Asociaţia veterinarilor ciprioţi a salutat recent decizia guvernului de a autoriza folosirea stocului său de medicamente contra coronavirusului uman, pentru a combate o mutaţie locală a coronavirusului felin, care a ucis mii de pisici de la începutul anului.


Virusul respectiv nu se transmite de la pisică la om, au precizat veterinarii, citaţi de MedicalXpress.

Reprezentanţii asociaţiei cipriote au declarat, într-un comunicat, că au cerut guvernului, încă de la începutul acestui an, să aibă acces la medicamentele solicitate, la „preţuri rezonabile”. Din primele luni ale lui 2023, mutaţia care cauzează peritonita infecţioasă felină (PIF), cu efecte mortale, a început să facă victime în rândul populaţiei de pisici a insulei.

„Vrem să ne asigurăm că vom continua (...) să controlăm creşterea cazurilor cu FCoV-2023”, au declarat reprezentanţii asociaţiei.

La televiziunea publică, şeful serviciilor veterinare din Cipru, Hristodoulos Pipis, a declarat că deţinătorii de pisici vor putea primi medicamentul Lagevrio (molnupiravir) sub formă de pilule la preţul de 2,5 euro pilula, după examenul animalului şi diagnostic.

Costas Himonas, farmacist principal în cadrul Ministerului cipriot al Sănătăţii, a declarat pentru Associated Press că 2.000 de cutii cu medicamente vor fi puse, progresiv, la dispoziţia veterinarilor, în cursul lunii viitoare, fără ca asta să compromită stocurile pentru pacienţii COVID.

Specialiştii arată că PIF este aproape întotdeauna mortală, dar că medicamentele pot trata boala în 85% din cazuri – atât forma umedă a bolii, cât şi cea uscată.

O anchetă a asociaţiei cipriote, în 35 de clinici veterinare, a indicat circa 8.000 de decese la pisici, de la începutul anului. Tratamentul a fost îngreunat de preţurile ridicate la medicamente - peste posibilităţile multor deţinători de feline.

Au fost luate deja măsuri pentru a împiedica exportul virusului mutant, graţie examenelor medicale obligatorii ale felinelor care pleacă la adopţie în străinătate.






Practica Veterinara