Accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie, una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate, a fost subiectul principal de discuţie al întâlnirii dintre Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi noua conducere a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), desfăşurată la iniţiativa Agenţiei.

,,Unul dintre subiectele abordate este acela al studiilor clinice. Este necesară identificarea de soluţii pentru accelerarea acestui proces, întrucât studiile clinice înseamnă, înainte de orice, acces la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii români.

Accelerarea procesului de evaluare a medicamentelor care sunt pe lista de aşteptare pentru a fi introduse la compensare, actualizarea şi simplificarea legislaţiei care reglementează donaţiile de medicamente au fost printre soluţiile discutate de reprezentanţii ARPIM şi ANMDM pentru creşterea accesului pacienţilor români la medicamente.

De asemenea, am discutat şi despre autofinanţarea ANMDM care este o soluţie pe termen mediu şi lung la rezolvarea problemelor privind capacitatea Agenţiei de a se adapta la cerinţele sistemului medical în continuă creştere.

Pacienţii români au dreptul de a fi trataţi conform standardului european, iar transparenţa şi dialogul sunt singurele căi de a transpune acest drept în realitate. Salutăm iniţiativa Preşedintelui ANMDM care pune bazele, într-un mod transparent, unei normalizări în domeniu, în beneficiul pacienţilor din România şi dorim continuarea acestui dialog”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM.