Compania biofarmaceutică Bristol Myers Squibb România susţine eforturile globale de consţientizare a despre Sindroamele Mielodisplazice (SMD) şi se alătură organizaţiilor de pacienţi şi MDS Alliance în iniţiativele pentru un diagnostic şi tratament adecvate.
În fiecare an, 25 octombrie marchează Ziua Mondială a Conştientizării SMD, o iniţiativă a Alianţei MDS (MDS Alliance) pentru a creşte gradul de conştientizare general despre Sindroamele Mielodisplazice (MDS). Sindroamele mielodisplazice (SMD) sunt un grup de afecţiuni maligne hematologice în care mutaţiile împiedică măduva osoasă să producă în mod corect celulele stem din sânge care formează celule sanguine sănătoase. Anul acesta, tema campaniei globale este „Uniţi pentru SMD (United for MDS)”: prin eforturile noastre comune, fiecare pacient cu MDS poate găsi un grup de suport care îl poate ajuta şi ghida pe traseul de îngrijire şi tratament, se arată într-un comunicat.
Aproximativ 87.000 de cazuri noi de MDS sunt diagnosticate la nivel global în fiecare an. Vârsta medie de diagnostic este de aproximativ 77 de ani, incidenţa fiind mai mare în cazul bărbaţilor. „Cu toate acestea, incidenţa MDS este considerată a fi subestimată din cauza lipsei de raportare şi a subdiagnosticării. Provocările cu privire la diagnosticare şi managementul adecvat al bolii sunt majore şi în România, de multe ori pacienţii primind prea târziu tratamente care le pot oferi şansa la o viaţă normală. Este important ca, împreună cu asociaţiile de pacienţi, societăţile medicale şi autorităţile din domeniul sănătăţii să creştem conşientizarea acestor boli şi să oferim pacienţilor un sprijin real pe parcursul managementului bolii”, a declarat Cătălin Radu, General Manager, Bristol Myers Squibb România.