Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a aprobat utilizarea, de la vârsta de şase luni, a vaccinurilor Pfizer şi Moderna. Acestea devin primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoane cu vârste mai mici de cinci ani.


EMA a recomandat „utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty”, produs de Pfizer, şi „utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax”, produs de Moderna, a anunţat agenţia într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii EMA.

La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze. La copiii din grupa de vârstă 6 luni - 5 ani, vaccinul pediatric Moderna se administrează în două doze.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că „beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor”, subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.

 




Pediatru