Psihologia nutriţiei și implicaţiile în obezitate
Nutritional psychology and its implication to obesity
Data primire articol: 30 Martie 2025
Data acceptare articol: 04 Aprilie 2025
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Diet.5.1.2025.10679
Descarcă pdf
Abstract
Introduction. We often wonder why certain diets recommended for weight loss in patients with a high body mass index fail or have short-term effects. Although there are numerous sources of information on weight management today, with an increasing openness towards natural, organic products with specific characteristics (hypoglycemic, hypocaloric, hypocholesterolemia), paradoxically, there is a significant rise in obesity, particularly among young people. Objective. This study aims to highlight the implications of psychological support in the weight loss process and the involvement of a multidisciplinary team in achieving a healthy and optimal population from a weight management perspective. Materials and method. Between January and March 2025, at the Topmed Medical Center in Târgu-Mureș, psychological assessments were conducted for five patients, aged between 20 and 48 years old, candidates for bariatric surgery. All of them were evaluated for depression, anxiety, nutritional and dietary diseases, and emotional balance. The results obtained were surprising, as although anxiety and depression were reported in their medical history, without visits to a psychiatrist or any psychological intervention, preoperative psychological results normalized depression and anxiety levels for all five study participants. Conclusions. Dependence on taste, the association of taste with pleasure centers, and the sense of well-being often lead us to overeat in order to sustain these elements. Repositioning in relation to these stimuli is the subject of nutritional psychology and psychological counseling, which, alongside nutrition specialists (doctors, diabetologists, or nutritionists), plays an essential role in the success of lifestyle transformation.
Keywords
nutritional psychologyaddictionobesitypsychological counselingRezumat
Introducere. Ne întrebăm mereu care este motivul pentru care anumite diete recomandate pentru scăderea în greutate a pacienților cu indice de masă corporală ridicat eșuează sau au efect pe termen scurt. Există astăzi o multitudine de surse de informare a managementului greutății, o deschidere din ce în ce mai mare către produse naturale, bio, cu anumite caracteristici: hipoglutinice, hipocalorice, hipocolesterolemice, dar, paradoxal, există o creștere ridicată a obezității și mai ales în rândul tinerilor. Obiectiv. Aceste studii încearcă să atragă atenția asupra implicațiilor suportului psihologic în procesul de scădere în greutate și ale rolului echipei multidisciplinare pentru obținerea unei populații sănătoase și optime din punctul de vedere al greutății. Materiale și metodă. În perioada ianuarie-martie 2025, în cadrul Centrului medical Topmed Târgu-Mureș, s-a efectuat evaluarea psihologică a cinci pacienți, cu vârsta între 20 și 48 de ani, candidați pentru intervenția chirurgicală bariatrică. Toți cei cinci au fost evaluați privind următoarele aspecte: depresie, anxietate, boli de nutriție și alimentație, echilibru emoțional. Rezultatele obținute sunt surprinzătoare pentru că, deși sunt raportate anxietate și depresie în antecedente, fără prezentare la medicul specialist psihiatru sau vreo intervenție psihologică, rezultatele psihologice preoperatorii normalizează rezultatele din punctul de vedere al depresiei și anxietății la toți cei cinci participanți la studiu. Concluzii. Dependența de gusturi, asocierea gustului cu centrii plăcerii și senzația de bine ne fac, de cele mai multe ori, să exagerăm în privinţa consumului de alimente pentru a întreține aceste elemente. Repoziționarea față de acești stimuli este obiectul psihologiei nutriționale și consilierii psihologice, care, pe lângă specialiștii în nutriție (medici, diabetologi sau nutriționiști), contribuie esențial la succesul transformării stilului de viață.
Cuvinte Cheie
psihologia nutrițieidependențăobezitateconsiliere psihologicăIntroducere
Specialiștii din domeniul alimentar fac eforturi în a determina pacienții care se prezintă la cabinetul nutriționistului să își stabilească obiective realiste, realizabile și măsurabile și să măsoare capacitatea de efort și eficiența unei diete asupra lor. Medicii fac mereu recomandări pacienților care suferă de obezitate pentru a scădea în greutate(1). Totuși, acestea nu sunt suficiente pentru a avea efectul de scădere în greutate. Cu toții ascultăm ce spun specialiștii, însă este nevoie de voință şi motivație pentru a realiza schimbarea.
Consilierea nutrițională capătă azi un rol din ce în ce mai important, făcând parte esențială din sănătatea fiecăruia dintre noi. Toți oamenii sunt preocupați de modul de alimentare, de calitatea nutrienților, de consistența lor, de gustul, de aportul caloric, de metabolizarea acestora, dar multă atenție se acordă efectelor asupra creșterii în greutate în urma consumului necontrolat de alimente hipercalorice sau hiperprocesate.
Organizația Mondială a Sănătății raportează un număr ridicat de obezi la nivelul țărilor mai dezvoltate(2), în 2022, una din opt persoane din lume suferind de obezitate(3), existând și o rată ridicată a anxietății la acești pacienți, evident cu implicații ridicate asupra vieții personale, profesionale, stării de bine, interacțiunilor sociale etc.(4,5,6)
Scopul acestui studiu constă în interpretarea efectelor suportului psihologic în procesul de scădere în greutate și implicarea echipei multidisciplinare pentru obținerea unei populații sănătoase și optime din punctul de vedere al greutății.
Metodologie
S-au avut în vedere cinci pacienți (doi bărbați și trei femei), cu vârste între 20 și 48 de ani, care au apelat la serviciile de evaluare medicală și psihologică din cadrul Centrului Medical Topmed din Târgu-Mureș. Aceștia s-au prezentat la centrul medical în vederea parcurgerii etapelor de intervenție chirurgicală bariatrică de micșorare a stomacului. Evaluările psihologice ale depresiei și anxietății au fost realizate preoperatoriu, înainte cu câteva (una, respectiv două) zile de intervenția chirurgicală, cu ajutorul Beck’s Depression Inventory Depression Scale (DASS-21R) și EDI-3 de la Cognitrom, dar și prin informații din interviu și observație înainte de intervenția chirurgicală bariatrică și elementele specifice.
Protocolul medical a constat în anamneză, examen clinic general și analize paraclinice înscrise în fișa medicală (hemoleucogramă completă, timp Quick, activitate de protrombină, timp de coagulare, biochimie, glicemie, uree, creatinină, TGP – transaminază glutamică piruvică, TGO – transaminază glutamică oxaloacetică, GGT – gamaglutamil-transpeptidază, colesterol seric total, examen sumar urină, test serologic SARS-CoV- 2, markeri boli infecțioase – anti-HCV, HIV, Ag Hbs).
Rezultate
Pentru acest studiu s-au luat în calcul vârsta pacienților, rezultatele psihologice obținute prin evaluări motivaţional-afective (depresia, anxietatea), capacitatea reglatorie (echilibrul emoțional), respectiv psihorelaţionare (suportul social, activități sociale, sport), completate prin interviu semistructurat, chestionare și observație.
Un exemplu de interviu semistructurat și întrebările puse sunt expuse mai jos:
1. Nume, prenume.
2. Data nașterii.
3. Tip de regim alimentar actual.
4. Ați fost și sunteți în prezent diagnosticat cu diabet/hipertiroidie/afecțiuni hepatice/gastrită/ulcer/intoleranțe digestive/celiachie (intoleranță la gluten)?
5. Aveți perioade în care mâncați exagerat și nu vă puteți opri? Da/Nu
6. Deseori vărsați/vomitați ce ați mâncat? Da/Nu
7. Vă simțiți extrem de vinovat după ce mâncați? Da/Nu
8. Sunteți obsedat de ideea de a fi slab/ă? Da/Nu
9. Practicați sport? Da/Nu
10. Mergeți la sală? Da/Nu
11. Ați luat medicație în ultimele trei luni sau luați în prezent medicație care să vă influențeze masa corporală? Da/Nu
12. Când ați simțit următoarele:
- manifestări expresive: nefericit, trist;
- comportament interpersonal: lipsit de apărare, dorința de a nu mai trăi;
- stil cognitiv: pesimist, lipsă de încredere în propria judecată;
- mecanisme de reglare: ascetism, că nu e bine ce fac;
- atribute structurale: imaginea de sine: lipsit de valoare;
- reprezentarea de obiecte: abandonare;
- organizarea morfologică: epuizare;
- temperament/dispoziţie: melancolic, trist, fără speranță.
13. Completați datele dvs. în tabelul 2.
Înainte de prezentarea în cabinetul psihologic, acești pacienți au experimentat simptome precum dureri de cap/migrene (100%), dureri lombare (100%), insomnii și tulburări de somn, depresie, anxietate și incapacitatea de a slăbi sau a se menține la greutatea ideală, relatate în interviurile avute.
Apelarea la specialiști în servicii de consiliere psihologică și psihiatrică (figura 1) a fost aproape inexistentă, decizia fiind motivată ca „ineficientă în cazul meu” (60%), „nu știam că mă poate ajuta” (60%), „cred în terapie, dar nu am apelat” (80%).
Nu am înregistrat diferențe notabile de vârstă, gen, mediu de proveniență sau nivel educațional.
În figura 2 sunt prezentate rezultatele evaluărilor psihologice ale depresiei și anxietății cu ajutorul Beck’s Depression Inventory Depression Scale (DASS-21R) și EDI-3 de la Cognitrom, dar și informații din interviu și observație înainte de intervenția chirurgicală bariatrică și elementele specifice.
Rezultatele din figura 2 îi clasează pe toți cei cinci pacienți în cazul depresiei în baremul de referință(3), reprezentând faptul că simptomele depresiei nu sunt prezente în acest moment preoperatoriu. Anxietatea, de asemenea, se situează la cote normale, subiectul cu obezitate morbidă având o anxietate de nivel 5, ceea ce reprezintă axietate foarte ridicată, cauzată de importanța acestei intervenții pentru pacient.
Discuție
Fluctuațiile emoționale și schimbările de dispoziție legate de alimentație sunt foarte frecvente în rândul populației obeze. Chiar dacă vorbim de un istoric în mod clar marcat de emoții negative, fie că este vorba de anxietate, angoase sau tulburări depresive, trebuie să luăm în calcul această „normalizare” a tendințelor depresive înainte de intervenția chirurgicală. Fiecare dintre cei cinci pacienți raportează cel puțin o persoană cu care a interacționat și care a avut rezultat pozitiv privind scăderea în greutate, dar și persoane care, după un anumit timp de la operație și de la scăderea în greutate, au luat un număr semnficativ de kilograme. În proporție totală, cei care au fost prezenți în cabinet nu cred că vor ajunge în situația de a recâștiga aceste kilograme, după atâta dorință de schimbare.
Aici intervine rolul psihologului sau al consilierului în nutriție, de a ghida, interveni și susține schimbarea realizată cu mari eforturi și riscuri.
Dependența de gust, „amețirea” simțurilor prin potențialul alimentelor ingerate, creează adicția, iar această adicție presupune aceleași operațiuni de deprindere ca și cele de formare a adicției. Căutarea unui echilibru și a unor ancore în viața pacienților noștri care suferă de adicții alimentare, de obezitate și de comportamente inadecvate alimentar este domeniul unui specialist în consiliere și schimbare. Pentru a promova schimbarea comportamentului la nivel individual al pacienților cu dependențe alimentare, planul de intervenție ar trebui să încarce pozitiv cu proiectarea rezultatelor așteptate și diminuarea implicațiilor afectiv-emoționale. Deși pare ușor, această intervenție depinde foarte mult de personalitatea pacientului, de temperamentul său, dar și de elementele de gestiune a stresului, frustrării, rezilienței, metodelor de coping la stres etc.
În majoritatea cazurilor de dependență, pacienții răspund în mod constant că nu conștientizează că mănâncă mult sau consumă doar „uneori”, ori consumul alimentar este în parametrii de normalitate, sau că „se îngrașă și din aer sau apă”.
Este puțin probabil ca prin intermediul chestionarelor aplicate subiecților obezi să se evidențieze dependența, aceștia încercând disimularea sau neconștientizând itemii țintiți asupra consumului adictiv de alimente, iar specialiștii din domeniul medical coroborează informațiile obținute prin interviu, anamneză și evaluare, alături de datele bazate pe propria declarație, cu rezultatele biochimice și fizice (greutate, înălțime) pentru elaborarea unui profil acurat al stării de sănătate.
În unele studii regăsim ghiduri de bune practici care includ recomandări puternice pentru tratamentul psihologic ca abordare de primă linie a adulților cu tulburări de alimentație, dar și legate de teme cum sunt stigmatizarea greutății, practica interprofesională colaborativă și considerațiile culturale(7,8). Alte studii au prezentat dovezi legate de implicarea dietei combinate cu tratarea tulburării depresive majore, cu efecte pozitive de îmbunătățire a funcției metabolice(9).
Scăderea în greutate este principala motivație a celor care se prezintă la această intervenție, iar efectul este vizibil rapid, unele studii arătând un IMC scăzut după 12 luni, chiar la 31,5+6,2 kg/m2(10). Preocuparea intensă asupra calității vieții celor care suferă o intervenție bariatrică impune noi modalități de măsurare specifică, iar în această încercare se află cuprinderea unor domenii precum funcționarea fizică, dureri corporale, sănătate generală, vitalitate, funcționare socială, sănătate mintală, stima de sine, viața sexuală, stresul în public și la muncă şi impactul lor asupra calității vieții(11).
Ce rămâne după scăderea în greutate și atingerea unui IMC confortabil pacientului sunt sechelele emoționale. Neintervenind la nivel emoțional, putem avea un efect de bumerang.
Există studii care recunosc restricția cognitivă ca domeniu al comportamentului alimentar disfuncțional în rândul persoanelor cu IMC ridicat, fiind prezent la 75,9% dintre acești pacienți, 87,2% prezentând nemulțumire legată de imaginea corporală şi 38,4% distorsiune cu imaginea corporală(12).
Tot mai multe studii leagă obezitatea de tulburări cognitive, la aceste deficite contribuind comportamentul sedentar, ceea ce determină necesitatea implicită a evaluărilor psihologice și a intervenției psihologice(13,14).
Tocmai de aceea se recomandă, în cazul profesioniștilor din domeniul nutriției, colaborarea și activarea în echipe interdisciplinare, în care să se dezvolte schimbul de informații între medicul nutriționist, dietetician și psihiatru/psiholog.
Concluzii
Ne confruntăm cu o epidemie mondială de obezitate în acest moment, în care suntem convinși că factorii psihologici (anxietate, stres, depresie, presiuni sociale, stigmatizări diverse) au un rol decisiv în această afecțiune. Deși în acest moment psihologia nutriției este abia la început, considerăm ca pentru reușita terapiilor în tratamentul obezității să fie prevăzute explicit aceste intervenții psihologice, care au rol curator emoțional, motivator, susținător al progreselor de scădere în greutate, normalizator al simptomatologiei specifice, integrator al activității profesionale, potențiator al performanțelor individuale, fie că vorbim de cele fizice, fie că vorbim de cele de evoluție personală, facilitator al relațiilor interpersonale, sociale şi familiale.
Interconectivitatea datelor și prezentarea profilului medical și psihologic complet al subiectului care dorește intervenția chirurgicală bariatrică permite unele predicții asupra evoluției acestor pacienți, dar și anticiparea recăderilor, intervenind atunci când este cazul.
Dependența de gustul plăcut prin consum alimentar, asocierea gustului cu centrii plăcerii și senzația de bine ne fac, de cele mai multe ori, să exagerăm consumul de alimente pentru a întreține aceste elemente, în aceeași măsură cu întreținerea conectivității cu fondul emoțional și cu experiențele anterioare. Managementul nutrițional al pacientului cu IMC ridicat depinde de vârsta, tradițiile alimentare, cultura alimentară, atitudinea față de alimentație, motivația persoanei față de schimbare, fondul emoțional, traume și plăceri asociate consumului anumitor alimente şi biomarkerii hormonali, dar nu se reduce la aceștia. Repoziționarea față de acești factori este obiectul psihologiei nutriționale, iar consilierea și intervenția specialiștilor în nutriție pot contribui la succes în cazul transformării și adoptării unui stil de viață sănătos.
Autor corespondent: Ștefania-Diana Nilca E-mail: psi_iq@yahoo.com
CONFLICT OF INTEREST: none declared.
FINANCIAL SUPPORT: none declared.
This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.
Bibliografie
- Tremblett M, Poon AY, Aveyard P, Albury C. What advice do general practitioners give to people living with obesity to lose weight? A qualitative content analysis of recorded interactions. Family Practice. 2023;40(5-6):789–795.
- NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC). Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: a pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adults. Lancet (London, England). 2024;403(10431):1027–1050.
- World Health Organization - Obesity and overweight. Geneva: WHO. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.
- Amiri S, Behnezhad S. Obesity and anxiety symptoms: a systematic review and meta-analysis. Neuropsychiatrie. 2019;33(2):72–89.
- Sailer U, Asgari F, Kristinsson JA, Kvalem IL. The interplay between social factors and metabolic bariatric surgery outcomes, a 5-year prospective study. Obes Sci Pract. 2025;11(2):e70068.
- Coughlin JW, Nauman E, Wellman R, et al. PCORnet Bariatric Study Collaborative. Preoperative Depression Status and 5 Year Metabolic and Bariatric Surgery Outcomes in the PCORnet Bariatric Study Cohort. Annals of surgery. 2023;277(4):637–646.
- Ralph AF, Brennan L, Byrne S, et al. Management of eating disorders for people with higher weight: clinical practice guideline. J Eat Disord. 2022;10(1):121.
- Talumaa B, Brown A, Batterham RL, Kalea AZ. Effective strategies in ending weight stigma in healthcare. Obes Rev. 2022; 23(10):e13494.
- Hongler K, Lounici A, Maurer E, et al. KETO-MOOD: ketogenic diet for microbiome optimization and overcoming depression-a protocol for a randomized controlled trial. Neuroimmunomodulation. 2025;32(1):36–48.
- Buckell J, Small PK, Jebb SA, et al. What is the effect of bariatric surgery on health-related quality of life in people with obesity? Observational cohort analysis of the United Kingdom National Bariatric Surgery Registry. Int J Surg. 2024;110(11):6898–6905.
- Coulman KD, Blazeby JM. Health-related quality of life in bariatric and metabolic surgery. Curr Obes Rep. 2020;9(3):307–314.
- Rodrigues RCB, Pereira ISO, Bahia GR, et al. Association between the predominant domain of eating behavior and perception of distortion and satisfaction with body image in people who underwent bariatric surgery in Brazil. Nutrients. 2025;17(5):850.
- Reynolds EL, Votruba KL, Watanabe M, et al. The effect of surgical weight loss on cognition in individuals with class II/III obesity. J Nutr Health Aging. 2023;27(12):1153–1161.
- Wanders L, Bakker EA, van Hout HPJ, et al. Association between sedentary time and cognitive function: A focus on different domains of sedentary behavior. Prev Med. 2021;153:106731.