Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat adăugarea menstruaţiilor abundente pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19.


Cazuri de menstruaţii abundente - sângerare caracterizată printr-un volum şi/sau o durată crescute, care afectează calitatea vieţii - au fost raportate în timpul studiilor clinice, în viaţa reală şi în literatura medicală, au precizat reprezentanţii EMA, citaţi de Reuters şi Agerpres.

Cazurile, care au fost, în ce mai mare parte, puţin grave şi temporare, au fost raportate după prima, a doua şi după dozele booster ale vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Autoritatea de reglementare a ajuns la concluzia că există „o posibilitate rezonabilă” ca menstruaţiile abundente să aibă o asociere cauzală cu aceste seruri.

EMA a mai precizat că nu există nicio dovadă care să sugereze că perturbările menstruale cu care se confruntă unele femei ar avea vreun impact asupra reproducerii şi fertilităţii.

Vaccinurile ARNm nu provoacă complicaţii ale sarcinii pentru mame sau făt şi sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare şi de deces în cazul gravidelor ca la restul populaţiei, potrivit unei analize realizate de Grupul operativ de urgenţă al EMA.

Per ansamblu, totalitatea datelor continuă să arate că beneficiile acestor vaccinuri prevalează cu mult asupra riscurilor, a reiterat agenţia europeană.

Tulburările menstruale pot avea mai multe cauze, printre care condiţii medicale preexistente, precum şi stres şi oboseală. Autorităţile sanitare au subliniat că astfel de cazuri au fost raportate şi după îmbolnăvirea de COVID-19.


 

 

Ginecologia (1)