Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi au anunţat, miercuri, că sunt parteneri în cadrul unui amplu studiu mondial despre efectele pandemiei de COVID-19, iar coordonarea acestuia va fi realizată de dr. Ovidiu Alexinschi, directorul medical al Institutului, şi conf. univ. dr. Şerban Turliuc, şeful Secţiei 2 Acuţi în cadrul unităţii medicale.

Directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, dr. Ovidiu Alexinschi, a declarat că doi medici, prof. Cristoph U. Correll, de la Universitatea de Medicină Charité, din Berlin, şi prof. Marco Solmi, de la Universitatea de Padova, derulează un studiu care include 200 de investigatori din peste 35 ţări afectate de pandemia COVID-19. Acesta vizează colectarea de informaţii de la peste 100.000 participanţi, din peste 30 ţări, 6 continente şi în 25 limbi, potrivit Agerpres.

„Studiul COH-FIT va fi distribuit în trei etape: prima etapă se desfăşoară pe perioada pandemiei, a doua etapă va fi la distanţă de 6 luni, iar cea de-a treia etapă la distanţă de 12 luni de la încheierea perioadei de pandemie. Vor fi adresate o serie de întrebări prin intermediul cărora vor fi cerute informaţii cu caracter anonim de la adulţii cu vârsta peste 18 ani, care şi-au dat consimţământul pentru participarea la studiu. Vor fi cerute informaţii de ordin demografic, profesional, informaţii despre starea sănătăţii fizice şi mentale, comportamente, precum şi despre factori de mediu, toate aceste informaţii fiind raportate la perioada anterioară apariţiei pandemiei COVID-19, dar şi la perioada pandemiei”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi.

Medicul a precizat că proiectul COH-FIT are drept scop identificarea persoanelor care sunt la risc crescut sau scăzut de a suferi de o afecţiune somatică sau mentală pe perioada pandemiei, dar şi pentru identificarea riscului şi factorilor de protecţie care vor veni în ajutor cu informaţii preţioase programelor de prevenţie şi intervenţie în contextul pandemiei COVID-19, precum şi pe termen lung, în situaţia apariţiei unei noi pandemii.

„Chestionarul care trebuie completat nu este unul psihiatric şi nici nu presupune o diagnosticare a vreunei afecţiuni de natură psihiatrică. De asemenea, important este faptul că studiul este anonim şi nu se adresează pacienţilor, ci populaţiei generale”, a mai spus dr. Ovidiu Alexinschi.

Cei care doresc să participe la acest studiu o pot face accesând site-ul coh-fit.com, selectând limba română şi completând formularul de participare.

„Faptul că Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi este partener în cadrul acestui studiu demonstrează, dacă mai era nevoie, că suntem parte integrantă a comunităţii ştiinţifice internaţionale. Este o recunoaştere a valorii specialiştilor de la noi şi o încununare a activităţii depuse de aceştia”, a declarat Bogdan Şaramet, manager al Institutului.

Christoph U. Correll, MD, este profesor de neuropsihiatrie infantilă la Universitatea de Medicină Charité, în Berlin, Germania. Este autorul a peste 600 de articole ştiinţifice şi a peste 40 premii naţionale şi internaţionale. Din 2014 a fost denumit în fiecare an de către Clarivate/Web of Science ca fiind „cea mai influentă minte în lumea ştiinţei” şi „top 1% cei mai citaţi oameni de ştiinţă din domeniul psihiatriei”.

Dr. Marco Solmi, PhD, este medic psihiatru şi profesor asistent în cadrul Departamentului de Neuroştiinţe al Universităţii din Padova, Italia, şi cercetător prin colaborare la King's College, Institutul de psihiatrie, psihologie şi neuroştiinţe. Este autorul a peste 180 de publicaţii internaţionale în jurnale înalt cotate, începând cu anul 2013.