EDITORIAL

Dragi cititori,

Echipa The Romanian Journal of Nutrition

29 Aprilie 2024

Începem anul 2024 cu primul număr al revistei, pe care deja o cunoaşteţi, dar cu o schimbare de titlu care sperăm să fie de bun augur. În aceeaşi măsură, anticipăm ca revista să deschidă porţile colegilor din diaspora, dar şi a celor din alte ţări, interesaţi de experienţa şi rezultatele noastre în cercetarea din domeniul nutriţiei.

Ne dorim interacţiune, deschidere, transparenţă, interdisciplinaritate şi creativitate în acest areal atât de provocator şi sensibil, în acelaşi timp, al nutriţiei.

Noul nume al revistei Dietetician.ro este acum The Romanian Journal of Nutrition.

De ce i-am schimbat numele? Pentru că revista este concepută şi susţinută de profesionişti din România, dar cu caracter internaţional în acelaşi timp, pentru că este dedicată atât dieteticienilor, cât şi celorlalţi experţi din domeniu (medici, farmacişti, chimişti, biologi, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi, ingineri din industria alimentară, psihologi, cercetători sau studenţi) şi pentru că, astfel, accedem către următoarea etapă de recunoaştere şi încadrare superioară a calităţii acestei publicaţii de către platformele specifice.

O altă schimbare este legată de asocierea revistei şi publicarea sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţiei (www.srsn.ro), alături de Asociaţia Medicilor de Medicină de Familie din Mureş. Astfel, familia noastră creşte, ne dorim în plus să diversificăm valenţele noastre tematice, să ne asociem cu experţi recunoscuţi din profesii cu impact, să prezentăm articole şi editoriale de calitate, dar şi să vă stimulăm pentru a fi alături de noi în continuare.

În acest prim număr al noii reviste, am asociat teme din diverse categorii de cercetare privind alimentul (de la studii de caz la articole originale, informaţii practice, editoriale provocatoare sau detalii despre noi tehnologii ale diagnozei de precizie), care sperăm să vă menţină interesul la cote înalte.

Vă dorim un an 2024 cu reuşite, spor în tot ce întreprindeţi şi atracţie către publicaţii de valoare!

 

Echipa The Romanian Journal of Nutrition

Articole din ediția curentă

CASE STUDY

Stai bine cu energia? Verifică-ţi mitocondria – studiu de caz

Adriana-Daniela Socianu, Camelia Râtea
Această lucrare şi-a propus să evalueze modalităţile de îmbunătăţire a disfuncţiei mitocondriale printr-o intervenţie dietetică personalizată, concentrându-se pe cazul unei pa­ciente cu antecedente de melanom operat. Scopul a fost de a inves­tiga efectul dietei asupra funcţiei mitocondriale, alături de identi...
SHORT COMMUNICATION

Ce să mănânci pentru o sănătate bună a coloanei vertebrale?

Monica Tarcea, Cristian Cojocariu, Monica Sânpălean, Irina Mihaela Matran
Starea noastră de sănătate şi o viaţă activă sunt influenţate de postură, sănătatea sistemului osos şi, implicit, de sănătatea coloanei vertebrale. Această componentă corporală este in­flu­en­ţată de caracteristicile con...
ORIGINAL ARTICLE

Nutriţia clinică a pacientului oncologic din România – bariere percepute şi posibile soluţii

Ioana-Irina Mateieş
Obiectivul acestei lucrări a fost de a identifica percepţia ba­­rie­re­lor ce apar la integrarea nutriţiei pacientului on­co­lo­gic din România în practica clinică şi de a propune posibile so­luţii pe...
Articole din edițiile anterioare

EDITORIAL

Quo vadis nutrition in Romania?

Mihai Niculescu
Acest editorial reflectă opinia autorului privind starea do­me­niu­lui nutriţiei în România, privită din mai multe un­ghiuri, completată de cauzele care au condus la situaţia ne­sa­tis­fă­că­toare din prezent, precum şi paşii conceptuali care ar trebui urmaţi pentru a depăşi deficienţele existente în acest do...
EDITORIAL

Măsuri profilactice în osteoporoza postmenopauzală

Echipa The Romanian Journal of Nutrition
Osteoporoza este o problemă gravă de sănătate care scade calitatea vieţii şi impune o povară financiară individuală şi pentru societate....
EDITORIAL

Dragi cititori,

Echipa The Romanian Journal of Nutrition
Am pregătit al doilea număr al revistei noastre, cu teme interesante, actuale, practice şi de detaliu, în acelaşi timp....