Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) anunţă că a început evaluarea unui vaccin anti-COVID de la Moderna, adaptat pentru subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, în condiţiile în care există temeri în legătură cu apariţia unui nou val pandemic pe continentul european.


EMA a declarat că a iniţiat evaluarea „cererii de autorizare a unei versiuni adaptate a Spikevax”, vizând atât tulpina iniţială a coronavirusului, cât şi subvariantele BA.4 şi BA.5.

Dacă va fi aprobat, serul va deveni al doilea vaccin autorizat în UE care vizează subvariantele Omicron, informează AFP şi Agerpres.

În prezent, subvarianta BA.5 a Omicron este dominantă în Europa şi Statele Unite.

Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au aprobat, de asemenea, vaccinuri care vizează Omicron.

Autoritatea de reglementare europeană a avertizat săptămâna trecută că pandemia COVID-19 încă nu s-a încheiat şi a cerut ţărilor să instituie programe de vaccinare cu doze de rapel înainte de sosirea iernii, când se aşteaptă o creştere a cazurilor de coronavirus.

Autorităţile sanitare europene au recomandat la începutul lunii septembrie ca persoanele în vârstă şi cele cu risc să dezvolte o formă gravă de boală să fie primele cărora să le fie administrate vaccinuri adaptate la varianta Omicron.

 


Farmacist