Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Acesta devine al doilea ser autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de state ale Uniunii Europene.


Administrarea vaccinului Spikevax, dezvoltat de Moderna, la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca la persoanele de peste 18 ani, adică două injecţii administrate în partea superioară a braţului, la un interval de patru săptămâni, informează agenţia AFP, preluată de Agerpres.

Efectele Spikevax au fost studiate în cadrul unui studiu clinic la care au participat 3.732 de copii din grupa de vârstă menţionată.

Cercetarea a demonstrat că serul produce un răspuns imunitar comparabil cu cel observat la tinerii adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, bazat pe aceeaşi tehnologie ARNm ca şi Moderna, a fost deja autorizat începând cu vârsta de 12 ani în Statele Unite, Canada şi în Uniunea Europeană.

Adolescenţii dezvoltă, în general, forme mai puţin grave de COVID-19 în comparaţie cu persoanele adulte, dar nu sunt ocoliţi de infecţie şi participă la transmiterea virusului în rândul populaţiei. Imunizarea lor este aşadar necesară pentru stoparea pandemiei, arată experţii.

 

ORL