Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat recent două noi tratamente împotriva COVID-19: tratamentul cu anticorpi monoclonali de la GlaxoSmithKline şi un medicament imunosupresor deja autorizat în UE pentru tratamentul diferitelor afecţiuni inflamatorii.


Tratamentul GSK „reduce considerabil” spitalizările la pacienţii cu risc, a spus EMA într-un comunicat citat de AFP şi preluat de Agerpres. Denumit Xevudy (sotrovimab), este destinat tratamentului COVID-19 „la adulţii şi adolescenţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut de severitate a bolii”, a precizat EMA.

Xevudy este al treilea medicament pe bază de anticorpi monoclonali aprobat în UE pentru tratamentul COVID-19, după aprobarea în noiembrie a Regkirona şi Ronapreve.

În privinţa medicamentul Kineret (anakinra) al companiei suedeze Sobi, el era deja folosit deja pentru a trata artrita şi bolile inflamatorii. Utilizarea Kineret a fost extinsă în tratamentul COVID-19 „la pacienţii adulţi (...) care au nevoie de oxigen suplimentar (...) şi care prezintă riscul de a dezvolta o insuficienţă respiratorie severă”.

 

Pediatru