Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca sărbătoreşte, zilele acestea, 101 ani de învăţământ medical în limba română. În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele UMF „Iuliu Haţieganu” 2020, joi, 10 decembrie, a avut loc ceremonia online de decernare a premiilor universităţii, în cadrul căreia au fost premiate performanţele şi realizările din ultimul an ale cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor.


„Sper că decernarea premiilor UMF „Iuliu Haţieganu” reprezintă o încurajare spre invoare şi spre noi performanţe”, a declarat, în deschiderea ceremoniei, rectorul universităţii, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Colectivul Disciplinei de Boli Infecţioase din cadrul Facultăţii de Medicină, aflat în prima linie în lupta anti COVID-19, a fost distins cu Marele Premiu „Iuliu Haţieganu” pentru organizarea şi mobilizarea cadrelor medicale în lupta pentru salvarea pacienţilor, pentru elaborarea primei scheme de tratament din ţară pentru bolnavii de COVID-19 şi pentru cea mai mare rată de vindecare a bolnavilor de COVID-19 de la începutul pandemiei şi până în prezent.

„Este o mare onoare şi cinste pentru noi şi o mare bucurie că aţi apreciat în acest fel activitatea Disciplinei de Boli Infecţioase în anul COVID. Am intrat în lupta anti-COVID-19 în urmă cu 11 luni, împreună cu toţi infecţioniştii, pneumologii şi intensiviştii din spitalul nostru şi din ţară, sprijiniţi fiind, rând pe rând, de celelalte specialităţi. Ca membri ai comunităţii academice, am fost susţinuţi tot timpul de universitate, cu tot ce a fost nevoie, în fiecare moment al evoluţiei pandemiei. Această pandemie a întărit solidaritatea şi colaborarea în rândul corpului universitar şi medical. În momentul în care vom trece linia de sosire, învingători, cot la cot, vom constata că această provocare ne-a făcut mai puternici, mai înţelepţi şi mai uniţi”, a declarat conf. dr. Mihaela Sorina Lupşe, şef Disciplină Boli Infecţioase şi medic primar la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

Cu Marele Premiu „Iuliu Haţieganu” au mai fost distinse şi două personalităţi de excepţie ale universităţii clujene: prof. dr. Constantin Ciuce - Disciplina Chirurgie I şi fost rector al universităţii şi prof. dr. Ioan Coman - Disciplina Urologie şi fost prorector, în semn de recunoaştere a activităţii ştiinţifice, educaţionale şi profesionale, prin care au contribuit la creşterea vizibilităţii şi a prestigiului internaţional al universităţii.

„Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să îşi răsplătească valorile. Realizărilor studenţilor şi colegilor noştri ne onorează şi, totodată, formează brandul universităţii noastre. Imaginea, performanţa, competitivitatea şi recunoaşterile de înalt nivel sunt rezultatul implicării şi muncii depuse de fiecare membru al comunităţii noastre academice. În numele universităţii, îi felicit şi le mulţumesc tuturor premianţilor”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.


Lista premiilor

Premiile UMF „Iuliu Haţieganu” 2020 au fost structurate pe mai multe categorii. Astfel, Facultatea de Medicină, reprezentată prin decanul facultăţii, prof. dr. Şoimiţa Suciu, a acordat distincţii după cum urmează:

Premiul „Victor Papilian” - Discipline fundamentale: conf. dr. Ioana Bâldea – disciplina Fiziologie

Premiul „Octavian Fodor” - Discipline medicale: conf. dr. Gheorghe Popa – disciplina Pediatrie II

Premiul „ Ion Chiricuţă” - Discipline chirurgicale: conf. dr. Nicolae Crişan – disciplina Urologie 

Premiul pentru excelenţă didactică: prof. dr. Dan Mihu – disciplina Obstetrică Ginecologie II

Premiile pentru tineri cercetători, acordate pentru articolele cu cel mai mare factor de impact publicate în ultimul an în reviste ISI:

Discipline fundamentale: asist. drd. Diana- Valentina Tudor – disciplina Fiziologie

Discipline medicale: asist. drd. Florina Frîngu – disciplina Cardiologie Recuperare

Discipline chirurgicale: asist. dr. Dragoş Apostu- disciplina Ortopedie-Traumatologie şi Ortopedie pediatrică

Facultatea de Farmacie a decernat patru premii, prin prof. univ. dr. Geanina Crişan, decanul facultăţii:

Premiul „Teodor Goina”: prof. dr. Ovidiu Oniga – Disciplina Chimie farmaceutică

Premiul de excelenţă în activitatea ştiinţifică: conf. dr. Andrei Mocan – Disciplina Botanică farmaceutică

Premiul pentru excelenţă didactică: conf. dr. Simona Mirel – Disciplina Dispozitive medicale. Practică farmaceutică

Premiul pentru tineri cercetători: asist dr. Alexandra Toma – disciplina Organizare şi legislaţie farmaceutică

De asemenea, Facultatea de Medicină Dentară a oferit anul acesta patru distincţii, înmânate de către decanul facultăţii, conf. dr. Cristian Dinu, astfel:

Premiul „Gheorghe Bilaşcu”: prof.dr. Silviu Albu- Disciplina Chirurgie Cervico-Facială şi ORL

Premiul „Iulia Chira” pentru excelenţă în activitatea didactică: colectivul de autori al Caietului de abilităţi practice pentru studenţii Facultăţii de Medicină Dentară, realizat în cadrul proiectului „PRACTMED – Îmbunătăţirea activităţilor practice în cadrul centrului de Abilităţi Practice şi Simulare în Medicină”

Premiul de excelenţă în activitatea ştiinţifică: şef lucr. dr. Alexandru Meşter - Disciplina Sănătate Orală

Premiul pentru tineri cercetători: şef lucr. dr. Roxana Bordea – Disciplina Sănătate Orală

Cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2019-2020 a fost răsplătită cu Premiul „Ion Baciu”, care i-a fost acordat doctorului Casian Tibor de către prorectorul prof. dr. Nadim Al Hajjar.

Preşedintele Senatului Universităţii, prof. dr. Valentin Muntean a decernat titlul de Profesor Emerit, ca semn de recunoaştere a meritelor didactice şi ştiinţifice excepţionale dobândite ca profesori ai universităţii, unor dascăli de excepţie: prof. dr. Radu Badea, prof. dr. Constantin Ciuce, prof. dr. Ioan Coman, prof. dr. Alexandru Irimie, prof. dr. Honorius Popescu şi prof. dr. Doina Ghiran.

De asemenea, studenţii cu cele mai bune rezultate la învăţătură, atât cei români, cât şi cei internaţionali, au fost premiaţi de decanii celor trei facultăţi.

În mesajul său din încheierea ceremoniei de premiere, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii, a ţinut să le mulţumească  membrilor comunităţii academice pentru curajul, rezilienţa şi adaptabilitatea de care au dat dovadă în acest an. „Medicina şi ştiinţa vor salva omenirea. Dar, pentru o victorie deplină, este important să ne întipărim bine în conştiinţa colectivă lecţiile acestui an: medicina şi educaţia sunt cele mai importante misiuni ale omenirii”, a mai transmis rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”.

Sursa foto: UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca


Ginecologia (1)