipoş E-mail: dr_rsipos@yahoo.com

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

A grey and black sign with a person in a circle

Description automatically generated

Bibliografie

  1. Lynch J, Zhanel G. Streptococcus pneumoniae: Epidemiology, Risk Factors, and Strategies for Prevention. Seminars in Respiratory and Critical Care Medicine. 2009;30(02):189–209. 

  2. Loughran AJ, Orihuela CJ, Tuomanen EI. Streptococcus pneumoniae: Invasion and Inflammation. Microbiol Spectr. 2019;7(2):10.

  3. Bridy-Pappas A, Bonaventure M, Center K, Isaacman D. Streptococcus pneumoniae: Description of the Pathogen, Disease Epidemiology, Treatment, and Prevention. Pharmacotherapy. 2005;25:1193-212. 

  4. Weinberger SE, Cockrill BA, Mandel J. Principles of Pulmonary Medicine. (8th Edition). Philadelphia: Elsevier Health Sciences (US). 2023:287-297.

  5. Patrick M, Ken R, Michael P. Medical Microbiology. 9th Edition. Philadelphia: Elsevier Health Sciences (US). 2020:191-200.

  6. Michael RJ. Streptococcus pneumoniae: Epidemiology and patterns of resistance. The American Journal of Medicine Supplements. 2004;117(3):3-15.

  7. Bonnave C, Mertens D, Peetermans W, et al. Adult vaccination for pneumococcal disease: a comparison of the national guidelines in Europe. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2019;38:785–791. 

Articole din ediţiile anterioare

INTERDISCIPLINARE | Ediţia 3 / 2016

Pneumonia bacteriană

Vasilica Ungureanu

Pneumonia este o inflamație a țesutului pulmonar, de obicei cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Pneumonia poate fi cauzată și de inhalarea...

07 martie 2016
TEMA EDITIEI | Ediţia 2 152 / 2023

Vaccinarea anti-HPV: actualităţi şi perspective

Cristina Barbu, Adrian Grom, Maria Lup

Virusul papilomatozei umane (HPV) este cel mai răspândit virus cu transmitere sexuală în lume. Se estimează că, pe parcursul vieţii, opt din zece p...

26 aprilie 2023
CERCETARE ORIGINALĂ | Ediţia 5 137 / 2020

Importanţa vaccinului din perspectiva sa medico-psiho-socială

Andreea-Florina Nistor, Maria Dorina Paşca

Vaccinarea este una dintre cele mai mari vic­to­rii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care de-a lungul timpului a reuşit să salveze milioa...

16 octombrie 2020
SUPLIMENT PEDIATRIE | Ediţia 6 / 2016

Bolile copilăriei, prevenibile prin vaccinare, și importanţa imunizării

Vasilica Ungureanu

În secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, o serie de boli infecto-contagioase, precum tusea convulsivă, rujeola, rubeola sau oreionul, omora...

08 decembrie 2016