Dragi colegi,

După trei ani dificili, în care ne-am con­fruntat, nepregătiţi, cu o situaţie ne­aş­teptată şi greu de controlat, cea a pan­de­miei de COVID-19, încet- încet ne re­luăm activitatea clinică, didactică şi ştiinţifică. Cu siguranţă, lucrurile s-au schimbat, întâlnirile online şi telemedicina s-au dezvoltat extraordinar, asigurând mersul înainte şi, mai ales, accesul în timp real la informaţii pertinente, utile pentru noi toţi – populaţia generală, pacienţi şi medici.

După Forumul ORL.ro care a deschis anul 2023, avem oportunitatea participării la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale, marea majoritate organizate doar în format fizic. Cursurile internaţionale, axate pe un domeniu strict limitat, sunt cele care încă mai păstrează formatul hibrid, un aspect care, personal, consider că este foarte util pentru perfecţionarea medicală.

Ceea ce va rămâne după această ex­pe­rienţă nouă vor fi consultaţiile online, care permit o selecţie a pacienţilor în funcţie de urgenţa simptomatologiei şi o diminuare a timpilor de aşteptare, costuri mai mici pentru pacient şi sistemul medical deopotrivă, şi telemedicina, pe care o consider extrem de utilă mai ales în monitorizarea pacienţilor „cronici”, stabili, precum şi în acordarea unei a doua opinii medicale.

Monitorizarea pacienţilor implantaţi cohlear, cu experienţă de minimum un an în utilizarea implantului cohlear, şi monitorizarea pacienţilor incluşi în programe personalizate de reeducare vestibulară sunt două aspecte pe care le-am folosit în această perioadă, rezultatele fiind foarte bune.

Ne pregătim, aşadar, pentru un nou model de practică medicală, unele aspecte introduse în timpul pandemiei dovedindu-se utile şi preferabile pentru pacienţi şi practicieni, deopotrivă.