Cancerul pulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele din România, deşi metodele de intervenţie sunt din ce în ce mai eficiente. Condiţia, însă, este ca boala să fie depistată la timp, iar tratamentul să intervină în stadii incipiente explică dr. Claudiu Hopîrtean, medic primar radioterapie.


Anual, luna noiembrie este dedicată conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar în încercarea de a combate lipsa de informaţie cu privire la frecvenţa şi gravitatea maladiei care, în România, reprezintă prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele, se arată într-un comunicat. 

În fiecare an, 10.770 de români sunt ucişi de cancerul bronhopulmonar, în condiţiile în care aproximativ 75% din cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive. Cu toate acestea, metodele de intervenţie se pot dovedi salvatoare atunci când cancerul pulmonar este depistat la timp.

„Radioterapia stereotactică (SBRT) a revoluţionat tratamentul cancerului pulmonar în stadii incipiente, iar în comparaţie cu radioterapia convenţională oferă rezultate superioare de control local şi de supravieţuire, costuri mai mici, fiind un tratament mult mai pe placul pacientului. SBRT oferă rezultate de supravieţuire şi control local cvasisimilare cu cele ale intervenţiei chirurgicale, cu un risc mult redus de morbiditate indusă de tratament, ceea ce face ca SBRT să fie tratamentul de elecţie pentru pacienţii cu risc operator crescut”, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, medic primar radioterapie cu competenţă în radiochirurgie şi radioterapie stereotactică.

„Rezultatele încurajatoare obţinute în cazul acestor pacienţi a făcut ca SBRT să fie investigat şi la pacienţii cu cancer pulmonar stadiul I operabil sau ca boost (suplimentare de doză) la radioterapia convenţională în cazul pacienţilor cu boală avansată locoregional. Totodată, iradierea pulmonară prin tehnica SBRT a deschis calea către iradieri ale altor organe cum ar fi pancreasul, ficatul şi alte ţesuturi moi”, a mai sous dr. Claudiu Hopîrtean.

Radioterapia stereotactică a corpului (SBRT) se administrează în una sau mai multe şedinţe de tratament şi se adresează tumorilor mici din torace, abdomen sau pelvis, care nu pot fi îndepărtate chirurgical sau tratate cu radioterapie convenţională. Mai exact, fasciculele sunt livrate din mai multe unghiuri şi se întâlnesc la nivelul tumorii. Astfel, tumora primeşte o doză mare de radiaţii, iar ţesuturile din jurul ei primesc o doză mult mai mică, fapt care scade riscul apariţiei efectelor secundare. De altfel, simptomul cel mai frecvent întâlnit este o stare pasageră de oboseală.

„De-a lungul timpului, foarte multe studii au evaluat eficacitatea SBRT în tratamentul cancerului pulmonar incipient. Studiile STARS şi ROSEL au comparat SBRT cu intervenţia chirurgicală (lobectomie) la pacienţii cu cancer pulmonar în stadii T1-T2 şi au arătat date similare de supravieţuire fără recidivă la 3 ani, iar supravieţuirea la 3 ani fost de 95% pentru SBRT şi 79% pentru chirurgie”, a conchis dr. Claudiu Hopîrtean.





ORL