SKEPSYS

Istoria drogurilor de sinteză în douăzeci de nuanţe de gri

Dana-Cristina Herţa

20 Septembrie 2018

Drogurile de sinteză (designer drugs; „legale”) sunt compuşi sintetici cu structură şi efecte similare cu cele ale drogurilor ilicite (opioizi, amfetamine, marijuana etc.)(1). Aceste substanţe chimice sunt produse cu compoziţie variabilă, constând în general din amestecuri de substanţe comercializate online sau în magazine sub formă de pulbere, tablete, cristale sau material vegetal pulverizat cu substanţe de sinteză, în ambalaje ale căror prezentare şi etichetare nu reprezintă cu acurateţe conţinutul. Efectele acestor substanţe sunt dificil de anticipat, având în vedere compoziţia variabilă şi în continuă schimbare(2). Strategia producătorilor este să evite răspunderea legală, prin etichete de tip „Săruri de baie”, „A nu se ingera”, prin menţinerea în afara listei de droguri ilicite prevăzute expres de legislaţia în vigoare, respectiv prin structuri chimice nedetectabile prin testele antidrog actuale(3).

Vă invităm să descoperiţi în careul de mai jos 20 de substanţe sintetizate de-a lungul ultimului secol, ale căror manufacturare, comercializare şi utilizare se încadrează în profilul şi definiţia drogului de sinteză şi care au generat modificări legislative prin apariţia lor.

 

skepsys
 

La începutul secolului XX, Convenţia internaţională asupra opiului a restricţionat comerţul cu morfină. Derivaţii acesteia nu erau explicit prevăzuţi, astfel a apărut heroina ca derivat esteric al morfinei, iar comerţul cu substanţe de sinteză precum dibenzoilmorfina şi acetilpropionilmorfina a început să fie reglementat la propunerea Comisiei pentru Sănătate a Ligii Naţiunilor abia în 1930. Pentru scurt timp, în perioada prohibiţiei din Statele Unite ale Americii, băuturile comercializate ca alternativă la alcool conţineau dietileter(4)

Anii 1960 au adus în primplan substanţele de sinteză cu efect halucinogen. Dimetoximetilamfetamina, acetil amida LSD, analogi de fenciclidină şi numeroase alte substanţe au apărut ca „droguri legale” potente şi au fost introduse pe lista drogurilor ilicite când consumul lor a devenit o problemă de sănătate publică(4).

În anii 1980 au apărut o serie de opioizi de sinteză analogi cu fentanilul – alfametilfentanil, China White, respectiv petidina – desmetilprodina. Aceste substanţe au ajuns în atenţia autorităţilor deoarece erau vândute pe piaţa neagră ca heroină, conţineau impurităţi cu efecte neurotoxice şi produceau frecvent supradoze accidentale. În anii 1980-1990 a reapărut metamfetamina, s-au sintetizat „droguri legale” cu efect stimulant, cum ar fi metilendioximetamfetamina (cunoscută şi răspândită foarte rapid ca Ecstasy) şi metcatinona. Derivaţii sintetici de metamfetamină şi metcatinonă sunt în prezent substanţele utilizate cel mai frecvent ca droguri stimulente(5)

În anii 2000, în paralel cu extinderea Internetului, s-a răspândit şi comercializarea online de substanţe de sinteză cu efect psihedelic, analoge cu triptamina, fenetilamina şi trimetoxifenetilamina (mescalina). Aceste substanţe sunt incluse pe lista drogurilor ilicite treptat în tot mai multe ţări, din cauza numărului din ce în ce mai mare de substanţe cu efect halucinogen sintetizate, a frecventelor supradoze accidentale, a răspândirii lor rapide la nivel global, a strategiilor de marketing utilizate pentru a eluda legislaţia în vigoare(6).

Spectrul actual al drogurilor de sinteză include analogi de opioide, halucinogene, steroizi anabolizanţi, stimulente analoge cu metcatinona, sedative de sinteză analoge cu benzodiazepinele – premazepam, canabinoizi de sinteză, derivaţi de ketamină cu efect disociativ, derivaţi de metilendioxifenetilamină şi benzofurani cu efect empatogen, derivaţi de piperazine cu efect similar cu cel al Ecstasy(7).

Bibliografie


  1. Chavant F, Boucher A, Le Boisselier R, Deheul S, Debruyne D. New synthetic drugs in addictovigilance. Therapie. 2015 Mar-Apr;70(2):167-89.
  2. Johnson LA, Johnson RL, Portier RB. Current “legal highs”. J Emerg Med. 2013;44:1108–15.
  3. Weaver MF, Hopper JA, Gunderson EW. Designer drugs 2015: assessment and management. Addict Sci Clin Pract. 2015 Mar 25;10:8. 
  4. Henderson GL. Designer drugs: past history and future prospects. J. Forensic Sci. 1988;33(2):569–75.
  5. Coulson C, Caulkins JP. Scheduling of newly emerging drugs: a critical review of decisions over 40 years. Addiction. 2012; 107:766–773.
  6. Rapaka RS, Purohit V, Schnur P, Rutter J.Emerging trends in the abuse of designer drugs and their catastrophic health effects: update on chemistry, pharmacology, toxicology and addiction potential. Life Sci. 2014 Feb 27;97(1):1.
  7. Crews BO, Petrie MS. Recent trends in designer drug abuse. Clin Chem. 2015 Jul;61(7):1000-1.
Articole din ediția curentă

REVIEW

Psihoterapia ca practică terapeutică bazată pe dovezi (3)

Radu Vraşti
Cuvântul „placebo“ vine din limba latină şi înseamnă „a face pe plac“. În medicină, „placebo“ este denumirea generică pe care o poartă o substanţă sau un tratament care nu are vreun efect terapeutic, dar care imită un tratament şi care este administrat unei persoane care crede că această substanţă sau procedu...
PREZENTARE DE CAZ

Episod psihotic acut indus de sertralină la un pacient cu tulburare obsesiv-compulsivă şi tulburare anxios-fobică

Emilia-Cristina Popescu, Cristian Pușcaș
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt cele mai utilizate antidepresive la nivel global. Sertralina este utilizată pe scară largă în tulburarea depresivă majoră, tulburarea de panică, tu...
PSIHIATRIE - ARTĂ - CULTURĂ

Dirk Braeckman şi cutia de conserve a lui Lacan

Teodora Cosman
Dirk Braeckman* e un „pictor al nopţii”. Uitaţi că Dirk Braeckman e fotograf, uitaţi toate prejudecăţile pe care le-aţi putea avea despre fotografie şi pictură; Braeckman este un pictor, şi încă al nopţii, deoarece imaginile lui nu ne arată – nu au ambiţia să ne arate – „realitatea” – în iluzia unei transpare...
Articole din edițiile anterioare

RESEARCH

Assessment of burnout and impostor phenomenon in international medical students

Dana-Cristina Herţa, Celine Pohl, Raluca Trifu, Bogdan Nemeş
Percepţia despre sine ca fiind un impostor, insuficient pregătit pentru cerinţe, cu succese nemeritate sau atribuite norocului, este răspândită la studenţii medicinişti şi la medicii începători. ...
REVIEW

Psihiatria dezastrelor

Horia Coman, Dana-Cristina Herţa
În morbiditatea psihiatrică au fost implicate două tipuri de dezastre: dezastrele naturale, respectiv dezastrele generate de om. În general, dezastrele provocate de om determină mai frecvent simptome şi tulburări psihiatrice persistente. Severitatea agenţilor cauzali ai dezastrelor şi gradul de expunere indiv...
ORIGINAL ARTICLE

Trauma – experienţa individuală, contextul şi trasee de dezvoltare

Dana-Cristina Herţa
Acest articol trece în revistă definiţiile furnizate de-a lungul timpului pentru unele concepte specifice asociate cu expunerea la adversităţi, precum: eveniment traumatizant, traumă, stres posttraumatic. De asemenea, articolul conceptualizează trauma ca proces, ca întâlnire dintre persoană, context şi evenim...