Experţi independenţi americani se reunesc pe 23 iunie, pentru a examina cele 300 de cazuri raportate de inflamaţie la nivelul inimii, declanşate la persoanele tinere, după administrarea anumitor vaccinuri anti-COVID-19.


Cazurile au fost observate după administrarea vaccinurilor pe bază de ARN mesager, arată France 24, preluând o ştire AFP. Experţi independenţi sunt convocaţi de către Centrele americane de luptă şi de prevenire a bolilor (CDC), principala agenţie federală din domeniul sănătăţii, pentru a trece în revistă cazurile de miocardită şi de pericardită înregistrate pe teritoriul ţării.

„Aceste cazuri sunt rare şi majoritatea au găsit rezolvare prin odihnă şi îngrijire”, a dat asigurări Rochelle Walensky, directoarea CDC. Se vor analiza în detaliu cele peste 300 de cazuri confirmate şi comunicate inclusiv FDA (agenţia americană a medicamentului), înregistrate în rândul celor peste 20 de milioane de adolescenţi şi de tineri adulţi vaccinaţi în SUA, a mai subliniat Walensky.

Astfel de cazuri au fost înregistrate mai întâi în Israel, unde vaccinarea a fost mai rapidă ca în majoritatea ţărilor. Ministrul israelian al Sănătăţii s-a referit, al sfârşitul lui mai, la „o posibilă legătură” între vaccinul Pfizer şi câteva cazuri de miocardită înregistrate la tineri de sex masculin, cu precizarea că 95% din cazuri erau benigne. Au fost înregistrate câteva cazuri şi în Franţa.

În SUA, cu ocazia unei reuniuni a Agenţiei medicamentului, de acum două săptămâni, au fost analizate informaţiile preluate de la un sistem public care permitea oricărei persoane vaccinate să semnaleze simptome grave, după imunizare. Au fost semnalate – fără a fi încă toate confirmate – 530 de cazuri de miocardită sau de pericardită, apărute după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer sau Moderna. Peste 50% din persoanele afectate erau de sex masculin, cu vârste între 12 şi 24 de ani. Simptomul cel mai adesea semnalat era durerea în piept.

„Sunt îngrijorat, dar aş sublinia că o legătură cauză-efect nu a fost încă stabilită”, a declarat pentru AFP  Lorry Rubin, directorul departamentului de boli infecţioase pediatrice, din cadrul Cohen Children's Medical Center, New York. „În spitalul nostru, am văzut cazuri de băieţi adolescenţi care acuzau o durere în piept, la o zi sau două după cea de-a doua doză de vaccin ARN mesager”, a mai adăuat el, precizând că majoritatea cazurilor au fost „relativ uşoare” şi că au fost tratate cu antiinflamatoare.

Datele autorităţilor sanitare din SUA arată că, deşi tinerii sunt mai puţin susceptibili de a dezvolta forme grave de COVID-19, peste 2.600 de persoane cu vârste de până-n 29 de ani au decedat, de la începutul pandemiei.

Alţi copii suferă şi acum de efectele pe termen lung ale infectării cu coronavirus, a arătat Lee Savio Beers, preşedinte al American Academy of Pediatrics. „Se pot înregistra probleme cardiace destul de serioase şi ca rezultat al unei infecţii cu COVID-19”, a punctat specialista.

„Recomand în continuare vaccinul adolescenţilor”, a mai subliniat ea. În SUA, vaccinul Pfizer e autorizat pentru administrare de la vârsta de 12 ani, iar cel de la Moderna, începând cu vârsta de 18 ani.

 

Pediatru