Maratonul Resuscitării este o iniţiativă a SMURD Cluj, extinsă naţional de Fundaţia pentru SMURD. Evenimentul de la Bucureşti e organizat pe data de 2 martie, între orele 12.00 – 22.00, la ParkLake Shopping Center, şi urmăreşte educarea populaţiei privind importanţa vitală a acordării primului ajutor în caz de stop cardiorespirator.


Patru din cinci stopuri cardiorespiratorii se întâmplă acasă, se arată pe evenimentul de Facebook dedicat evenimentului. Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea celor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece.

„Având în vedere datele menţionate mai sus, este de la sine înţeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situaţie în care suntem martor al unei persoane care a suferit un stop cardiorespirator, şansele de supravieţuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacţia noastră”, se subliniază.

Recunoaşterea rapidă a stopului cardiorespirator, apelarea serviciilor de urgenţă prin numărul unic 112 şi aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgenţă sunt vitale pentru supravieţuire şi recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.

„Oferind doar 30 de minute din timpul tău, sâmbătă, 2 martie, în ParkLake Shopping Center, vei afla cum, cu mâinile goale, poţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte!”, se subliniază în postare.

În cadrul evenimentului, împreună cu peste 60 de medici, paramedici, asistenţi, studenţi la medicină şi voluntari SMURD, doritorii vor exersa pe manechine, în cadrul staţiilor practice.

Maratonul va cuprinde peste 20 staţii practice cu câte doi instructori fiecare, care vor oferi cursuri succesive a câte 30 de minute. Acestea se vor relua pe toată durata evenimentului pentru fiecare nou grup de participanţi.

Participarea este gratuită, înscrierea în prealabil nefiind necesară, se mai precizează.

 




Alergologia