Conform profesorului Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului al OMS care salvează anual între 5 şi 8 milioane de vieţi la nivel global, 80-90% din infecţiile nosocomiale pot fi prevenite aplicând reguli riguroase, dar simple, de igienă. Prof. Pittet a participat la Zilele Hand Hygiene din Bucureşti, alături de alte 500 de cadre medicale şi specialişti în domeniu.

„Având în vedere nivelul cunoştinţelor noastre actuale, nu pot fi împiedicate absolut toate infecţiile din spitale. Totuşi noi ne dorim să avem zero infecţii ce pot fi prevenite. Primul pas în prevenirea infecţiilor nosocomiale este monitorizarea acestora. Rata infecţiilor din spitale trebuie să fie cunoscută, nu ascunsă” , explică prof. Didier Pittet.

Un gest simplu, precum spălatul pe mâini, poate reduce transmiterea infecţiilor nosocomiale chiar şi cu 50%, a explicat dr. Andreea Moldovan de la Spitalul ”Sf. Constantin” din Braşov, câştigător al premiul Premiul European de Excelenţă în Igiena Mâinilor, în anul 2013.

Dr. Moldovan a explicat care sunt cele 5 momente când personalul medical ar trebui să se spele pe mâini:

- înainte de a atinge pacientul, pentru a preveni contaminarea pacientului cu microbii proveniţi de la alt pacient sau din mediul înconjurător

- când se realizează proceduri aseptice – colectarea de sânge, inserţia unui cateter;

- înainte şi după utilizarea mănuşilor chirurgicale, deoarece acestea nu sunt întotdeauna etanşe;

- după atingerea obiectelor din apropierea pacientului;

- după contactul cu pacientul, pentru a preveni transmiterea microbilor acestuia.
 

Cadrele medicale ar trebui să renunţe la bijuterii

„Una dintre cele mai importante măsuri care pot fi luate nu necesită nici o investiţie. Personalul medical trebuie educat să nu poarte bijuterii, unghii false şi alte obiecte care pot transmite infecţii”, a explicat asistenta medicală Ramona Marincaş, distinsă de Societatea de Prevenţie a Infecţiilor cu premiul „Specialistul Anului”, atrăgând atenţia asupra faptului că bijuteriile sunt un mediu transportor de bacterii, inclusiv de la spital către familiile cadrelor medicale.

Dr. Neil Wigglesworth, preşedintele Societăţii pentru Prevenirea Infecţiilor din Marea Britanie, a subliniat că responsabilitatea pentru prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti nu este doar a cadrelor medicale, ci şi a pacienţilor şi aparţinătorilor.

„Igiena mâinilor nu este importantă doar pentru personalul medical, ci şi pentru pacienţi şi persoanele care îi vizitează. Dacă membrii familiei se implică în îngrijirea pacienţilor, ar trebui să se supună la aceleaşi standarde de igienă ca medicii”

Prezentă de asemenea la eveniment, ministrul Sorina Pintea a semnat angajamentul OMS pentru igiena mâinilor şi a declarat că se iau deja măsuri pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi a instrui personal specializat.

​  Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul Zilelor Hand Hygiene  ​
​ Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul Zilelor Hand Hygiene ​

Sunt nişte măsuri care ne-au fost sugerate de către Centrul European de Control al Bolilor şi de acolo am pornit. Practic, printr-o ordonanţă, care s-a publicat pe 1 martie, am creat cadrul legislativ pentru a putea crea o comisie interministerială pentru controlul activităţii microbiene. Apoi, avem accesat un fond norvegian, un grant de 1,5 milioane euro, manageriat de profesorul Rafila, prin care vom pregăti personal, specialişti pentru a putea efectua controlul acestor infecţii în spitale şi a putea elabora proceduri şi protocoale pentru a putea controla această zonă", a explicat ministrul Sorina Pintea.