La data de 30 mai a.c. au avut loc la Guvern consultări ale reprezentanţilor Federaţiei Sanitas cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical şi cel de asistenţă socială. Deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi elaborarea noului sistem de salarizare au fost priorităţile asupra cărora au fost agreate soluţii.


La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, dr. Nelu Tătaru.

Consultările au avut loc în contextul în care sindicaliştii a notificat autorităţile competente că există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă atât în sănătate cât şi în asistenţă socială, au notat reprezentanţlii Federaţiei Sanitas din România pe pagina de Facebook.

Priorităţile asupra cărora au fost agreate soluţii vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi construcţia noului sistem de salarizare.

  • Prin memorandum promovat de Ministerul Sănătăţii, respectiv de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, în perioada imediat următoare.
  • Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem.
  • Se va adopta un act normativ prin care se va asigura pentru toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială atingerea salariului de bază maxim prevăzut în grilele din Anexa II la Legea 153/2017.
  • Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi făcute demersurile necesare pentru a elimina toate inechităţile şi a repoziţiona, în viitoarea grilă, asistenţii medicali şi alte categorii de personal care necesită această corecţie. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.
  • Pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR  care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale.
  • Reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru semnarea noului contract colectiv de muncă în sectorul de negociere colectivă sănătate.

„Dialogul va continua pentru implementarea soluţiilor necesare rezolvării revendicărilor sindicaliştilor şi pentru a îmbunătăţi atât situaţia salariaţilor din cele două sisteme cât şi situaţia serviciilor oferite de acestea”, se mai precizează în postare.

Sursă foto: Facebook Guvernul României

 

 

Ginecologia (1)