O „epidemie” de exces ponderal şi obezitate, responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, face ravagii în Europa, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport.


„Nivelul de exces ponderal şi de obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să progreseze”, a avertizat, într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres, biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În Europa, prevalenţa obezităţii este mai ridicată decât în orice altă regiune, cu excepţia Americilor, potrivit OMS.

„Creşterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special cancere şi afecţiuni cardiovasculare”, a subliniat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport.

Excesul ponderal şi obezitatea ar fi totodată la originea a peste 1,2 milioane de decese anual, reprezentând peste 13% dintre decesele înregistrate în regiune. Sunt cauza a cel puţin 13 tipuri de cancer diferite şi susceptibile de a fi direct responsabile pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de cancer anual. „Cifra va creşte şi mai mult în anii următori”, a avertizat organizaţia.

Ultimele date complete disponibile, din anul 2016, arată că 59% din adulţi şi aproape un copil din trei (29% băieţi şi 27% fete) sunt supraponderali, pe Vechiul Continent.

În 1975, puţin peste 40% dintre adulţii europeni erau supraponderali. Prevalenţa obezităţii la adulţi a crescut cu 138% de la acea dată, înregistrând o progresie de 21% între 2006 şi 2016.

Potrivit OMS, pandemia de COVID-19 a permis o evaluare a impactului epidemiei de obezitate în regiune. Restricţiile (închiderea şcolilor, izolarea la domiciliu) au determinat în paralel „o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate sau să fie supraponderală”, a subliniat Kluge.

Tot pandemia se află la originea unor schimbări nefaste în obiceiurile alimentare şi sportive, ale căror efecte durabile trebuie contracarate, afirmă reprezentanţii OMS.

Conform organizaţiei, s-ar impune taxarea băuturile îndulcite, subvenţionarea alimentelor benefice pentru sănătate, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase în rândul copiilor şi eforturi pentru încurajarea activităţii fizice pe tot parcursul vieţii.





Oncolog