Alina Culcea, director general Amgen România, a fost aleasă pentru un nou mandat de doi ani în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Cecilia Radu, director general Novo Nordisk România, îşi păstrează şi în acest mandat poziţia de vicepreşedinte, iar echipa de conducere a fost completată de Sévan Kaloustian, Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România, ales, de asemenea, vicepreşedinte ARPIM.


Boardul ARPIM este completat de alţi patru membri: Jorge Ruiz Benecke, director general AbbVie România, Bahadir Pakis, director general Novartis România, Cristina Barbu, director general Takeda Pharmaceuticals şi Michel Eschenbrenner, director general Servier România. Dan Zaharescu rămâne în conducerea asociaţiei, în calitate de director executiv.

Alina Culcea a fost preşedinte ARPIM şi pe parcursul anului 2020, aleasă în această poziţie începând din decembrie 2019. Înainte de a fi preşedinte, Alina Culcea a ocupat poziţia de vicepreşedinte ARPIM, începând din februarie 2019, şi a fost membru al Boardului încă din anul 2016. Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, Alina Culcea este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. A deţinut poziţii-cheie în companii precum Novartis, Pfizer, Actavis sau GlaxoSmithKline. Din februarie 2018, Alina Culcea a fost numită director general al Amgen România.

„Aş vrea să mulţumesc colegilor din ARPIM pentru încrederea acordată şi pentru sprijinul continuu care ne-a ajutat să ducem la bun-sfârşit proiecte importante, în beneficiul pacienţilor români, într-o perioadă dificilă, în care atenţia unei lumi întregi a fost îndreptată către noi, producătorii internaţionali de medicamente inovatoare. În ultimul an, am reuşit să demonstrăm o mobilizare fără precedent şi o colaborare continuă cu autorităţile, astfel încât astăzi putem avea şi în România o soluţie de vaccinare împotriva COVID-19 şi noi speranţe pentru tratamente şi soluţii inovatoare în cazul unor boli grave”, a declarat Alina Culcea.

Industria farmaceutică a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, sprijinind sistemele de sănătate şi demarând proiecte majore de cercetare pentru găsirea de soluţii de diagnostic, tratamente şi vaccinuri. ARPIM şi companiile sale membre au donat în România peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecţie sau în medicamente - donaţii către stat, asociaţii şi fundaţii, societăţi medicale sau alte organizaţii implicate activ în lupta COVID-19. 

De asemenea, în 2020, industria farmaceutică a fost un partener activ al autorităţilor, societăţilor medicale şi asociaţiilor de pacienţi, în adoptarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme majore privind accesul pacienţilor la tratamente. Printre acestea se numără modificarea sistemului de calcul al taxei claw-back prin plafonarea acesteia - 15% pentru medicamentele produse în fabricile locale, 20% pentru medicamentele generice şi 25% pentru medicamentele inovatoare; actualizarea listei de noi medicamente compensate prin introducerea a 31 de noi molecule începând cu iunie 2020 şi a altor 39 de medicamente noi începând cu 1 ianuarie 2021; facilitarea accesului pacienţilor cronici la îngrijire.

„Vom continua să fim un partener activ în combaterea pandemiei COVID-19, promotori ai ştiinţei şi inovaţiei, care s-au dovedit şi de data aceasta a fi răspunsul la această criză globală. Vom sprijini autorităţile în derularea programelor prioritare precum vaccinarea împotriva COVID-19.  De asemenea, prioritar în noul mandat este să ne continuăm misiunea de a dezvolta şi a propune soluţii pentru un acces continuu al pacienţilor la medicamente inovatoare  şi la servicii medicale la standarde europene”, a mai spus Alina Culcea.


Sévan Kaloustian, experienţă de peste 10 ani în industria farmaceutică

La rândul său, Sévan Kaloustian a fost ales  vicepreşedinte al ARPIM, cu un mandat de doi ani.

Prin această nouă poziţie, Managing Directorul al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România va continua întărirea misiunii companiei la nivel local, prin colaborare şi dialog deschis cu autorităţile şi stakeholderii din domeniul sănătăţii. Acest recent rol al lui Sévan Kaloustian în ARPIM îi va permite să-şi aducă experienţa internaţională extinsă în beneficiul pacienţilor români.

Cu o experienţă de peste 10 ani în industria farmaceutică, Sévan Kaloustian a avut un rol-cheie în cadrul companiei Janssen, în facilitarea accesului pacienţilor la medicamentele inovatoare din portofoliul acesteia, ocupând diferite funcţii în mai multe ţări. A absolvit un Doctorat în Farmacologie şi un program de masterat în farmaco-economie, ambele urmate în cadrul Universităţii Montreal, Canada, continuând apoi cu un program post-doctoral la Academia Sinica din Taiwan şi un curs de specializare digitală în cadrul Columbia Business School, New York.

„Alegerea în poziţia de vicepreşedinte ARPIM mă onorează şi reîntăreşte eforturile noastre spre un scop comun, acela de a contribui împreună cu noua conducere şi colegii din ARPIM la construcţia unui viitor mai sănătos pentru România. Johnson & Johnson România are un angajament de lungă durată în relaţia cu ARPIM, cu autorităţile române din domeniul sănătăţii, cu societatea şi pacienţii. Misiunea noastră este clară şi drumul nostru e trasat: vom lucra împreună pentru a continua creşterea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare, avansând totodată efortul comun în privinţa taxei clawback, a modelului de stabilire a preţurilor, a predictibilităţii listei de rambursare a medicamentelor compensate şi conturării unei legislaţii mai favorabile studiilor clinice. Cu atât mai mult în aceste momente, este crucial să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a alinia nevoile şi drepturilor pacienţilor români la nivel european, să ne asigurăm că beneficiază de cele mai bune tratemente medicale disponibile”, a declarat Sévan Kaloustian Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România.


Despre Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)-www.arpim.ro-este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România.

Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare şi dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienţilor medicamente originale şi inovatoare, care salvează anual mii de vieţi. Principalul obiectiv al Asociaţiei este creşterea accesului pacienţilor la medicamente, ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor şi implicit creşterea speranţei de viaţă a românilor.

ARPIM este afiliată la Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA)-www.efpia.com-organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante companii farmaceutice internaţionale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.

Farmacist