Potrivit unui studiu publicat de revista medicală americană Annals of Internal Medicine, a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate creşte nivelul anticorpilor la persoanele care au beneficiat de un transplant de organe.


Studiul, primul de acest fel care prezintă reacţia imunitară după a treia doză de vaccin anti-COVID-19, a fost realizat de cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, relatează EFE, preluată de Agerpres.

În timp ce răspunsul imunitar la cele două doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 este „excelent” în rândul populaţiei generale, răspunsul în cazul beneficiarilor transplantului de organe „se poate atenua considerabil”, potrivit Colegiului American al Medicilor (ACP).

Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins au studiat dosarele medicale a de beneficiari de transplant de organe, care au fost vaccinaţi cu a treia doză.

Specialiştii au descoperit că o treime dintre pacienţii care aveau un nivel scăzut de anticorpi au prezentat o reacţie imunitară sporită după cea de-a treia doză de vaccin. Reacţiile adverse au fost cele obişnuite.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, testele clinice pentru acest tratament sunt „justificate” pentru a determina dacă doza de întărire ar trebui integrată în practica clinică, la beneficiarii de transplanturi, aşa cum se întâmplă deja cu vaccinurile împotriva hepatitei B şi gripei.

 


Oncolog