Varianta Miu a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie a.c., este „potenţial îngrijorătoare”, dar nu există deocamdată date care să sugereze că ar putea depăşi varianta Delta, în calitate de tulpină dominantă, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).


Varianta B.1.621, conform numelui său ştiinţific, a fost clasificată drept „variantă în curs de evaluare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la începutul lunii septembrie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) monitorizează şi alte variante care s-ar putea răspândi, cum ar fi Lambda (identificată în Peru) şi, cel mai recent, Miu, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul agenţiei.

Varianta Miu ar putea fi mai îngrijorătoare, fiindcă ar putea prezenta „un risc potenţial de evadare imunitară  - rezistenţă la vaccinuri”, a precizat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nu avem însă date care să arate că varianta Miu se răspândeşte într-atât de mult sau că există riscul să depăşească varianta Delta, ca tulpină dominantă”, a subliniat Cavaleri.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate, inclusiv Miu.

Varianta aceasta a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa.

 

Alergologia