Autorităţile sanitare din Malawi au declarat un focar epidemic cu poliovirus sălbatic de tip 1, după ce a fost depistat un caz, la un copil din capitala ţării, Lilongwe, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este primul caz detectat în ultimii cinci ani, în Africa.


În 2020, Africa a anunţat eradicarea virusului poliomielitic autohton, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Analizele de laborator arată că tulpina detectată în Malawi este înrudită de cea care a circulat în provincia Sindh din Pakistan.

„Atâta timp cât poliovirusul sălbatic există undeva în lume, toate ţările sunt expuse riscului de a-l importa”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa. „Vom luat măsuri urgente pentru a preveni eventuala sa răspândire”.

OMS susţine autorităţile din ţara respectivă, în sensul unei evaluări a riscurilor şi a unei riposte, care cuprinde inclusiv vaccinări suplimentare. Şi în ţările vecine este monitorizată apariţia bolii.

„Ultimul caz de virus poliomielitic sălbatic în Africa a fost identificat în nordul Nigeriei, în 2016, iar în lume, în 2021, nu s-au înregistrat decât cinci cazuri. Prin urmare, orice caz de infectare (...) este un eveniment important, şi ne vom mobiliza toate resursele”, a declarat dr. Modjirom Ndoutabe, coordonator al programului polio din cadrul biroului regional al OMS pentru Africa.

 

Alergologia