Acest prim caz, depistat în timpul testelor efectuate la Phenian pe persoane bolnave şi febrile, corespunde variantei foarte transmisibile Omicron BA.2, a precizat agenţia oficială KCNA.


„A avut loc cel mai mare incident de urgenţă în ţară, cu o gaură în frontul nostru de carantină de urgenţă, care a fost păstrat în siguranţă în ultimii doi ani şi trei luni, din februarie 2020”, scrie presa de stat, citată de AFP, Reuters şi Agerpres.

Se vorbeşte despre „o urgenţă naţională gravă”, dar nu sunt furnizate detalii cu privire la numărul cazurilor sau la posibilele surse de infectare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat „să depăşească” apariţia primului caz de COVID-19 în ţara sa. El a asigurat că va fi instituit un sistem de carantină.

Kim Jong Un a cerut un control mai strict la frontieră, precum şi măsuri de izolare, cerând locuitorilor „să prevină complet răspândirea virusului malefic, prin închiderea completă a cartierelor din toate oraşele şi judeţele din întreaga ţară”. Toate activităţile productive şi comerciale vor fi organizate în aşa fel încât fiecare unitate de lucru să fie izolată, pentru a preveni răspândirea virusului, a adăugat el.

Ţara şi-a închis complet graniţele de la începutul pandemiei în 2020, în detrimentul economiei, aminteşte France Presse.Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Coreea de Nord a efectuat 13.259 de teste anti-Covid în 2020, toate negative.

Observatorii consideră că sistemul de sănătate nord-coreean, care este foarte slab, se va confrunta cu dificultăţi în depăşirea unei epidemii majore.

 ORL