Un document OMS, publicat recent, indică peste 169 de cazuri cu hepatită acută severă, raportate în 11 ţări – majoritatea, la copii din Marea Britanie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a identificat cauza acestor îmbolnăviri şi aşteaptă rezultatele unor noi analize.


SUA, Regatul Unit, Spania, Israel, Germania, Franţa – mai multe ţări au declarat zeci de cazuri de hepatită acută la copii, cu origine necunoscută, în ciuda anchetelor în curs. Numărul de pacienţi creşte de la ai la zi. În ultimul său raport, OMS indică cel puţin 169 de cazuri – cea mai afectată ţară fiind Marea Britanie, informează TF1.

În Regatul Unit se înregistrează cei mai mulţi copii cu această afecţiune – 114 cazuri: 79 în Anglia, 14 în Scoţia şi 15 în Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Alte ţări din Europa înregistrează 13 cazuri – Spania, 6 – Danemarca, 4 – Italia, 2 – Franţa etc. 

Peste Ocean, 9 cazuri cu suspiciune de hepatită acută au fost indentificate la copii în vârstă de 6 ani din Alabama, conform Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC).

Conform OMS, infecţia afectează în special copiiu cu vârste de până-n 16 ani şi se manifestă prin icter, dureri abdominale, diaree şi vărsături, urină închisă la culoare şi scaune decolorate. Niciunul dintre cazurile înregistrate nu a prezentat însă febră.

OMS a avansat o primă ipoteză asupra cauzei: adenovirusul, responsabil, în mod obişnuit, pentru infecţiile pulmonare şi ale căilor respiratorii. După analiza scaunelor copiilor contaminaţi, a fost descoperită prezenţa virusului în „cel puţin 74 de cazuri” – în special în Marea Britanie. Agenţia de securitate sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a opinat că cea mai probabilă cauză ar fi tulpina adenovirusului numită F41, informează BBC.

O altă ipoteză dă vina pe pandemie: din cauza multiplicării situaţiilor în care comunităţile au trebuit să stea izolate, data de expunere a tinerilor la aceste adenovirusuri a fost amânată. Drept consecinţă, răspunsul imunitar este mai puternic, provocând şi inflamaţia ficatului, subliniază OMS.

Cercetătorii analizează şi presupunerea că ar fi existat o schimbare în zestrea genetică a adenovirusului, care ar fi putut conduce mai uşor la inflamaţia ficatului.  

Călătoriile recente internaţionale nu au fost identificate drept una din cauze, aşa cum nu a fost stabilită nicio legătură între aceste hepatite şi vaccinurile anti-COVID. 

Pentru moment, a fost înregistrat un singur deces. Zece copii din Marea Britanie au necesitat transplant de ficat, mai informează BBC.

 



Ginecologia (1)