De Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată anual la data de 17 mai, Societatea Română de Cardiologie şi Societatea Română de Hipertensiune Arterială fac cunoscut mesajul global de conştientizare privind metodele precise şi corecte de măsurare a tensiunii arteriale.


Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, prof. dr. Doina Dimulescu şi de preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Bogdan A. Popescu.

Tema din acest an a Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este „Măsuraţi-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlaţi-o, trăiţi mai mult” şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conştientizare la nivel mondial, asupra metodelor precise şi corecte de măsurare a tensiunii arteriale.

Alegerea acestei teme se bazează pe statistici globale, indicând faptul că la nivel mondial mai puţin de 50% din adulţii cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg sau tratament cu antihipertensive) erau conştienţi de faptul că aveau tensiune arterială mare, se mai arată în document.

În rândul anumitor populaţii, gradul de conştientizare este foarte scăzut, ajungând sub 10%.

Pentru a spori conştientizarea asupra metodelor corecte de măsurare a hipertensiunii arteriale, există trei componente importante:

  • stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoaşterea TA crescute la persoanele cu risc;
  • promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniştii din domeniul sănătăţii;
  • educarea pacientilor pentru automasurarea TA la domiciliu.

„Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicaţiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieţi!”, se arată în comunicat.

 Se estimează că, până în anul 2025, prin îmbunătăţirea modalităţilor de măsurare a tensiunii arteriale, se va putea observa o reducere cu 25% a cazurilor de hipertensiune arterială necontrolată.

 

Medic