Miercuri, 19 octombrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, semnată de Alexandra Furnea. Au participat, alături de autoare, Melania Medeleanu, Marius Chivu şi Lidia Bodea, director al Editurii Humanitas.


Pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu, în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity. Au fost rănite 186 de persoane, iar numărul morţilor a ajuns la 65. A fost cel mai grav incident de acest fel din România postdecembristă.

Alexandra Furnea avea 27 de ani când a fost rănită în Colectiv. „Jurnalul lui 66” este mărturia ei despre noaptea incendiului, despre experienţa în Spitalul de Arşi din Bucureşti şi despre consecinţele corupţiei şi nepăsării, se arată în prezentarea cărţii. 

„Jurnalul lui 66 s-a născut din dorinţa şi nevoia de a spune adevărul despre incendiul din clubul Colectiv şi despre ceea ce i-a urmat. Am vrut să vă ajut să înţelegeţi că am fost – şi aţi fost – minţiţi atunci când ni s-a spus că «avem tot ce ne trebuie»”, spune autoarea. „Mi-am dorit să ştiţi de ce atât de mulţi dintre noi au murit în spitalele nevindecării. Am încercat să descriu felul în care am fost abandonaţi de sistemul medical după ce am scăpat din acele sălaşuri ale suferinţei. Am ţinut să vă am alături în drumul anevoios, niciodată încheiat, spre recuperare. Căci viaţa nu a mers înainte după tragedie, ci s-a oprit acolo, în cenuşa din container, şi a fost înlocuită cu o altă existenţă, într-un alt trup, dependent pentru totdeauna de proceduri medicale şi operaţii. Am sperat că voi izbuti să vă fac să trăiţi alături de mine toate acestea pentru că doar împreună putem să dăm sens şi coerenţă ororilor din acele zile şi din anii care le-au urmat. Şi, nu în ultimul rând, nădăjduiesc că vă veţi regăsi în patimile mele, ca victime ale corupţiei, din cauza căreia aproape fiecare român are un Colectiv al său. Dincolo de a fi confesiunea mea despre ce s-a petrecut în noaptea de 30 octombrie 2015 şi după aceea, jurnalul este un testament indelebil pe care îl las României, în speranţa că, într-o zi, asemenea tragedii nu vor mai fi posibile”.

Melania Medeleanu, de la Asociaţia Zi de Bine, a comentat, pe contul ei de Facebook, că „Jurnalul lui 66” este o carte care nu poate fi citită „pe nerăsuflate”: „Dimpotrivă, ai nevoie să te opreşti  şi să respiri adânc după fiecare capitol. Să o iei de la capăt şi să respiri din nou, pentru că simţi că te sufoci.  O carte care ar trebui să stea pe holurile fiecărui spital,  în fiecare instituţie publică, ca un fier încins, ca o mărturie a consecinţelor pe care corupţia şi dezumanizarea le pot avea”.

Chiar dacă e cartea care n-ar fi trebuit să existe, e o lectură necesară. Colectiv e mai actual decât am putea crede, consideră membrul fondator al Asociaţiei Zi de Bine.

„Cât despre Alexandra, ea nu este doar o victimă a tragediei de la Colectiv care a scris o carte, ci este o Scriitoare care şi-a folosit talentul pentru a pune această suferinţă în cuvinte. O voce a propriei dureri dar şi a celor care nu mai au voce”, a subliniat Melania Medeleanu.

Sursă foto: Facebook Melania Medeleanu


 


Alergologia