Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca a finalizat lucrările pentru cea mai nouă Clinică de Hematologie din România. Investiţia va permite realizarea procedurii de transplant medular şi în municipiu. Fondurile pentru lucrări sunt de la Ministerul Sănătăţii şi se ridică la circa 29 milioane de lei.


Construcţia prevede o structură dispusă pe patru niveluri, care include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă şi 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, se arată într-un comunicat.

Noua clinică e structurată astfel:

  • Parter: 7 paturi (spitalizare de zi);
  • Etajul 1: 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi şi 2 saloane cu 2 paturi);
  • Etajul 2: 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi şi 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie şi Terapie Intensivă);
  • Etajul 3: 16 paturi (6 saloane cu 1 pat pentru transplant medular şi 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant).

Noua clinică va prelua întregul personal medical care funcţionează în prezent în Secţia de Hematologie a IOCN şi care numără 9 medici, 1 psiholog, 31 de asistente medicale, 12 infirmiere, 10 îngrijitoare, 3 brancardieri şi personal auxiliar.

În ultimii doi ani, în Secţia de Hematologie de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” au fost înregistrate 38.222 de consultaţii, astfel: 20.622 de consultaţii în anul 2019, respectiv 17.600 de consultaţi în anul 2020 în uşoară scădere, dat fiind contextul pandemic.

Fondat în anul 1929, printre primele centre medicale de profil din Europa, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai moderne centre de oncologie din România şi unul dintre cele mai importante institute medicale din ţară. Zeci de mii de pacienţi vin anual pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative şi paleative în domeniul oncologic, se arată în comunicat.

„Institutul Oncologic «Prof. dr. Ion Chiricuţă» are drept obiectiv îmbunătăţirea continuă a serviciilor de îngrijire şi a rezultatelor în tratamentul pacienţilor oncologici, prin încercarea de implementare a celor mai importante tehnologii, dar şi prin dezvoltarea continuă a infrastructurii, luând ca model centrele de excelenţă în oncologie existente la nivel european”, a declarat şef lucr. dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului.


Oncolog