Au mai rămas 6 luni până când Sistemul European de Verificare a Medicamentelor va deveni operaţional şi doar 36% din companiile farma din Uniunea Europeană s-au aliniat noilor reguli de securitate şi fabricare a ambalajelor.

Din 2.291 de companii, doar 841 au semnat acordul cu Organizaţia Europeană de Verificare a Medicamentelor (EMVO), explică instituţia în comunicatul de presă remis la începutul lunii august.

Deadline: 9 februrie 2019

Pentru a combate fenomenul medicamentelor contrafăcute, Sistemul European de Verificare a Medicamentelor va deveni operaţional în toate statele membre UE pe 9 februarie 2019. Până atunci, companiile farma trebuie să îşi adapteze liniile de producţie, astfel încât fiecare cutie de medicamente să aibă un număr de serie unic şi un cod de bare bidimensional. Prin urmare, farmacistul va trebui să scaneze şi să verifice produsul la fiecare vânzare, iar românii nu vor mai putea cumpăra medicamente „la bucată”.

Doar 106 companii s-au conectat la baza de date europeană a EMVO

„841 de companii farma au semnat, în acest moment, acordul cu Organizaţia Europeană de Verificare a Medicamentelor. 453 au realizat modificările tehnice necesare şi doar 106 companii farma s-au conectat la sistemul informaţional european în care vor fi înregistrate toate cutiile de medicamente produse”, explică organizaţia în comunicatul de presă.

EMVO estimează că alinierea la noile standarde de securitate şi conectarea sistemelor IT la hub-ul informaţional european poate dura până la 6 luni. Prin urmare, recomandă companiilor farma să nu lase acest proces pe ultima sută de metri.

 

Sursa: Hospital Pharmacy Europe