Din aceeași categorie
Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, informează Reuters şi Agerpres. Reprezentanţii companiei nu au dezvăluit numărul participanţilor înscrişi pentru aceste teste, care vor avea nevoie de circa şase ani pentru a fi finalizate.
Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI), într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink. Compania a adăugat că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor.
Neuralink, care anunţase anterior doreşte dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv pentru 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa subiecţilor. Deocamdată, nu se ştie câţi pacienţi a autorizat FDA pentru a se înrola în studiu.
Elon Musk are susţine că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.
În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.
Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, susţin experţii în domeniu.
anunt neuralinkaprobare comitet independentrecrutare voluntariteste implant cerebral