În România, ca şi în alte ţări, psihiatria a fost un domeniu neglijat şi subfinanţat, au subliniat specialiştii şi reprezentanţii autorităţilor, la ceremonia de deschidere, de joi, a Conferinţei Naţionale cu Participare Internaţională Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.


Medici din toată ţara, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din Bucureşti şi ai autorităţilor au participat joi, la ceremonia de deschidere a Conferinţei Naţionale cu Participare Internaţională Zilele Medicale şi Ştiinţifice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Ediţia prezentă este una aniversară, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la înfiinţarea unităţii sanitare. „Am adus laolaltă elita lumii medicale, astfel încât să împărtăşim noi descoperiri şi informaţii în domeniu, totul în beneficiul pacienţilor noştri. Consider că astfel de evenimente sunt esenţiale în dezvoltarea ştiinţifică în domeniul medical, în general, şi al psihiatriei, în mod special”, a declarat dr. Andrian Ţîbîrnă, managerul spitalului, în deschiderea ceremoniei.

_MMF5504
_MMF6173

„Dacă privim Spitalul Obregia, privim pe de-o parte, la un secol de istorie medicală, de înaltă performanţă academică, iar, pe de altă parte, către una dintre cele mai mari personalităţi ale psihiatriei româneşti - prof. dr. Alexandru Obregia. O personalitate care a impus incontestabil psihiatria românească la standarde europene şi internaţionale şi care a contribuit permanent la îmbunătăţirea substanţială a condiţiei pacientului. Astăzi, spitalul se constituie, pentru medicina românească, într-un circuit complex şi complet, care se bucură de prezenţa unor adevăraţi profesionişti”, a subliniat şi prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

1


Prevenţia, cheia sănătăţii mintale

Prof. dr. Jinga  a vorbit şi despre importanţa implementării unor campanii de prevenţie pentru problemele de sănătate mintală. Subiectul a fost atins şi de conf. dr. Loreta Păun, consilier prezidenţial în cadrul departamentului de Sănătate Publică. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, problemele de sănătate mintală au înregistrat o creştere alarmantă, iar domeniul a rămas în continuare subfinanţat: „Sănătatea mintală este adesea neglijată şi subfinanţată atât în România, cât şi în alte ţări. Investiţia în prevenţie (...) ar putea face o diferenţă semnificativă în viaţa oamenilor şi ar putea ajuta la evitarea unor suferinţe inutile. Prevenţia este cheia în sănătatea mintală şi nu numai”.

2

În acest context, consilierul prezidenţial a evocat importanţa educaţiei populaţiei pentru a recunoaşte semnele afecţiunilor mintale: „Investiţia în educaţie şi campanii de conştientizare poate fi un prim pas în prevenirea problemelor de sănătate mintală. Este important să ştim cum să ne îngrijim sănătatea mintală, să recunoaştem semnele şi să ştim unde am putea găsi ajutor în cazul în care avem nevoie de el”.

Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătăţit în psihiatria românească, mai sunt încă multe de făcut în acest domeniu, a arătat dr. Gabriel Diaconu, medic primar psihiatrie şi consilier onorific al Ministerului Sănătăţii. În acest sens, el a vorbit despre importanţa dezvoltării psihiatriei comunitare în ţara noastră.

3
_MMF5551
_MMF5826

Autor: Cristina Ghioca



Psihiatru (2)