EDITORIAL

Prima Conferinţă Naţională de Psihiatrie din România în mediul virtual

Doina Cozman

16 Septembrie 2020

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) a stabilit titlul pentru Conferinţa Naţională de Psihiatrie a următorului an încă din toamna lui 2019 – şi s-a dovedit premonitoriu. Precum deja se ştie, titlul conferinţei care se va desfăşura în ultima parte a lunii septembrie 2020 este: „Inovare şi creativitate în psihiatria românească a secolului XXI”. De ce premonitoriu? Pentru că, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, întâlnirea noastră programată faţă în faţă la Iaşi ar fi fost imposibilă. Ne-am fi bucurat de istoricul acestui oraş, cunoscut ca fiind o citadelă a ştiinţei şi a culturii romaneşti. Dar n-a fost să fie!

Totuşi, cu ajutorul tehnologiei virtuale, sperăm că se va obţine realizarea unui cadru optim de comunicare creativă şi optimizare inovatoare a multitudinii de realizări din domeniul psihiatriei româneşti şi internaţionale.
Spaţiul existenţial în care trăim de peste şase luni ne-a modificat viaţa de zi cu zi şi ne-a influenţat în mod evident comportamentul familial, social şi, fără îndoială, cel profesional. Cu toate acestea, împreună, am reuşit să găsim rezolvări la provocările adresate practicii clinice psihiatrice, să explorăm şi să identificăm soluţii viabile pentru continuarea cercetărilor şi programelor inovatoare din domeniul sănătăţii mintale.

Doresc să vă mulţumesc pentru interesul pe care l-aţi arătat ediţiei din acest an a Conferinţei ARPP, la care s-au înscris aproape 800 de psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, şi cu care sperăm să purtăm un dialog dinamic şi productiv pe platforma virtuală.

Conferinţa actuală oferă o paletă largă de sesiuni paralele, reprezentate de 26 de simpozioane, nouă conferinţe plenare, trei cursuri magistrale, patru mese rotunde, cinci sesiuni de comunicări orale şi trei sesiuni de e-postere patru forumuri ARPP focalizate pe dezbaterea celor mai stringente probleme din sistemul românesc de psihiatrie etc. (vezi programul complet al conferinţei1).

Elemente de creativitate artistică se regăsesc în cele patru întâlniri matinale cu care se deschide fiecare zi a conferinţei şi care prilejuiesc dialogul cu personalităţi din lumea medicală (nepsihiatrică), a artei, a culturii sau a bisericii. Şi, nu în ultimul rând, trebuie ştiut faptul că întreg parcursul zilelor de comunicări ştiinţifice este îmbogăţit de filmările care ne dezvăluie frumuseţea şi atmosfera romantică a Iaşului, oraşul emblematic al conferinţei.

 

Sperăm că această conferinţă anuală a profesioniştilor din sănătatea mintală din ţara noastră să ne aducă nu numai noutatea suportului tehnologic, ci şi oportunitatea găsirii de soluţii pentru implementarea reformării sistemului de asistenţă psihiatrică din România.

 

Cu aleasă preţuire, adresez un salut călduros tuturor participanţilor la Conferinţa Naţională de Psihiatrie în mediul virtual 2020 (v-CNP 2020)!

 

1 www.e-psihiatrie.ro

Articole din ediția curentă

SKEPSYS

Creativitatea – de la patologie la modelul Osborn-Parnes

Raluca Trifu
Creativitatea, în timp, a fost văzută ca o trăsătură umană, un dar de care unii se pot bucura, un talent al unora sau o povară greu de dus, specifică tulburărilor mintale....
PSYCHOTHERAPY

Eficacitatea terapiilor cognitiv-comportamentale din a treia generaţie – o analiză narativă a literaturii

Octavian Vasiliu, Ileana Marinescu, Daniel Vasile
Terapiile cognitiv-comportamentale (TCC) de primă generaţie, apărute în anii 1940, au fost axate pe aspecte observabile în plan acţional, considerându-se că simptomele tulburărilor psihice sunt consec...
PSYHIATRY&ART&CULTURE

Amintiri despre o generaţie de psihiatri ataşaţi de cultură

Mircea LĂZĂRESCU
Am să evoc pe scurt activitatea unor psihiatri cu existenţa cărora m-am intersectat pe parcursul vieţii mele şi care m-au impresionat prin ataşamentul lor faţă de cultură....
Articole din edițiile anterioare

PSYCHIATRY&ART&CULTURE

Mijlocul vieţii. Între echilibru şi dezechilibru - autor: Silviu Dragomir

Doina Cozman
Psihoterapeut, psihanalist jungian, licenţiat în filozofie şi editor la Editura Trei, Silviu Dragomir ne dăruieşte o carte edificatoare pentru descifrarea înţelesurilor propriei sale vieţi, dar şi a celor ce îi însoţesc anabasisul în calitate de cititori-martori. ...
EDITORIAL

Sănătatea mintală şi starea de bine

Doina Cozman
Nu există sănătate fără sănătate mintală, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii în definiţia sănătăţii, dar oare există o optimă sănătate mintală fără bunăstare personală (wellbeing)?...
EDITORIAL

Nevoia de îngrijiri paliative ale cazurilor terminale cu tulburări psihice grave

Doina Cozman
Procesul de îngrijire a muribundului este ultima fază a asistenţei medicale în cazul pacientului cu o boală gravă. ...